fbpx
Skip to main content
lokdaun

ŠTA NAS ČEKA POSLE 1. DECEMBRA? Tri nove mere na stolu ukoliko se nastavi širenje zaraze!

Foto: Reuters
Policijski čas, obavezno nošenje maski na otvorenom i smanjenje rada objekata sledeće su mere na redu

Osam meseci nakon prvog zabeleženog slučaja korona virusa u našoj zemlji, Srbija je juče prešla crnu brojku od hiljadu umrlih od ove zaraze te je tako broj preminulih od opakog virusa juče se popeo na 1.009. U poslednja 24 časa zabeleženo su i 3.482 nova slučaja zaraze korona virusom pa je ukupan broj zaraženih u našoj zemlji dosegao 84.568, od čega je skoro 4.000 hospitalizovanih.

OD UTORKA MOŽDA NEĆETE MOĆI U KAFIĆ, ALI OVDE ĆETE MOĆI: Detaljan spisak objekata koji će raditi i posle 21 čas

OD UTORKA MOŽDA NEĆETE MOĆI U KAFIĆ, ALI OVDE ĆETE MOĆI: Detaljan spisak objekata koji će raditi i posle 21 čas

NAJNOVIJE INFORMACIJE: Poboljšava se zdravstveno stanje Patrijarha Irineja, poglavar SPC pod budnim okom lekara

NAJNOVIJE INFORMACIJE: Poboljšava se zdravstveno stanje Patrijarha Irineja, poglavar SPC pod budnim okom lekara

ZIMA ĆE BITI NAJMRAČNIJI PERIOD KORONE: Dr Tiodorović otkriva kada će se poboljšati situacija!

ZIMA ĆE BITI NAJMRAČNIJI PERIOD KORONE: Dr Tiodorović otkriva kada će se poboljšati situacija!

Nakon nekoliko relativno mirnih nedelja Srbija je, u trećem talasu korona virusa, koji se prelio nakon snažnog udara u regionu i kod nas, počela da beleži visoke brojeve zaraženih. Juče je premijerka Ana Brnabić, u cilju sprečavanja daljnjeg širenja epidemije, donela nove mere.

Tako je od juče u Srbiji rad ugostiteljskih objekata, tržnih centara i prodavnica smanjen do 21,00. Od ovog su izuzete apoteke, dostave hrane, benzinske pumpe i privreda koja mora raditi treću smenu, naglasila je premijerka.

Mere će ostati na snazi naredne dve nedelje, do 1. decembra. Premijerka je, odgovarajući na novinarska pitanja, naglasila da u slučaju kada ove mere ne bi donele zaustavljanje širenja epidemije, morali bismo dobiti nove restriktivnije mere.

koronavirus škole
Foto: Profimedia

Tri mere posle 1. decembra koje bi mogle stupiti na snagu

Na jučerasnjoj konferenciji za medije premijerke Ane Brnabić neke mere su već pomenute, a neke su odavno na stolu kao poslednja opcija u slučaju naglog pogoršanja situacije:

1. Policijski čas vikendom

Da će nepoštovanje postojećih mera dovesti do toga da Srbija ponovo dobije policijski čas vikendom, kako bi se sprečila masovna okupljanja i proslave kao i provodi po kafićima i splavovima, zavisiće pre svega od poštovanja već uvedenih mera o zabrani okupljanja više od 5 osoba i o skraćenom radu kafića do 21 čas. Ukoliko bi postojeće mere zaravnale rast zaraženih i on počeo da pada, ova mera bi ostala po strani.

- Ukoliko bude najneophodnije, mi ćemo ići sa zabranom kretanja, ali u ovom trenutku ni ne razmišljamo o tome. Znamo da je to sledeća mera, ali sva predviđanja su da će sada usvojene mere dati rezultate i da će broj novozaraženih početi da opada - rekla je Brnabić.

korona u Španiji
Foto: Reuters

2. Smanjenje rada ugostiteljskih objekata, prodavnica i trgovačkih centara do 18.00 časova

Ovu meru Krizni štab je već predložio premijerki Brnabić kao meru za koju se smatralo da bi trebalo da bude uvedena već sada. Predsednik Vučić i premijerka Brnabić ranije su govorili da će učiniti sve da ne dođe do drastičnih mera kako bi se što više sačuvala privreda i radna mesta. Krizni štab je smatrao da su ugostiteljski objekti gde se mladi okupljaju i provode u večernjim časovima najveći izvor širenja zaraze trenutno.

- Sa predsednikom sam analizirala ekonomsko stanje i situaciju u privredi, kao i kako dodatne mere mogu uticati na privredu. Složni smo oko toga da idemo sada sa ovim korakom i da vidimo kakve će rezultate dati nova mera - rekla je ona.

korona u Slovačkoj
Foto: Profimedia/ilustracija

3. Obavezno nošenje maski na otvorenom prostoru

Sada još uvek na nivou preporuke u situacijama kada je nemoguće držati fizičku distancu ni na otvorenom (recimo, na autobuskim stajalištima), ova mera bi uskoro mogla biti i obavezna. S obzirom na to da dolazi hladnije vreme, veća zagađenost vazduha usled loženja i aktiviranja rada toplana, nošenje maske na otvorenom ujedno bi bilo delotvorno i zbog ovoga.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je juče na konferenciji za medije da će se razmisliti o meri obaveznog nošenja maske na otvorenom, ali je dodala da više veruje u svest pojedinca, nego u kaznenu politiku. Za nenošenje maske u zatvorenom prostoru kazna za pojedince sada je 5.000 dinara.

Pred Srbijom sada stoje dve nedelje u kojima će Krizni štab pratiti razvoj situacije oko širenja korona virusa. Ukoliko postojeće mere uspešno stabilizuju postojeću situaciju, ove koje su dosad izrečene mogle bi biti relaksirane ili će ostati na ovom nivou ograničenja. 

Međutim, nastavak pogoršavanja epidemije korona virusom u našoj zemlji koji bi doveo do punjenja bolničkih kapaciteta i opterećenja zdravstvenog sistema usled velikog broja zaraženih vodio bi nas ka sigurnom pooštrovanju postojećih mera, a tri pobrojane bi prve bile na stolu.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
6 Beograd