Utorak 19. mar 2024.
poslanici

SKANDAL NA SEDNICI SKUPŠTINE CRNE GORE Usvojena sramna Rezolucija o Srebrenici, smenjen ministar Leposavić - DPS podržao Krivokapića!

Foto:YoutubePrintscreen/Skupština Crne Gore
Sednica Skupštine Crne Gore usvojila je večeras Rezoluciju o Srebrenici i razrešila je ministra ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića.

Sednica je bila najavljena za 15 sati, a počela je sa četiri sata zakašnjenja.

Smenjen ministar Leposavić!

Ministar ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić je smenjen.

Glasalo je 80 poslanika - 43 za, 27 protiv i 10 uzdržanih.

Poslanik DF Slaven Radunović najavio je bojkot zbog ove odluke.

Podršku inicijativi premijera Zdravka Krivokapića dali su predstavnici opozicionih partija, kao i Građanskog pokreta URA.

Usvojena Rezolucija o Srebrenici

Skupština Crne Gore usvojila je „Rezoluciju o genocidu u Srebrenici“.

Amandmani poslanika Demokratskog fronta na Rezoluciju o Srebrenici nijesu prihvaćeni.

U rezoluciji, za koju je glasalo 55 poslanika dok je protiv bilo 19, navodi se da:

„Skupština Crne Gore:

1) najoštrije osuđuje genocid u Srebrenici;

2) potvrđuje da se genocid dogodio na tlu Evrope nakon Drugog svetskog rata u kojem je stradalo preko 8.000 civila bošnjačke nacionalnosti;

3) zabranjuje javno negiranje postojanja ili umanjenje genocida u Srebrenici;

4) proglašava 11. jul Danom sećanja na žrtve Srebrenice;

5) potvrđuje rešenost države Crne Gore, punopravne članice NATO alijanse, da afirmiše vrednosti mira i stabilnosti;

6) poziva nadležne institucije na sprovođenje istraga i procesuiranja optuženih za genocid u Srebrenici, ratne zločine i zločine protiv čovečnosti;

7) izražava saosećanje za sve žrtve u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije, kao i za njihove porodice i poziva sve susedne države da nastave da obezbeđuju pravdu i dugoročnu podršku preživelima.“ 

Poslanici DPS ušli u skupštinsku salu!

Poslanici Demokratske partije socijalista (DPS) ušli su u skupštinsku salu uoči glasanja o Rezoluciji o Srebrenici. 

Stigli poslanici DPS
Stigli poslanici DPS
Foto:YoutubePrintscreen/Skupština Crne Gore
Izglasan Zakon o budžetu za 2021. 

Prijedlog zakona o budžetu izglasan je sa 42 glasa za, bez protiv i uzdržanih.

Poslanici su se prethodno izjasnili o amandmanima.

Bivši premijer Duško Marković u Skupšitni

U Skupštinu Crne Gore oko 19 sati došao je bivši premijer, sada poslanik Demokratske partije socijalista Duško Marković koji se i pre bojkota Parlamenta veoma retko pojavljivao u poslaničkim klupama.

To ukazuje na mogućnost da će poslanici te partije biti u plenarnoj sali kada se bude glasalo o smjeni ministra Vladimira Leposavića i eventualno Deklaraciji o Srebrenici.

Stigli svi poslanici DPS!

Svi poslanici DPS-a stigli su na sednicu Skupštine na kojoj treba da se glasa o smjeni ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića, saznaje BORBA iz više izvora.

Prema njihovim informacijama, postojala je mogućnost da neki poslanici DPS-a ne budu u sali kada se bude glasalo o smeni Leposavića.

Takođe, danima unutar DPS-a nije bilo jedinstvenog stava oko povratka na sjednicu na kojoj treba da se glasa o pomenutom predlogu.

Više izvora je potvrdilo da su unutar kluba poslanika DPS-a bila podijeljena mišljenja da li se treba vratiti u Skupštinu ili ne.

Počela sednica

Sednica Skupštine Crne Gore, na čijem dnevnom redu je i glasanje o opozivu ministra Vladimira Leposavića i rezoluciji o zabrani negiranja navodnog genocida u Srebrenici, počela je večeras sa gotovo četiri sata zakašnjenja.

Sednica je bila najavljena za 15 sati.

Poslanici su izglasali u načelu Budžet države za ovu godinu, a u toku je izglasavanje amandmana na državni proračun.

Sednici ne prisustvuju poslanici najuticajnijeg opozicionog DPS-a Mila Ðukanovića, koji od prošlog meseca bojkotuju sednice parlamenta.

Najuticajniji vladajući Demokratski front najavio je ranije da neće glasati za opoziv Leposavića ni za predloženu rezoluciju o Srebrenici.

Demokratska Crna Gora je najavila da će glasati sa opoziv Leposavića, ali ne uz podršku DPS-a, dok je URA Dritana Abazović najavila da će glasati i za opoziv ministra i za predloženu rezoluciju.

Na početku sednice u sali nisu poslanici Demokratske partije socijalista.

Skupština je usvojila Zakon o državnoj upravi i Zakon o unutrašnjim poslovima.

Na početku zasedanja poslanica Demokratskog fronta Jelena Božović je kazala da je „jedna grupa hiligana danas krenula na Cetinjski manastir“, te je pozvala ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića da se uhapse huligani i da se obezbedi trajna policijska zaštita tog verskog objekta.

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd