clear sky
16°C
26.04.2024.
Beograd
eur
117.1627
usd
109.3752
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

USPON I PAD KRIMINALNE PORODICE VUKOTIĆ: Otac likvidiran u sačekuši, sinovi obeleženi kao vođe opakog klana

14.04.2020. 22:27
Piše:
Srbija Danas/Blic
Jovica Vukotić
Jovica Vukotić / Izvor: Profimedia/ilustracija
Prema policijskim evidencijama, dvojca braće godinama unazad nalaze se na čelu jedne od najvećih i najmoćnijih krminalnih grupa koja se čak našla pod lupom međunarodnih policija.

Nakon što se zbog sukoba oko 300 kilograma kokaina ukradenog u Valensiji ujedinjeni kotorski klan rasparčao na dva dela, škaljarski i kavački, prvom grupom vođstvo je preuzela porodica Vukotić, makar kada je reč o njenim sinovima Jovanu i Igoru. Prema policijskim evidencijama, dvojca braće godinama unazad nalaze se na čelu jedne od najvećih i najmoćnijih krminalnih grupa koja se čak našla pod lupom međunarodnih policija. Ali, krenimo redom.

VUKOTIĆ IZRUČEN CRNOJ GORI! Vođa škaljaraca u NAJSTROŽOJ TAJNOSTI helikopterima prebačen u Podgoricu

VUKOTIĆ IZRUČEN CRNOJ GORI! Vođa škaljaraca u NAJSTROŽOJ TAJNOSTI helikopterima prebačen u Podgoricu

OTKRIVENO ZAŠTO SU UBIJENI DEDOVIĆ I STAMATOVIĆ?! Jedna greška ih KOŠTALA ŽIVOTA, klan im to NIJE OPROSTIO

OTKRIVENO ZAŠTO SU UBIJENI DEDOVIĆ I STAMATOVIĆ?! Jedna greška ih KOŠTALA ŽIVOTA, klan im to NIJE OPROSTIO

VELIKA AKCIJA POLICIJE U "KRAUN PLAZI": Sprečen NOVI KRVAVI OBRAČUN crnogorskih klanova u Beogradu!

VELIKA AKCIJA POLICIJE U "KRAUN PLAZI": Sprečen NOVI KRVAVI OBRAČUN crnogorskih klanova u Beogradu!

Za nekoliko dana navršiće se tačno godinu dana od kako je u klasičnoj kriminalno sačekuši likvidiran Veselin Vukotić (79). Ovaj Kotoranin osim preko svojih sinova nije u tolikoj meri bio povezivan sa kriminalom, bavio se biznisom, u njegovom vlasništvu su bili brojni ugostiteljski lokali u Crnoj Gori. Ipak, mnogi smatraju da mu je glave došlo upravo poslovanje njegovih sinova.

Tog 20. aprila, u kotorskom naselju Dobrota u večernjim satima, mladić sa kačketom na glavi čekao je Veska Vukotića u prikrajku. Kada je oko 20.35, automobilom marke "audi", Vesko Vukotić prišao svojoj kući, mladić sa kačetom se hladnokrvno došetao do njega, izvadio poluautomatski pištolj i sasuo kišu metaka u Novljanina.

Odmah je nastao metež, a Vukotić je prevezen u bolnicu u kojoj je ubrzo i preminuo. Pucač sa kačketom imao je dovoljno vremena da pešice pobegne ka naselju Sveti Stasije.

Ni dan danas policija ne zna identitet mladića sa kačketom, a jedini konkretni tragovi koji su dospevali do novinskih stranica mahom se svode na snmike sigurnosnih kamera koje je imala Veskova kuća, premda izvori pojedinih crnogorskih medija bliski policiji, tvrde da su oni pratkično neupotrebljivi, jer se na njima ne vidi jasno lice egzekutora.

Uprkos tome što nije bio direktno povezan sa kriminalom, smatralo se od samog starta da je Veselin ubijen u nastavku obračunova klanova, a tu tezu dobro je potkrepljivala činjenica da se među takvim grupama posao često svodi na primitivni princip "oko za oko, zub za zub".

Crnogorski mediji su pisali da su policajci saslušali četvoricu navodnih članova kavačkog kriminalnog klana iz Nikšića, bliskih visokorangiranom članu tog klana Dušku Roganoviću. I pored toga, do danas nijedan trag nije doveo za razjašnjenja kriminalne sačekuše.

Ispred kuće Vukotića pre nešto više od šest godina bačena je eksplozivna naprava, ali tada nije bilo povređenih. Spekulisalo se i da je upravo on bio meta 16. aprila 2016. godine, kada je u naselju Kavač pucano na crni "mercedes" kojim je upravljao Nenad Popović. Navodno, Popovićev automobil izrešetan je greškom, jer je Vukotić vozio identičan. Ipak, 20. april 2019. bio je koban po najstarijeg Vukotića.

Vest o tragičnoj smrti oca zatekla je Jovana Vukotića u zatvoru u Beogradu, gde je izdržavao 15 meseci dugu kaznu zbog falsifikovanja dokumenata. U tom trenutku čekao je konačnu odluku srpskog i crnogorskog pravosuđa o tome da li će biti isporučen rodnoj Crnoj Gori zbog krivičnih dela za koja se tamo sumnjiči, a za koja je tvrdio da nemaju veze sa njim.

Jovan Vukotić
Jovan Vukotić / Izvor: Foto: Privatna arhiva

Godinama nazad, Jovan Vukotić slovi za šefa škaljarske kriminalne organizacije, a prema evidencijama bezbednosnih struktura Crne Gore, klanom rukovodi sa bratom Igorom i Igorom Dedovićem koji je u januaru ubijen u Atini dok je bio u društvu Stevana Stamatovića. Glavna "delatnost" im je navodno šverc vrtoglavih količina droge, mahom kokaina, ali i druga teška dela.

Iako povezivan sa najtežim krivičnim delima, zanimljivo je da je on samo tri puta osuđivan, a da su oni postupci koji su vođeni protiv njega, a koji se mogu nabrojati na prste jedne ruke, završavani ili oslobađajućom presudom ili je neko od njemu bliskih ljudi preuzimao krivicu.

U spuškom zatvoru Vukotić je proveo devet meseci, od novembra 2014. do avgusta 2015. i to zbog pomaganja u pokušaju ubistva 2002, kada je imao 21 godinu. Pre pet godina osuđen je i na tri meseca zatvora zbog pištolja koji je, prilikom pretresa, u naselju Škaljari u Kotoru, nađen u njegovom blindiranom džipu. Treći put Vukotić se našao na optuženičkoj klupi u Srbiji zbog makedonskih krivotvorenih papira.

U međuvremenu, Crna Gora je zatražila od Srbije da nakon što odsluži kaznu koju su mu dosudili srpski pravosudni organi bude deportovan u Crnu Goru. Kao razlog naveden je navodni pokušaj ubistva iz 2016. godine i nedozvoljeno držanje oružja. Crnogorska policija veruje da je Jovan pokušao da ubije Tamaru Zvicer, suprugu vođe suparničkog kavačkog klana Radoja Zvicera. On je, prema navodima policije, svojim automobilom marke "audi" podgoričke registracije preprečio put kolima Tamare Zvicer i pucao iz pištolja. Nije, međutim, pogodio ni nju, ni njen automobil, već drugo vozilo koje je bilo parkirano u blizini.

U tom trenutku sa njim se u kolima nalazio i njegov otac Veselin Vukotić, dok je sa Tamarom Zvicer u vozilu bila njena maloletna ćerka. Crnogorska policija je posle ubistva Veselina Vukotića pretresla njegovu kuću i u garaži našla automobil "audi", koji je poslat na veštačenje.

Posle pucnjave Tamara Zvicer je javno optužila Jovicu Vukotića da je pucao na nju, što je on demantovao. Tvrdio je da je tog dana bio u Sloveniji o čemu je navodno dostavio i dokaze. Uz to, crnogorska policija tražila ga je i zbog navodnog pokušaja ubistva dvojice pripadnika suparničkog kavačkog klana, Miloša Radonjića i Vojina Stupara.

Posle poslednjeg hapšenja Vukotića, u septembru 2018. grčko pravosuđe je kolegama iz Beograda uputilo zahtev za procesuiranjem ovog Kotoranina. Dostavljeni su spisi predmeta, ali je Tužilaštvo za organizovani kriminal utvrdilo da nema dovoljno osnova za sumnju koja bi bila dovoljna za vođenje istrage protiv Vukotića po našem zakonu.

O tome koliko je Jovan Vukotić veliki igrač, ali i kriminalac ugrožene bezbednosti, možda najbolje govori način na koji je isporučen Crnoj Gori - po strogom protokolu, u tajnosti, uz nezapamćene mere obezbeđenja.

igor dedović
igor dedović / Izvor: Foto: MUP/YoutubePrintscreen/Argument TV

Decembra 2019. u medijima se pojavila informacija da se protiv četiri osobe vodi predistraga zbog sumnje da su pripremali likvidaciju Vukotića. Naime, njegova nova nevenčana supruga, sa kojom kojom je stupio u vezu dok je bio u zatvoru u Beogradu, prijavila policiji sumnjivo zaustavljanje i pretres taksija u kojem je bila kada je Vukotiću nosila ručak u ekstradicioni pritvor. Pronađen je i natrijum-cijanid za koji se sumnja da je bio namenjen Vukotiću.

Osim po ratu između škaljaraca i kavčana, o Jovanu Vukotiću su pisalo i na stranama “žute štampe” zbog veze sa manekenkom iz Beograda Dejanom Živković.

Vukotićevih fotografija u javnosti je veoma malo, a na svojim profilima na društvenim mrežama, manekenka je postavljala njihove zajedničke fotografije, gde je Jovičino lice uvek bilo zamagljeno.

Kada je ubijen Veselin Vukotić, njegov drugi sin Igor nalazio se u bekstvu. Inače, godinama unazad, Igor uspeva da utekne policiji. Kao i njegov brat Jovan često se dovodi u vezu sa raznim krivičnim delima, ponajviše švercom narkotika iz Latinske Amerike u Zapadnu Evropu, mada su konkretni dokazi uz pomoć kojih bi se eventualno smestio iza rešetaka, kao i kod Jovana, izostali.

Tek ponekad u crnogorskim medijima se pojavi informacija da je lociran u nekoj od evropskih država, te da bi hapšenje moglo uslediti svakog trenutka, ali tačnih informacija o njegovom kretanju u javnosti zasad nema.

Mediji u Crnoj Gori pisali su da ga policija traži zbog navodnog pokušaja ubistva dvojice pripadnika suparničkog kavačkog klana, Miloša Radonjića i Vojina Stupara.

Misteriozni Igor i opaki Jovan često se od ubijenih članova porodice i biliskih prijatelja opraštaju u čituljama preko dnevnih novina, što je inače manir svojstven ovdašnjim mafijašima.

Tako su se nakon ubistva oca, sa njim pozdravili i Igor i Jovan.

- Ponestalo mi je reči! Nismo stigli da se oprostimo pred tvoj večni odlazak na junačko Čevo. Tvoja smrt danas je probudila ono što sam godinama umirivao u sebi. Svako zna šta mu je činiti. Obraz ćemo sačuvati kako si nas učio celog života, a život je prolazan - uputio je poruku Jovan Vukotić iz zatvora u Beogradu.

U još jednoj čitulji, Jovan je iz zatvora poslao poruku "uvek si nas učio da je život prolazan, a obraz traje večno. Nećemo te iznevjeriti" i time pokrenuo sumnju da će osvetiti smrt svog oca.

Na sličan način od oca se oprostio i Igor.

- Moram da te pozdravim poslednji put na ovakav način, Oče moj, uzdanice, dobročinitelju, junače moj!!! Zapamti da nas niko ne može razdvojiti, nikad! Počivaj mi u našem miru Čevskom, sa braćom svojom! Neka ti je vječna slava i hvala ti! Voli te beskrajno tvoj sin Igor - napisao je negde iz bekstva.

Iako nije član ove porodice, bliski saradnik i kum ove porodice Igor Dedović svakako je igrao veliku ulogu u njihovim životima. Ubijen je u januaru ove godine u Atini, dok je večerao u društvu svoje i porodice bliskog saradnika Stevana Stamatovića. Veruje se da su se duže vreme krili u Atini, ali da ih je poseta porodice "odala", o čemu je kasnije govorio i sam Jovan Vukotić, razume se, u čitulji.

Grčki istražitelji još nisu uspeli da odgonetnu ko su četvorica maskiranih mladića koji su ušetali u restoran i ispalili kišu metaka na škaljarce, ali je sasvim izvesno da njihove likvidacije predstavljaju nastavak u nizu ubistava u ratu klanova.

Odmah nakon ubistva, u crnogorskoj dnevnoj štampi objavljena je čitulja koju je, navodno, potpisao Jovan Vukotić.

- Teško je bilo znam, kume, odoleti Andreinom zagrljaju, iako si znao da je rizično. Brinuo si za sve, a nisi mislio na sebe, kume. Ova živa polovina mene ti poručuje da mirno spavaš i budeš ponosan. Ja živim za ono zašto bi ti živeo da si na mom mestu, kume. Tvoj odlazak nam daje još veću snagu da ne posustajemo - napisano je u čitulji koju je navodno poslao Vukotić.

ĆUTAO O HAPŠENJU AMFILOHIJA, A SAD SE OGLASIO: Crnogorski ministar policije otkrio NAMERU VLASTI

ĆUTAO O HAPŠENJU AMFILOHIJA, A SAD SE OGLASIO: Crnogorski ministar policije otkrio NAMERU VLASTI

MILO OTIMA RELIKVIJE SPC DA BI IH PRODAO VATIKANU?! Kako je desnica Jovana Krstitelja dospela na Cetinje (FOTO)

MILO OTIMA RELIKVIJE SPC DA BI IH PRODAO VATIKANU?! Kako je desnica Jovana Krstitelja dospela na Cetinje (FOTO)

CRNU GORU JE POGODIO VIRUS "ZAKON O BEZAKONJU": Amfilohije razobličio Mila, "Njegov je režim gori od korona virusa"

CRNU GORU JE POGODIO VIRUS "ZAKON O BEZAKONJU": Amfilohije razobličio Mila, "Njegov je režim gori od korona virusa"

PROCURILA INFORMACIJA: Ukupan dug Milove firme premašio ČETIRI MILIONA EVRA

PROCURILA INFORMACIJA: Ukupan dug Milove firme premašio ČETIRI MILIONA EVRA

NAOPAKO, MINISTRE! ŠEKSPIR NAPISAO "KRALJA ILIRA"?! Tragikomična izjava crnogorskog ministra kulture! (VIDEO)

NAOPAKO, MINISTRE! ŠEKSPIR NAPISAO "KRALJA ILIRA"?! Tragikomična izjava crnogorskog ministra kulture! (VIDEO)

 

Piše:
Srbija Danas/Blic
14.04.2020. 22:27