fbpx
Skip to main content
Milo Đukanović

SRBI IZ CRNE GORE TRAŽE ZAŠTITU: Ne možemo više da trpimo milogorski režim koji nas DISKRIMINIŠE!

Foto: Profimedia/ilustracija
Srpski nacionalni savet javno je pozvao nadležne države institucije Republike Srbije da od Vlade Crne Gore zvanično zatraže objašnjenja za neprijateljski i diskriminatorski odnos prema srpskom narodu u Crnoj Gori.

U pozivu se precizira da su, samo u 2018. godini, u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i Fondu za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava, iz državnih fondova srpskim organizacijama uskratili više od pola miliona evra namenskih sredstava za očuvanje posebnosti srpskog naroda u Crnoj Gori, koja su već skoro 10 godina u kontinuitetu opredeljivana organizacijama i pojedincima koji su se bavili očuvanjem srpskog identiteta.

Milo Đukanović
Foto: Profimedia

- Kažnjavajući srpske organizacije zbog legitimnog i Ustavom garantovanog prava na obeležavanje nacionalnih praznika - Dana ujedinjenja Crne Gore i Srbije i obeležavanja Velike Podgoričke skupštine srpskog naroda 1918. godine, kao i pokretanja Inicijative za poništenje Odluke o priznavanju lažne države Kosovo, po svaku cenu žele da proizvedu gašenje srpskih medija - Srpske televizije, Srpskog radija, časopisa ''Srpske novine'', Srpskih elektronskih novina i Književnu zadrugu Srpskog nacionalnog saveta, kako bi sprečili afirmaciju svojih nepočinastava kada je u pitanju srpski narod i Srbija koja ima značajan procenat svoji sunarodnika u Crnoj Gori - navodi se u saopštenju.

Kako se ocenjuje, ovakav vid diskriminacije Vlada Crne Gore ostvarila je "potpuno smišljeno preko svojih eksponenata u navedenim državnim institucijama". 

"Na snimku se vidi kako Đukanoviću dajem SPORTSKU TORBU punu novca" Knežević NOKAUTIRAO Mila!

"Na snimku se vidi kako Đukanoviću dajem SPORTSKU TORBU punu novca" Knežević NOKAUTIRAO Mila!

- Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, koje u potpunosti kontrolišu albanske partije kao koalicioni partneri aktuelne vlasti, odbilo je sve srpske - ćirilične projekte u 2018. godini, a Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava, kojeg kontrolišu Bošnjačka stranka i Muslimani, takođe partneri aktuelne vlasti, falsifikujući formalno-prave kriterijume, odbacio je sve srpske projekte vezane za očuvanje srpskih medija koji su godinama bili najbolje ocenjivani i najznačajniji projekti Fonda - dodaje Srpski nacionalni savet.

Kako se ukazuje, ogroman deo sredstava, koji su po svim kriterijumima trebali pripasti srpskim organizacijama, među sobom su podelili pojedinci i organizacije Bošnjaka, Muslimana i Albanaca. 

Milo Đukanović
Foto: Profimedia

- Značajan dio sredstava koji je trebao pripasti srpskim organizacijama i pojedincima vraćen je 31. decembra 2018. godine u Budžet Crne Gore, kako bi sada predjednik Vlade tim sredstvima, otetim od srpskog naroda, čašćavao vlasti svojih partnera: Bošnjaka, Albanaca i Muslimana, po lokalnim upravama. Iz navedenih razloga, srpski narod u Crnoj Gori očekuje konkretno reagovanje zvaničnih institucija Republike Srbije - ističe se u saopštenju.

- Oduzimajući stečeno pravo na podršku projektima za očuvanje nacionalnog, kulturnog, jezičkog i verskog identiteta, Vlada i državne institucije Crne Gore na najgrublji način nastavljaju proces asimilacije srpskog naroda, nadajući se da će u najkraćem vremenu, već na popisu 2021. godine, postići natpolovičnu većinu novocrnogoraca, i na taj način, kako očekuju, zaokružiti državni koncept rasrbljavanja Crne Gore - zaključuje Srpski nacionalni savet.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD region

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
8 Beograd