fbpx
Skip to main content
Poplave

VANREDNO STANJE u Hrvatskoj: Reke NEZAUSTAVLJIVO RASTU (VIDEO)

Foto: Youtube Prinstcreen/ GSS Hrvatska
Pojavljuju se i odroni

U Hrvatskoj alarmantno. Vanredno stanje zbog Save, koja iz sata u sat probija rekorde. Jutros u Jasenovcu vodostaj bio na 928 centimetara. Najgore tek dolazi

Kako prenose hrvatski mediji, vanredna situacija je još ranije proglašena u Jasenovcu, dok je jutros proglašena i u opštini Lekenik, gde se vodostaj Kupe popeo na 962 centimetra. Kod Siska je izmereno 859 centimetara.

Sava je višedecenijski rekord u Jasenovcu probila u ponedeljak, a jutros je i taj novi srušen jer je reka još više nadošla i jutros u sedam sati izmeren je vodostaj od 928 centimetara. Međutim, stručnjaci upozoravaju da najgore tek dolazi jer se očekuje da vrh talasa bude sredinom ove sedmice kada će Sava nadoći još 20 do 30 centimetara. 

Zbog vode puca i nasip, a hrvatska gorska služba spasavanja saopštila je da su ronioci, u ekstremnim uslovima, sprečili urušavanje nasipa kod Tanca na Uni. Ronioci su razvukli deset cirada dugih deset metara i širokih četiri metra sa strane nasipa izloženog vodi te su ga tako ojačali i zaustavili prodiranje vode i moguće potpuno urušavanje nasipa. 

Nakon toga ronioci su se uputili kilometar dalje kako bi na još jednoj kritičnoj tački pripremili moguću sanaciju.

Takođe, pojavilo se i nekoliko odrona. 

Mediji javljaju i da je dramatično uz reku Kupu. U opštini Lekenik reka nezaustavljivo raste, a proglašeno je i vanredno stanje. Takođe, Indeks.hr javlja i da su se čule i sirene. 

U Sisku je voda iz Odranskog polja došla do kuća. Vodostaj reke Odre i dalje raste, a prelila se voda i iz Lonjskog polja. 

Kritično je i u Lici. U Kosinjskoj dolini oko 600 stanovnika je i dalje odsečeno od ostatka zemlje. Mogu da se kreću jedino čamcima. Poplavljeno je pedesetak kuća i objekata, a stanovnici su bez struje. 

Borba s poplavama u tom području traje već sedam dana, a stanovnici kažu da je ovo najgora poplava u zadnjih deset godina.

 

Pročitajte i:

SD region

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
8 Beograd