Utorak 19. mar 2024.
Josip Broz Tito

USIJALE se društvene mreže: Pokušao da se OSVETI Titu, pa HITNO priveden u policijsku stanicu! (FOTO)

Foto: Profimedia
Nije više mogao da trpi "nepravdu"

Vlasnik kafića u Zagrebu skinuo je ploču sa imenom Trga maršala Tita u centru grada, a zagrebačka policija je danas obavila razgovor sa njim i još utvrđuje okolnosti tog slučaja, kao i nestanka još jedne takve ploče koja je uklonjena krajem juna.

DRUŽE TITO, MI TI SE KUNEMO: Antifašisti ustali u centru Zagreba

SAD OPLELE PO HRVATIMA: Umanjujete ustaške zločine, a razvijate protivsrpska osećanja

Vlasnik kafića Neven Brajković je pre dva dana po vlastitom priznanju skinuo ploču s natpisom Trg maršala Tita, ali zasad nisu poznati dalji policijski potezi s obzirom na to da se još utvrđuju okolnosti tog slučaja.

Da je s njim obavljen razgovor, osim policije potvrdio je i sam vlasnik kafića, koji je na svom Fejsbuk profilu,  napisao:

"Hvala na profesionalnom razgovoru  Hrvatskim policajcima. RAZGOVOR obavljen prije pola sata.  Tovariš TITO je u SLOVENIJI. TAMO MU SE POKLONITE. NEVEN BRAJKOVIC ZAŠTO NE.  NEOVISNI ZA HRVATSKU"

Ispod slike koju je objavio, ljudi su ga napali sa raznim komentarima, nadajući se da će kazna biti odgovarajuća.

- I sad ti mislis da si nekakav frajer zato kaj pljujes po titu koji ti je omogucio da imas ovakav veliki lokal. Tita su cijenili amerikanci a tvoga Pavelica cak ni Hitler - napisao je jedan gospodin.

- I sto bi ti sada , da ti pljescemo, sto to nisi napravio dok je Tudjman bio ziv? - upitao ga je drugi čovek.

- Nadam se da će vlast postupiti po zakonu? Kazna mora biti primjerena! - složio se jedan čovek u komentaru.

Brajković je skinuo ploču u utorak po podne sa istočne strane trga, a u pismu je napisao da je 1988. i 1989. proveo 500 dana u zatvoru u ime, kako ga je nazvao, "ovog zlikovca i njegovih sledbenika".

Kafić porodice Brajković u javnosti je spominjan kao neformalni izborni štab liste Brune Esih na poslednjim lokalnim izborima, na kojoj je Brajković bio 47. po redu, napominje hrvatska agencija.

Inicijativa građana Krug za Trg, koja deluje 10 godina, svake godine ponavlja zahteve Gradskoj skupštini da promeni ime trga, a proteklih meseci u javnosti su se pojačale tenzije uz raspravu o promeni imena trga. 

Jedna ploča sa istog trga skinuta je krajem juna i našla se na Fejsbuk stranici nekih političkih novinara.

Odbor za imenovanje ulica Skupštine Grada Zagreba doneo je odluku o promeni naziva Trga maršala Tita 21. jula, što treba da potvrdi Gradska skupština.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
2 Beograd