Skip to main content
islamisti

EKSKLUZIVNO: SPISAK 250 ISLAMSKIH RATNIKA SA BALKANA U SIRIJI I IRAKU (25): Almir Tatarević je poginuo u Čečeniji

Foto: Profimedia/ilustracija
Kolumna Dušana Marića

Tatarević Ferid iz Zenice, nekadašnji pripadnik terorističkog odreda El mudžahid, sredinom marta 2014. godine poginuo je u Siriji. Vest o pogibiji Tatarevića objavio je portal "Saf" , koji je objavio i fotografiju njegovog tela. Vest se završava ovako: „Ostaće nam u sećanju kao hrabar borac, dobar čovek, musliman koji je žudio da svoj život potroši na Alahovom putu“.

Tahirović Almir (1973), zvani Nune, iz sela Bistro kod Novog Travnika, u rodnom gradu je završio srednju mašinsku školu. Od septembra 1993. do kraja rata u BiH bio je pripadnik terorističkog odreda El mudžahid, gde se, kako tvrde njegovi saborci, pokazao kao hrabar borac.  Poginuo je u Čečeniji. U vreme rata u BiH, ekstremnim islamom je "zadojio" i svoje roditelje. Posle mirovnog sporazuma u Dejtonu, roditeljima je rekao da rat još nije završen, "jer još se ratuje u Čečeniji, na Kašmiru..." Na vest o njegovoj smrti, majka je novinarima izjavila da bi "volela čuti da je poginuo u borbi, da nije zarobljen".

Almir
Almir Tahirović
Foto: MUP BiH

Tahić Berin, uhapšen je u novembru 2014. u BiH,  sa još 10 džihadista, zbog boravka na ratištu u Siriji tokom 2013. godine. Na suđenju je izjavio da je na Bliski istok otišao „da pomogne narodu koji se ubija. Otišao sam avionom do Istambula, a onda sam na Guglu našao kuda ide autobus za Siriju i kupio kartu.“  Posle 45 dana vratio se u BiH. Nakon što je o svom boravku na ratištu dao izjavu policiji u Sarajevu, dobijao je pretnje iz Sirije.

Telalović Ešref (1940), iz Gladovića kod Zenice (pojedini mediji su objavili da je iz Gacka), u Siriju je otišao 13. maja 2013. a poginuo 13. jula  iste godine u borbama za grad Kabane. Bio je pripadnik Fronta Al-Nusra.

Tehelović Mehmed koji je 2009. zbog kriminala  deportovan iz Francuske, u Siriju je otišao sredinom marta 2013. godine.

Tutmić Mehmed iz Orahovice, Zenica, borio se u Siriji. U rat je otišao u julu 2013. preko Srbije, Bugarske i Turske, a vratio se u avgustu 2014.

Muhamed Tutmić
Muhamed Tutmić
Foto: MUP BiH

Pretpostavlja se zbog težeg ranjavanja, kada je izgubio nogu. Uhapšen je u novembru 2014. u BiH sa još deset džihadista. Otkrila ga je supruga Fikreta, koja je u jednom telefonskom razgovoru rekla da joj se muž pokajao zato što se vratio iz Sirije, jer mu je tamo bilo lepše:,,Malo na liniju, pa lezi, pij..." Ona se u prisluškivanom razgovoru požalila i kako se kući vratio sa samo 20 evra. A prvi put kad je u Siriji otišao na liniju saborci su mu ukrali 1.200 evra.

Ćatić Adnan je u Siriji registrovan kao borac u jedinici Bejtul Mudžahir. Povratnik iz Sirije koji je pristao da sarađuje sa službama bezbednosti u Sarajevu izjavio je da  je Ćatića dva puta video u gradu Haritanu.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD sirija

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
22 Beograd