Utorak 19. mar 2024.
zaev

Zaev oslobođen optužbe da je primio 160.000 evra mita

Foto: Profimedia
Zaev je svaki put uveravao da će dokazati apsurdnost tih optužbi

Makedonski premijer i lider najuticajnije vladajuće SDSM, Zoran Zaev, oslobođen je krivice u slučaju "mita", odlučio je danas Osnovni sud u Skoplju. Zaev, koji je na vlasti od juna 2017, bio je optužen za krivično delo primanja mita u iznosu od 160.000 evra od lokalnog poslovnog čoveka za kupovinu građevinskog zemjišta u Strumici, gradu u kojem je bio gradonačelnik.

Iako je državna tužiteljka Valentina Bislimovska tvrdila da će dokazati krivicu Zaeva za primanje mita iz 2013, sudija Darko Todorovski je premijeru izrekao oslobađajuću presudu.

Inače, postupak protiv Zaeva je bio odlagan od početka 2016. Zaev je, inače, sve vreme upozoravao da se radi o zlonamjernoj optužbi protiv njega kako bi ga sprečili da se bavi politikom. 

Zoran Zaev
Zoran Zaev
Foto: Profimedia

On je svaki put uveravao da će dokazati apsurdnost tih optužbi.

Državno tužilaštvo je podnelo kao dokaz videosnimak snimljen skrivenom kamerom tokom razgovora Zaeva s poslovnim čovekom, ali je advokat premijera Filip Medarski osporio verodostojnost tog dokaza.

Video snimak je objavljena 2015. na YouTubeu, na vrhuncu političke krize u Makedoniji, kada je opozicija koju je tada vodio Zaev objavljivala snimke masovne korupcije vlasti tadašnjeg premijera Nikole Gruevskog.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
5 Beograd