fbpx
Skip to main content
Učenici pišu

Nove mere u komšiluku: Ukoliko se zatvore škole u Crnoj Gori roditelj ima pravo na plaćeno odsustvo

Foto: Profimedia
Ova naredba se ne odnosi na sve

Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti (NKT) u Crnoj Gori dalo je saglasnost za naredbu kojom se tokom prekida škole jednom od roditelja deteta, koje nije starije od 11 godina obezbeđuje pravo na plaćeno odsustvo sa rada.

Evo zašto ovog vikenda niko neće morati da apeluje na ljude da ostanu kod kuće

Evo zašto ovog vikenda niko neće morati da apeluje na ljude da ostanu kod kuće

OD PONEDELJKA CRNA GORA UVODI POLICIJSKI ČAS! Ovo je spisak gradova sa najstrožim merama

OD PONEDELJKA CRNA GORA UVODI POLICIJSKI ČAS! Ovo je spisak gradova sa najstrožim merama

STIGLE SU PROGNOZE I NIJE DOBRO: U ovom gradu broj zaraženih je već blizu 100.000!

STIGLE SU PROGNOZE I NIJE DOBRO: U ovom gradu broj zaraženih je već blizu 100.000!

To se odnosi na prekid obrazovno-vaspitnog rada u javnim i privatnim obrazovno-vaspitnim ustanovama i primene online sistema učenja. Pravo na plaćeno odsustva sa posla ima i jedan staratelj, hranitelj, usvojitelj, kao i samohrani roditelj.

Kako je saopšteno iz Vlade, naredba, koja stupa na snagu u ponedeljak, 19. oktobra, doneta je nakon dogovora koji su na zahtev NKT postigli predstavnici ministarstava prosvete i ekonomije, Sekretarijata za zakonodavstvo i Zaštitnika ljudskih prava i sloboda.

Pravo na plaćeno odsustvo ne odnosi se na zaposlene u zdravstvu, Ministarstvu odbrane, Agenciji za nacionalnu bezbednost, Ministarstvu unutrašnjih poslova, Upravi policije, Upravi carina, Poreskoj upravi, Upravi za nekretnine.

Takođe se ne odnosi na zaposlene u Direktoratu za državni trezor u Ministarstvu finansija, koji rade na poslovima realizacije Programa pružanja podrške privredi i zaposlenima, u cilju ublažavanja negativnih efekata epidemije novog koronavirusa COVID 19, koji je donela Vlada Crne Gore, Upravi za inspekcijske poslove, Upravi za bezbednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, ustanovama za smeštaj lica iz oblasti za socijalnu i dečju zaštitu,

Zaposleni u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, službama zaštite i spašavanja i u drugim organima, službama i pravnim licima čija delatnost je nezamenjiv uslov života i rada građana, takođe ne mogu na plaćeno odsustvo sem u slučaju da su oba roditelja zaposlena kod svih navedenih poslodavaca.

Subvencije za plaćeno odsustvo roditelja isplaćivaće se u skladu sa Programom pružanja podrške privredi i zaposlenima, u cilju ublažavanja negativnih efekata epidemije novog koronavirusa.

Vremenska prognoza
Clear sky
34 Beograd