Skip to main content
hrvatska vojska

U Hrvatskoj otpor prema vraćanju služenja vojnog roka, dele se saveti kako IZBEĆI VOJSKU

Foto: Profimedia
Građanska inicijativa u Hrvatskoj počela da savetuje građane kako da izbegnu vojnu obavezu prilikom upisa u vojnu evidenciju

Dan nakon što je Minisarstvo odbrane pozvalo hrvatske državljane da se obavezno upišu u vojnu evidenciju, iz Građanske inicijative „Ne vojnom roku - Hrvatska zna bolje!“ pozvali su obveznike da odmah nakon upisa, ulože prigovor savesti na vojnu službu, što je, kako objašnjavaju, ustavno pravo svakog građanina.

Šta Zagreb sprema? Hrvati upisuju stanovništvo u vojnu evidenciju

Danas počela EKSHUMACIJA srpskih žrtava stradalih u "OLUJI"

- Svako ko ne želi da služi vojni rok ili učestvuje u oružanim snagama ne sme biti ni na koji način diskriminisan ili omalovažavan - navodi se u saopštenju ove građanske inicijative.

Hrvatska vojska
Foto: Profimedia

U saopštenju Inicijative se izražava zabrinutost da je MORH uputio poziv za uvođenje u vojnu evidenciju, a istovremeno Ministarstvo za demografiju, porodicu, mlade i socijalnu politiku nije oformilo Komisiju za civilnu službu koja bi trebalo da odlučuje o zahtevima za civilno služenje vojnog roka.

Stgoga su iz Inicijative pozvali mladiće, njihove roditelje i članove porodice da prilikom upisa u vojnu evidenciju odmah nakon upisa, usmeno i pismeno ulože prigovor savesti, pri čemu je dovoljno na papiru napisati i potpisati izjavu.

Hrvatski vojnici
Foto: Profimedia

Inicijativa je, čak, u saopštenju navela kako treba da izgleda ta izjava.

Inicijativa je pozvala i Ministarstvo obrane da prilikom upisa u vojnu evidenciju u potpunosti poštuje Zakona o civilnoj službi koji kaže da je nadležni dužni da mladiće upoznaju s njihovm ustavnim i zakonomskim pravima, a vezano za podnošenje zahteva za civilno služenje vojnog roka.

PROČITAJTE SVE NAJNOVIJE VESTI!

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD region

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
26 Beograd