fbpx
Skip to main content
Borci Islamske države

EKSKLUZIVNO: SPISAK 250 ISLAMSKIH RATNIKA SA BALKANA U SIRIJI I IRAKU (43): Među uhapšenim teroristima i lažni Aleksandar Mitić

Foto: Profimedia/ilustracija
Promenom identiteta hteo da zavara trag policiji

Šutković Adnan (1991), državljanin Srbije (mada pojedini mediji pogrešno navode da je u pitanju državljanin Crne Gore, odnosno Makedonije) uhapšen je krajem 2016. zajedno sa Makedoncem Zulhajrat Seadinijem u Turskoj, u koju su došli iz Sirije.

Uhapšeni su nakon što su se u Turskoj podvrgli plastičnoj operaciji, u kojoj su proredili kosu i delimično izmenili izgled lica. Njih dvojica su imala nameru da promene ime i da sa novim izgledom i identitetom sakriju svoju prošlost i lakše prelaze granice.

Džihadisti
Foto: Profimedia

Šutković, koji je živeo u Hamburgu i Seadini su bili na poternici Interpola, a po terorizmu su bili poznati i pre pristupanja Islamskoj državi. Pre više godina oni su oteli jedan stariji bračni par iz Bremena. Zahtevali su otkup, ali su umesto novca dobili lisice i zatvor. U zatvoru su upoznali džihadistu Renea Marka Sepaka, koji ih je ubeđivao da nakon izlaska iz zatvora odu u Siriju. Što su oni u aprilu 2015. godine i učinili.

Prilikom hapšenja nisu imali lične dokumente. Šutković je rekao da se zove Aleksandar Mitić, da je Srbin iz Srbije i da je u Tursku došao direktno iz Nemačke. Zbog plastične operacije. Zato što su te usluge u Turskoj višestruko jeftinije nego u Nemačkoj. Želeo je da proredi kosu kako bi izgledao lepše.

Krajem januara 2017. turska policija je uspela da utvrdi pravi identitet Šukovića. Turci, a kasnije i njihove nemačke kolege, su zaključili da je pravi razlog pokušaja promene identiteta bio plan da se tako lakše prebace u Evropu i izvedu terorističke napade.

"Borite se protiv terorista umesto što ih snabdevate": Rusija pozvala SAD da promene politiku u Siriji

Nemački mediji su Adnana okarakterisali kao ozloglašenog borca Islamske države. Ovaj Srbin i njegov prijatelj Englez Hari Sarf, nekadašnji poštar iz Londona, akteri su prvog propagandnog video-snimka Islamske države koji je urađen na nemačkom jeziku, a koji se pojavio u avgustu 2015. godine. Na njemu, u ruševinama antičkog grada Palmire, teroristi Mahmud Muhamed iz Austrije i Jamin Abu Zand iz Bona brutalno ubijaju dvojicu zarobljenih sirijskih vojnika. Nakon što su nesrećni vojnici ubijeni, Šutković i Englez iznad njihovih tela trijumfalno mašu zastavom „Islamske države“.

Snimak se može naći na internetu, pod nazivom "Turizam naše braće".

Harija je nemačko pravosuđe 2016. osudilo na tri godine zatvora zbog pripadnosti islamskim teroristima. Ubrzo nakon hapšenja Englez je zaboravio na vernost kalifatu, pa je nemačkoj policiji ispričao sve što zna. Rekao je da je odmah po dolasku u Siriju njega i Šutkovića regrutovala obaveštajna služba Islamske države, poznata kao Amnijat. Dobili su zadatak da se vrate u Evropu i izvedu teroristički napad u Nemačkoj. Što su oni, navodno, odbili.

džihadisti
Foto: Profimedia

Međutim, s obzirom da se Englez vratio u Nemačku, gde je i uhapšen a Šutković krenuo da to učini, a pre toga pokušao da promeni identitet, Nemci i Turci su zaključili da su njih dvojica ipak pristala da izvedu teroristički napad.

Zanimljivo je da su, pre nego što je stigla vest da je uhapšen u Turskoj, nemačke obaveštajne službe imale podatak da je Adnan nestao na putu prema Iraku, zbog čega je službeno bio proglašen mrtvim.

Šutković i njegov prijatelj Englez nalaze se na još jednom propagandnom video snimku Islamske države, koji je neko dostavio „Vašington postu“. Na tom snimku se pomenuti austrijski džihadista Mahmud Muhamed, zaklinje na vernost vođi Islamske države Abu Bakru al Bagdadiju. Posle Austrijanca na vernost terorističkom vođi zaklinju se Šutković i Englez. Snimak se završava tako što na ulici punoj ljudi teroristi ubijaju nekoliko vezanih zarobljenika. Jednog nesrećnika na pogubljenje dovodi upravo Englez Hari.

Ostale vesti iz Sirije, Iraka, Jemena čitajte OVDE.

 

Pročitajte i:

SD sirija

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
20 Beograd