fbpx
Skip to main content
zoran zaev

ZAEV: Ivanov će na kraju ipak dati mandat za vladu

Foto: Profimedia
Zaev optužio je predsednika SDSM Gruevskog da "potpaljivanjem međuetničkih konflikata da bi spasao svoju kožu, uvodi Makedoniju u opasan scenario"

Lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev optužio je predsednika VMRO DPMNE Nikolu Gruevskog da "potpaljivanjem međuetničkih konflikata da bi spasao svoju kožu, uvodi Makedoniju u opasan scenario".

- Manipulisanje građanima je banditizam zbog zaštite interesa kriminalne vlasti. Gruevski uvlači Makedoniju u opasan scenario, ali sve dok smo jedinstveni, to mu neće uspeti - rekao je Zaev u intervjuu za Televiziju 24.

Lider SDSM je istakao da je su građani izmanipulisani sadržinom takozvane albanske platforme i da je u javnosti plasirano mnogo neistina o tom dokumentu parlamentarnih partija Albanaca u Makedoniji, koji je postavljen kao usov za formiranje vlade.

- Budalaština je da će biti kažnjavani svi koji ne govore albanski. U ovom momentu 33 opštine su dvojezićne. Manipulišu ljudima tvrdeći da se uvodi dvojezičnost ili da će pare biti dvojezične. Takog nečeg nema, i nemojte da se plašite - rekao je Zaev.

Zoran Zaev
Foto: Profimedia

Lider opozicije, kome predsednik države đorđe Ivanov nije hteo da dodeli mandat za formiranje vlade, iako je obezbedio većinu u Sobranju, izrazio je uverenje da će mu na kraju ipak dati mandat

Za odluku Ivanova da mu ne da mandat, Zaev je rekao da je tu "novu blesavost" šefa države "svakako producirao Gruevski" koji ugrožava demokratske procese u Makedoniji.

- Mora đorđe Ivanov da poništi svoju odluku i da kompletno poštuje Ustav. Tu je sve jasno kao beo dan. Svi izgovori da mi ne da mandat su smešni - rekao je Zaev, dodavši da je sledeći korak izbor predsednika makedonskog parlamenta.

RUSIJA ZABRINUTA: Moguća destabilizacija Balkana zbog makedonske krize

Lider SDSM je odbacio mogućnost organizovanja novih ponovljenih poslaničkih izbora što traži VMRO DPMNE, jer zbog nefunkcionalnosti države Ivanov može da odbije da mandate da i posle narednih izbora, na kojima smatra da će opozicija dobiti više poslanika.

Makedonski predsednik đorđe Ivanov odbio je da mandat za formiranje vlade da lideru SDSM Zoranu Zaevu koji je, da bi formirao parlamentarnu većinu, prihvatio zajedničku deklaraciju albanskih stranaka, za koju Ivanov smatra da vodi "rušenju unitarnosti i državnosti" Makedonije.

Zaev je parlamentarnu većinu od 67 poslanika u parlamentu sa 120 mesta, formirao sa tri stranke Albanaca u Makedoniji: DUI, Besa i Alijansa za Albance.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD region

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Fog
9 Beograd