Skip to main content
Zoran Zaev

ZAEV PONOVO HVALI ALBANCE: Oni su najveći prijatelji Severnoj Makedoniji

Foto: Profimedia
Makedonski premijer Zoran Zaev rekao je da je Albanija najprijateljskija država za Severnu Makedoniju, kao i da je reč o 100 odsto prijateljstvu koje čini obostrano pružanje pomoći ka napretku, zajedničkoj budućnosti i u cilju obezbeđivanja bolje budućnosti građanima, prenosi MIA.

Makedonski premijer je za albanski Top čenel istakao da je trgovinska razmena između Tirane i Skoplja prošle godine povećana za 11,5 odsto, te da obe države imaju značajan kapacitet da završe i druge poslove.

"Putuj, mali dečače velikog srca": David zauvek napustio Bosnu, kovčeg sa njegovim telom u suzama ispraćen do granice (VIDEO)

"Putuj, mali dečače velikog srca": David zauvek napustio Bosnu, kovčeg sa njegovim telom u suzama ispraćen do granice (VIDEO)

- Takođe treba da ohrabrimo investitore iz Albanije i Severne Makedonije kako bi dobili veću dobit. Sa druge strane, ovo bi značilo više radnih mesta za naše građane, povećanje BDP, kao i novi izvoz za naše kompanije - istakao je Zaev.

Na pitanje da li postoji konkretan plan sa albanskom vladom za proširenje ekonomske saradnje i slobodno kretanje robe i ljudi između obe zemlje, Zaev je rekao da je neophodno da se poboljšaju sve infrastrukturne projekte koje povezuju obe zemlje.

Albanija, Makedonija
Foto: Profimedia/ilustracija

- Sagradili smo projekat od 450 miliona evra u "Kicitohridu" koji nas povezuje sa Albanijom. Uskoro ćemo započeti sa izgradnjom železničke pruge od 530 miliona evra koja će povezati Drač sa Skopljem, a koja će se nastaviti ka Bugarskom i bugarskim primorjem, a nakon toga ka Istanbulu - naveo je Zaev.

On je rekao i da će projekat "One stop shop" na granici sa Albanijom smanjiti za 50 odsto vreme koje građani potroše na graničnim prelazima i vozačima kamiona.

- Radili smo na tome da delegiramo ovlaščenja jedni drugima. Na primer, ukoliko Agencija za hranu iz Albanije izjavi da hrana koja se uvozi u Severnoj Makedoniji iz Albanije zadovoljava standarde, onda je to dovoljno za nas. Mi ćemo prihvatiti njihov sertifikat, kao što će Albanija prihvatiti naš sertifikat - naglasio je Zaev.

NE ODRIČU SE USTAŠTVA: Hrvati finansiraju manifestaciju u Blajburgu

NE ODRIČU SE USTAŠTVA: Hrvati finansiraju manifestaciju u Blajburgu

Zaev je najavio da će raditi na otvaranje drugog graničnog prelaza na autoputu "Ruga e Arbrit" čime će se dodatno olakšati prelaz između dve države.

Prema njegovim rečima, ukoliko se poveća regionalna saradnja između zemljama u regionu, to će biti "visoko ocenjeno od strane EU kako bi više sarađivala sa nama, a to će imati beneficije za sve balkanske zemlje".

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 1 Pogledaj sve komentare
Jeremija's picture

Jeremija

Budala... i isprdak šiptarski!

0 | 0

SD region

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
5 Beograd