fbpx
Skip to main content
Vukovi sa Vučijaka

NA NOŽ! Srpska jedinica jurišala GRUDIMA NA NEPRIJATELJSKE ROVOVE: Legenda o "Vukovima sa Vučijaka" (VIDEO)

Foto: Youtube Printscreen/ Моја Крајина
Među prvima na braniku Srba i Bosni, u ratu devedesetih godina prošlog veka bila je jedinica iz Prnjavora "Vukovi sa Vučijaka", koju je 1991. godine u bitku za slobodu srpskog naroda poveo komandant Veljko Milanković

Komandant Veljko Milanković (1955 - 1993) završio je obuku kod Kapetana Dragana i odmah posle obuke dobio čin poručnika, a njegovi "Vukovi" bili su na više frontova u RS i RSK na kojima se ratovalo.

"Vukovi" su u avgustu 1991. godine zauzeli spomen park Jasenovac. U toku borbe na Brončicama, jedinica "Vukovi sa Vučjaka" koja je brojala 47 vojnika, ubila je 37 neprijateljskih vojnika, a više desetina je ranjeno. Tom prilikom zarobljena su dva tenka M-84, jedan oklopni transporter, veće količine oružja i municije.

Ako maštate da postanete milioner, OBAVEZNO budite na Novom Beogradu 5. novembra!

Baja mu je posvetio čuvenu pesmu: Mando je vodio LAVOVE, a njegova pogibija je još uvek misterija (FOTO/VIDEO)

Krajem februara 1992. godine poručnik Veljko je bio ranjen tokom borbi kod sela Smrtić u Zapadnoj Slavoniji, odakle je prebačen u Banju Luku gde je operisan i potom prevezen na VMA, radi daljeg lečenja.

Veoma značajnu ulogu "Vukovi" su imali u probijanju "Koridora Života". Poručnik Veljko je imao gips na nozi ali je odbijao da ode iz borbe i sa svojim "Vučjacima" je bio prvi u probijanju koridora. Vodili su borbe koje su imale značajnu ulogu u probijanju koridora: kod Dobar Kule (1. jul 1992), Bijelog Brda, Jakeša, Čardaka, Cera, Modriče (26. jun 1992) i Odžaka (12. jul 1992).

"Vukovi sa Vučijaka" će ostati zapamćeni po tome što su izveli juriš "na nož" 1992. godine. Krećući u napad na zabunkerisano brdo Jakeš razvili su se u strelce, izneli zastavu u prve redove i posle komande "NOŽ NA PUŠKE" poleteli grudima na neprijateljske rovove! Devet ih je poginulo, dvadesetak ranjeno, a Jakeš je osvojen.

Poručnik Veljko Milanković je teško je ranjen u uličnim borbama u selu Kašić (opština Benkovac) 4. februara 1993. godine, kada je tokom operacije pogođen u desnu stranu grudi. Umro je 14. februara na VMA u Beogradu. Tri dana kasnije sahranjen je na rodnoj Kremni. Posmrtno je odlikovan ordenom Miloša Obilića juna 1993.

 

Pročitajte i:

SD region

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
23 Beograd