fbpx
Skip to main content
krivokapić o NATO-u

ZAŠTO KRIVOKAPIĆ I DALJE ĆUTI O DOGAĐAJIMA NA CETINJU? Obećao da će se sve znati za sedam dana, slagao novinare i celokupnu javnost

Foto: Profimedia
Odgovorni pojedinci i dalje na funkcijama.

- Niko neće biti pošteđen, bez obzira koju funkciju ima i koja ga politička partija štiti, u narednih sedam dana ćemo analizirati događaje na Cetinju i vi ćete biti informisani - reči su crnogorskog premijera Zdravka Krivokapića na konferenciji za medije održane 6. septembra u Podgorici.

Međutim, od tada je prošlo više od dve nedelje, a od premijera ni traga ni glasa. Ko je odgovoran za nerede na Cetinju? Ko je sabotirao rad policije? Ko je gađao policajce Molotovljevim koktelom? Zašto je ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović i dalje na toj funkciji? Ko su "pošteđeni"? Na ova i još mnoga krucijalna pitanja javnost je ostala uskraćena krivicom "Krivog premijera".

DPS PODNEO KRIVIČNU PRIJAVU PROTIV KRIVOKAPIĆA: Đukanović još ne može da prežali neuspeh na Cetinju

DPS PODNEO KRIVIČNU PRIJAVU PROTIV KRIVOKAPIĆA: Đukanović još ne može da prežali neuspeh na Cetinju

"KOLIKO MORAŠ BITI NESPOSOBAN I GLUP" Medojević BESAN na Krivokapića zbog postavljanja Đukanovića na važnu funkciju

"KOLIKO MORAŠ BITI NESPOSOBAN I GLUP" Medojević BESAN na Krivokapića zbog postavljanja Đukanovića na važnu funkciju

MILO OSTAO BEZ MILIONA: Đukanović više nije vlasnik zemljišta u Budvi!

MILO OSTAO BEZ MILIONA: Đukanović više nije vlasnik zemljišta u Budvi!

Prema nezvaničnim informacijama, pre samog početka konferencije na njega je izvršen pritisak (pretpostavlja se od strane stranih diplomata). Tada mu je rečeno da će pasti vlada ukoliko smeni ministra Sekulovića i direktora Uprave policije Zorana Brđanina. Naknadni potezi i događaji idu u prilog ovoj tvrdnji. Naime, nakon samo 24 sata, premijer Krivokapić je "promenio ploču". 

Krivokapić je 7. septembra ugostio u Vili Gorica pripadnike bezbednosnog sektora kako bi im odao priznanje i zahvalio na požrtvovanosti i profesionalizmu koji su, kako je saopšteno iz Vlade, pokazali tokom protesta na Cetinju.

- Svi mogu da protestuju, iskazuju svoje mišljenje, da to rade isključivo i samo mirnim putem. Ovde mirnog puta nije bilo. Ovde su oni koji su do juče vas vodili, pokazali kakvi su. Oni su najviše pokazivali kako ne treba da se ponaša onaj koji je nekada bio pripadnik policije, ili je predvodio policiju. On treba svojim, primerom da svedoči da je do kraja ostao privržen ideji svoje profesije, a ne ideji zaštite nečijih interesa, a možda i svojih. Nije Crna Gora Amerika, sve se zna - izjavio je tada Krivokapić, aludirajući na ponašanje i delovanje bivšeg direktora Uprave policije Crne Gore Veselina Veljovića.

Veselin Veljović
Foto: IN4S

Međutim, o odgovornosti pojedinaca iz policije nije bilo ni reči. Priča se polako zataškavala, dani su prolazili, a od obećanja narodu nije bilo ništa. 

Kolike su moći premijera Krivokapića dokazuje i potez još uvek aktuelnog ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića. On je odbio zahtev premijera da smeni direktora Uprave policije Zorana Brđanina.

Izvor upoznat sa sadržinom sastanka u zgradi Vlade na kojem je navodno bila i ministarka odbrane Olivera Injac, rekao je da je premijer od Sekulovića tražio da smeni Brđanina zbog oklevanja da sprovede akciju obezbeđenja ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija. Sekulović je odbio da smeni Brđanina, zahtevajući da mu se objasni po kom osnovu.

Ucena Abazovića

Ako premijer Zdravko Krivokapić ne odustane od pokretanja procedure razrešenja ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića to će rezultirati padom Vlade, najavio je vicepremijer i predsednik GP URA Dritan Abazović.

Dritan Abazović
Foto: InstagramPrintscreen/dritanabazovic

- Rekao sam više puta premijeru, političkim činovnicima, javnosti.. da ako se pređe crvena linija, a ovim činom i reakcijama nakon što se sve sa policijske strane uspešno završilo na Cetinju, oni su tu linuju nagazili, još jedan korak unapred i nije nemoguće da mi nećemo imati novog ministra, ali nije nemoguće i da ćemo imati novog premijera. Ja ću nakon toga oboriti Vladu, prestaću da dajem podršku Vladi ukoliko smatram da čine nešto što je nepravedno - rekao je Abazović, ponavljajući da stoji iza čelnika MUP-a i Uprave policije jer su sačuvali mir i ustavni poredak u zemlji.

Afera "Pretres"

Kako bi prikrio svoj, do sada najveći politički neuspeh, okrenuo se novoj temi koja je imala za cilj da skrene pažnju javnosti od najvažnijih dešavanja u zemlji i optužio srpsku policiju da su "na grub i nedopustiv način atakovali na njegovog sina repetirajući pištolje". 

- Obaveštavamo javnost da su sinoć, u Beogradu, pripadnici policije Republike Srbije na grub i nedopustiv način atakovali na sina predsednika Vlade Crne Gore prof. dr Zdravka Krivokapića u trenutku kada se svojim automobilom parkirao ispred zgrade u kojoj, sa porodicom, živi jedna od kćeri premijera Krivokapića. U pratnji premijerovog sina, koji je štićena ličnost, bio je policijski službenik UP Crne Gore. Policijski službenici Republike Srbije, repetirajući pištolje, zatražili su od premijerovog sina, u trenutku kada je izlazio iz automobila, da stavi ruke na glavu, pa na krov automobila, pravdajući svoj postupak naredbom koju su dobili, ne pokazavši pri tom nikakav pisani nalog - navodi se u saopštenju Vlade.

Da je u pitanju bio običan nesporazum i pokušaj spinovanja crnogorskog premijera govore u prilog sledeći argumenti. Sin Zdravka Krivokapića i član njegovog obezbeđenja bili su u večernjim časovima u jednom lokalu - streljani u Beogradu gde su vežbali pucanje.

Vlasnik streljanje je primetio da oni imaju pištolje u torbicama, nije znao o kome se radi, pa je policiji Beograda prijavio to jer je video da ulaze u auto podgoričkih tablica.

Krivokapić
Foto: Printscreen

Pošto su oni bili vozilom podgoričkih tablica, a zbog sukoba koji tinjaju među kriminalnim klanovima, policija je, ne znajući o kome se radi, tražila da prva policijska patrola zaustavi vozilo i legitimiše ta dva lica.

Pošto se podgoričko vozilo nije zaustavilo na Autokomandi, patrola je krenula za njima.

Kada su ih sustigli kod kuće gde žive, policija opkolila vozilo, tražila da momci izađu iz auta da bi ih legitimisali. Sve to je trajalo, ne više od 10-tak minuta, dok se nije utvrdilo o kome se radi.

Policija je postupila po zakonu, čim je utvrđeno o kome se radi, nesporazum je rešen, sve je završeno na najbolji mogući način i o tome je obavešeten i premijer Zdravko Krivokapić.

Premijer Krivokapić je uspeo u svojoj nameri da izbegne i gurne pod tepih "goruća pitanja" povodom dešavanja na Cetinju. Od silnih obećanja nije ispunjeno ništa. Vernici SPC su po ko zna koji put iznevereni, tražili su istinu, a od premijera su dobili afere, zataškavanja, međusobna politička prepucavanja i ništa više.

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd