fbpx
Skip to main content
Hrvatski sabor

U HRVATSKOM SABORU SE VIŠE NE ZNA KO JE U PRAVU: Plenković tvrdi da je vlada stabilna, a Petrov da je krnja

Foto: Tanjug
Za sutra su zakazane i konsultacije predsednice Kolinde Grabar Kitarović sa šefovima poslaničkih klubova

Nakon što je izglasano poverenje ministru finansija Zdravku Mariću i ostavke Bože Petrova na položaj predsednika Sabora, sednica hrvatskog parlamenta će biti nastavljena sutra, a kako će ona izgledati u ovom trenutku niko u ovom trenutku ne može da kaže. 

HAOS U SABORU: Posle ostavke Petrova novog predsednika terali sa stolice

Izvesno je jedino da će pre sednice Sabora zasedati Odbor za ustav koji treba da objasni poslovnik, odnosno može li u stolicu predsednika Sabora, nakon što je ostavku podneo Petrov, predsednik Mosta, dojučerašnje manje članice vladajuće koalicije, sesti jedan od trojice izabranih potpredsednika.

PADA VLADA? Božo Petrov podneo ostavku, traži raspisivanje novih izbora!

Za sutra su zakazane i konsultacije predsednice Kolinde Grabar Kitarović sa šefovima poslaničkih klubova radi, kako su preneli hrvatski mediji, sagledavanje aktuelne situacije.

Kolinda Grabar Kitarović
Foto: Profimedia

Današnju još jednu haotičnu sednicu Sabora, inače, obeležilo je neuobičajeno pola-pola glasova za ostanak Marića na mestu ministra finansija. Rezultat 75:75 je deo poslanika, uključujući sada već bivšeg predsednika Sabora Petrova, protumačio tako da u Saboru ne postoji parlamentarna većina.

Prema Poslovniku o radu Sabora, naime, pravo da sedne na stolicu predsednika parlamenta ima samo potpredsednik iz reda parlamentarne većine. 

A da li ta većina postoji, pitanje je na koje u ovom trenutku niko nema jasan odgovor, a tumačenja su različita.

Pozicija tvrdi da je vlada stabilna i da parlamentarna većina postoji, dok deo opozicije tvrdi suprotno.

Predsednik Ustavnog suda, Miroslav Šeparović, poručio je da se ta pravosudna institucija neće mešati u novonastalu političku situaciju. 

- U ime Ustavnog suda mogu da ponovim da se nećemo mešati u političke odnose koji se trenutno odvijaju u Hrvatskom saboru dokle god se odvijaju u okviru Ustava i zakona. Ukoliko bi stvari izmakle kontroli, ukoliko bi se prešla granica ustavnosti, Ustavni sud bi našao načina da reaguje, poručio je Šeparović.

PONOĆNI CIRKUS U HRVATSKOM SABORU: Most u pola noći zatražio RASPUŠTANJE VLADE

Govoreći o tome da li (ne) postoji parlamentarna većina, Šeparović je rekao da se o tome odlučuje u posebnom postupku i to glasanjem o poverenju vladi, o budžetu i drugim slučajevima koji su predviđeni Ustavom, Zakonom i Poslovnikom.

Hrvatska
Foto: Profimedia

- Zato Ustavni sud apeluje na sve aktere da se drže strogo Ustava, Zakona i da stvari rešavaju u demokratskoj proceduri - rekao je Šeparović, preneo je HRT.

Bivši HDZ-ov predsednik Sabora Vladimir Šeks konstatovao je da bi Sabor nakon ostavke Petrova trebao da zaključi sednicu, a potpredsednik da najavi da će naredna biti održana nakon lokalnih izbora, koji će u Hrvatskoj biti održani 21. maja.

- Ministar (Zdravko) Marić je ostao, predsednik Sabora je dao ostavku i to je jedini logični sledeći potez koji treba povući - kazao je Šeks novinarima u Hrvatskom saboru.

ŠIPTARI TRAŽE OD ZAEVA: Dali smo ti pare za VELIKU ALBANIJU, sad je i NAPRAVI

Dodao je i da se parlamentarna većina testira i utvrđuje, kao što je izneo i predsednik Ustavnog suda, u postupku poverenju ili nepoverenju vladi ili pojedinim članovima, odnosno u posebnom postupku koji je predviđen Zakonom o vladi.

- Izjava Petrova je čista politička izjava koja nije utemeljena na Ustavu, ni na zakonu, niti na Poslovniku i treba naći političku odgovornosti kod svih političkih aktera da se ova situacija prevlada. Bilo bi najuputnije da se ova sednica zaključi i da se sledeća zakaže za posle lokalnih izbora", rekao je Šeks.

Zamenik predsednika HDZ-a i potpredsednik Sabora, Milijan Brkić, komentarisao je što će se dogoditi na sutrašnjoj sednici Sabora.

Upitan što će se odlučivati, Brkić kaže da je Poslovnik jasan i da u slučaju ostavke, predsednika Sabora zamenjuje izabrani potpredsednik.

Brkić je rekao i da je ranije odlučeno da će se sednica Sabora zaključiti sa sutrašnjim danom te da će nastavak uslediti nakon održanih lokalnih izbora, ali da će se dalji tok znati nakon sutrašnje sednice Odbora za ustav.

Inače, ovom obrtu u Saboru prethodilo je obraćanje javnosti premijera Andreja Plenkovića koji je, obrušivši se na poslanike Mosta, a posebno na Petrova, poručio da je pokušaj smene Marića, politički poraz.

Andrej Plenković
Foto: Profimedia/ilustracija

Plenković je ocenio da je vlada stabilna i da pitanje postojanja parlamentrne većine u ovom trenutku nije tema.

On je odbacio spekulacije da je HDZ "kupio glas" zastupnika SDP Tomislava Sauha, koji je najpre potpisao peticiju za smenu Marića, a potom glasao suprotno.

Podnoseći ostavku, Petrov je rekao da je očigledno da su hrvatske institucije u krizi, koja udara na same temelje hrvatske države, a koju je izazvao premijer Plenković štiteći sve što se, kako je rekao, događalo u Agrokoru, a što je izazvalo potres u hrvatskoj ekonomiji.

- Plenković nema politički legitimitet da vodi vladu jer nema dovoljan broj poslanika - tvrdi Petrov i ističe da je "vlada krnja".

Prema Petrovu, glasanje o poverenju Mariću je narušilo sve moralne principe i otkrilo pitanje trgovine i korišćenje institucija za lične interese. 

On je zahvalio na poverenju i poručio da će nastaviti i dalje da se bori za interese hrvatskih građana u kojima neće biti "kulta velikog vođe".

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD region

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
4 Beograd