fbpx
Skip to main content
Andrej Plenković

Evropska Komisija ŽESTOKO NAGRDILI Plenkovića: Nesposobna LENČINA i političar bez odlučnosti

Foto: Profimedia/ilustracija
Hrvatska vlada za dve godine mandata nije učinila skoro pa ništa

U okviru redovnog izveštaja u kom se analizira stanje u svakoj od država članica, EU oštro kritikovala Hrvatsku i premijera Plenkovića.

Kako se navodi u izveštaju koji je sačinila Evropska komisija na čijem čelu je Žan Klod Junker, Hrvatskoj su posvećene 73 stranice na kojima nije baš mnogo toga lepog napisano.

Evropska komisija
Zgrada Evropske komisije
Foto: Profimedia

Naime, birokrate EU su u tom izveštaju "precizno i nemilosrdno, koristeći činjenice i egzaktne podatke, razotkrili politiku vlade Andreja Plenkovića kao potpuni promašaj" i navodi da, prema mišljenju EK, hrvatska vlada za dve godine mandata nije učinila skoro pa ništa kako bi poboljšala stanje u Hrvatskoj, nego je neke stvari čak i pogoršala.

Tako se čitanjem izveštaja doživljava "transfer neprijatnosti" jer se na 73 stranice detaljno analizira kako Hrvatska svakog dana u svakom pogledu zaostaje za drugim članicama EU.

Vlada Andreja Plenkvića je podbacila u skoro svemu, a reči koje se najčešće koriste u opisu stanja u Hrvatskoj su "ograničeni napredak" ili "nema napretka", a fraza "ograničeni napredak" se pojavljuje čak 27 puta.

Detaljnije, Hrvatskoj se "zamera" da, iako ima povoljnu ekonomsku klimu koja omogućava ubrzavanje reformskih poteza, potencijal te zemlje ostaje nedovoljan. Zatim, navodi se da Hrvatska ima problem s radnom populacijom koja se smanjuje, niskom iskorišćenošću rada, nedovoljnim rastom BDP-a.

BEZ CVEĆA I PARFEMA: Cetinjske škole zabranile da se učiteljicama daju pokloni za 8. mart

Takođe, nema reforme javne uprave, zdravstvo je u problemima, kasni zakonodavstvo koje bi utvrdilo početak fiskalne reforme, penziona reforma je odložena, navodi još EK i nastavlja s kritikama. U Hrvatskoj ljudi nemaju jednake prilike, problem su nefer radni odnosi, stopa zaposlenosti je niska u poređenju s drugim članicama Evropske unije.

Problem je što je u Hrvatskoj komplikovano investirati između ostalog i zbog restriktivne poslovne klime. Istovremeno, socijalna situacija je "očajna" jer Hrvatska ima visoku stopu siromaštva i socijalne isključenosti. Javna administracija je fragmentirana, ispod proseka efikasnosti u EU, a ishodi zdravstvenog i obrazovnog sistema pokazuju postojanje "strukturnih slabosti".

EK se naročito obrušila na Plenkovićevu vladu kada je reč o obrazovanju, utvrdivši da se rezultati koje proizvodi hrvatski obrazovni sistem stalno pogoršavaju ili stagniraju i da je tom sistemu potrebna hitna reforma. Hrvatska u obrazovanju zaostaje za drugim članicama EU.

TRAGEDIJA na crnogorskom primorju: Telo nagog muškarca pronađeno u moru

Veliki propust je i nesprovođenje antikorupcionih zakona, pa je taj problem itekako prisutan. Premijer koji voli da se prikazuje kao veliki Evropejac u analizi EK ispada kao nesposobna lenčina i političar bez odlučnosti koji državu vodi u propast jer on i njegova vlada nisu u stanju da sprovedu bilo koju konkretnu reformu kako treba i do kraja.

Pročitajte i:

SD region

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
11 Beograd