clear sky
10°C
26.04.2024.
Beograd
eur
117.1627
usd
109.3752
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Junački je branio Siriju do SMRTI: Ko je bio LAV DEIR EZ ZORA, general HEROJ Isam Zahredin? (FOTO)

20.10.2017. 07:59
Piše:
Vladan Milosavljević
Isam Zahredin
Isam Zahredin / Izvor: Profimedia
Džihadisti bi bežali kada bi ga ugledali

Isam Zahredin (1961-2017), poznatiji i kao Isam Zaher Eldin ili Isam Zaher al-Din, bio je general-major sirijske Republikanske garde, koja je odigrala glavnu ulogu u građanskom ratu u Siriji, pošto je predvodio snage sirijske vojske na nekoliko frontova. Ostao je upamćen i kao "Lav Deir ez Zora".

Džihadisti IS ISKORISTILI SMRT generala Isama Zahredina, pa pokrenuli OFANZIVU u Deir ez Zoru

Al Kaida upala u ZAMKU: Sirijske snage stisle teroriste na jugu zemlje, Izrael ometa jače akcije

Njegova najistaknutija uloga bila je vođstvo oružanih sirijskih snaga tokom trogodišnje opsade Deir ez Zora. Sirijska novinska agencija Al-Masdar Njuz kao i ruski Sputnjik, izvestile su 18. oktobra 2017. da je Zahredin stradao u eksploziji mine tokom operacija protiv Islamske države na ostrvu Saker u Deir ez-Zoru.

Zahredin je rođen u malom selu Tarbe u provinciji As-Suvaida 1961. godine kao član verske zajednice Druza. Bio je oficir u padobranskim desantnim snagama 1982. Pre toga je služio Narodnoj miliciji stranke Baath kao regrut od 1980. do 1982. godine. Već 1987. godine primljen je u Republikansku gardu kao oficir na čelu mehanizovane oklopne jedinice.

Zahredin je zapovedao 104. brigadom Republikanske garde u Doumi i Harastami zajedno sa brigadnim generalom Manafom Tlasom pre nego što je ovaj drugi dezertirao. Ovu brigadu je predvodio Bašar Al Asad pre nego što je postao predsednik, a predvodio je takođe i Basil Al Asad do njegove smrti 1994. godine.

Na poziciji komandanta 104. brigade, Zahredin je naredio premlaćivanje uhapšenih terorista u Doumi tokom ustanka u prvoj fazi Sirijskog građanskog rata. Zbog ove akcije, postao je poznat kao "Druska zver" u očima sirijske opozicije.

Aerodrom u Deir ez Zoru radi PUNOM PAROM: Ovo je veoma važno za Siriju, a evo i zašto (VIDEO)

Kako je eskalirao građanski rat u Siriji, Zahredin je postao jedan od najistaknutijih i visokih članova zajednice Druza u Siriji koja se bori na strani vladinih snaga. Kao rezultat toga, on je široko kritikovao pro-opozicione Druze.  

Lider libanskih Druza Valid Džumblat ga je optužio kako se bori "protiv svog naroda", a Zahredin je potom navodno, prema izjavama opozicionih izvora bio označen od grupe verskih lidera Druza u As-Suvaidi u februaru 2013. godine kao osoba koja zaslužuje smrt.

Još jedna pobeda sirijske vojske: Autoput između Hame i Alepa sada je bezbedan, džihadisti pobegli

Međutim, među pripadnicima Druza u Siriji koji su u najvećem broju ostali lojalni vladi Asada, on je smatran "herojem" i imao je mnogo sledbenika i saboraca.

Negde nakon 2013. godine, bio je unapređen od brigadnog generala u čin general-majora.

Nakon početka ofanzive na Alepo (oktobar 2013.), Zahredin je prvobitno predvodio napad na Anadan. Međutim, od njega je zatražena pomoć u Deir ez-Zoru zbog smrti generala Jameha. Dok je bio tamo, postao je poznat po tome što je često boravio na liniji fronta i sarađivao sa običnim vojnicima.

Dana 27. novembra 2013. godine, dok je komandovao svojim snagama u okrugu Al-Rašdija, Zahredin je ranjen u nogu. Zahredin i njegov sin Jarob su otputovali u as-Suvaidu septembra 2015. godine kako bi prisustvovali pogrebu lidera Druza, šeika Vahid al-Balousa, koji je bio istaknuti antiratni aktivista.

Dana 5. septembra 2017. Zahredinu je čestitao predsednik Bašar Al Asad zbog njegove snažne uloge u odbrani Deir ez-Zora tokom 3,5-godišnje opsade od strane IS-a.

Al Kaida ponovo OŽIVLJAVA u Siriji: Sada su znatno JAČI nego dok ih je vodio Osama bin Laden

Ostao je upamćen po izjavi koja je negativno okarakterisana od strane terorista i opozicije da "sirijske izbeglice nikad ne treba da se vrate u Siriju" i da "ako im država oprosti, on to nikada neće". U kasnijoj audio poruci, međutim, Zahredin pojašnjava da je mislio samo na one koji su uzeli oružje protiv sirijske vojske, da njima po logici nije mesto u Siriji.

Najstariji sin Isama, Jarob, takođe se bori sa 104. brigadom u Deir ez-Zoru. 

Predsednik Bašar al Asad čestitao generalima POBEDU kod Deir ez Zora! (FOTO/VIDEO)

Na veliku žalost mnogih iskrenih sirijskih patriota, a i poštovalaca Bašara al Asada i njegovog najvernijeg generala Isama Zahredina, 18. oktobra 2017. godine, desila se stravična smrt generala Isama, kada je ubijen dok se njegovo vozilo kretalo prema ostrvu Saker kod Deira ez Zora dok je vodio operaciju protiv Islamske države. Poginuo je od posledica eksplozije mine na koju je naletelo njegovo vozilo.

Isamovi junaci Deir ez Zora OSOKOLJENI dolaskom Asadovih vitezova čiste šire područje grada! (VIDEO)

U trenucima kada sirijska vojska pobedonosno ide ka poslednjim uporištima Islamske države, bolno je odjeknula vest među mnogim Sirijcima da je poginuo general Isam Zahredin.

Mina, odnosno improvizirana eksplozivna naprava bila je kobna za jednog od vodećih i omiljenih zapovednika u celom Sirijskom građanskom ratu.

Pogledajte razgovor dvojice najvažnijih komandanata LEGENDI sirijske vojske, generala Isama i Hasana

Njegova ratnička, gruba figura sa karakterističnom sedom bradom i brkovima ostaće sigurno legenda, i to ne samo u Siriji, već i čitavom svetu, jer je svojim vojničkim umećem i harizmom spasio Deir ez-Zor od krvnika Islamske države.

Mnogi su strahovali za preranu smrt generala još kada je grad bio pod stalnim napadima terorista, stotinama kilometara daleko od prvih linija, a moguće je da bi pad morala urušio otpor branitelja i ugrozio živote stotinu hiljada civila. 

BRAVO MAJSTORI! Lafovi generala Isama Zahredina do nogu POTUKLI džihadiste IS i ne samo to! (MAPA)

Uz manje pauze, gotovo je sve vreme proveo u opkoljenom gradu, prvo od strane Al Nusre i FSA, a potom od Islamske države. 

Hoće li LAVANDA zamirisati Sirijom?! Da li NOVI AKTERI i FAZE RATA menjaju tok KRVAVOG sukoba?

On je jedan od retkih komandanata sirijske vojske koji je stekao kultni status kao vođa. Dok je komandant sirijskih "Tigrova" Suheil Hasan uvek bio manekenski nastrojen, iako isto tako vojno zaslužan na drugim frontovima, Zahredin je bio prava slika Rambo borca, specifične kose i brade kao i prašnjave uniforme.

Doduše, takvog ga većina i zna za vreme njegovog boravka u Deir ez-Zoru, što mu se ne može zameriti, jer život u opkoljenom gradu svakako nije pružao prilike za previše brige o izgledu.

Sirijska vojska RAZBIJA džihadiste kod Deir ez Zora zahvaljujući jednom čoveku (FOTO/VIDEO)

Hasan vodi svoje borce takođe harizmom, ali ipak dalje od prvih linija komandujući motorolom, dok je Isam Zahredin bio poznat tako što je išao u borbe sa svojim saborcima u rovovima.

Ranjavan je bio više puta, gotovo na rubu smrti. Dok je "Tigar" pevao pesme, Zahredin, često u tamnim sunčanim naočarama je dizao tegove. Bradonja je voleo da se slika, dok je "Tigar" ipak više voleo da ostane van medijske pažnje.

(UZNEMIRUJUĆE) ON UTERUJE STRAH U KOSTI DŽIHADISTIMA! Evo kako maršira pored pobijenih TERORISTA!

Pogibija generala Isama Zahredina biće veliki udarac za sirijsku vojsku, ali i podstrek njegovim saborcima da se oduže harizmatičnom komandantu u daljim ofanzivama protiv terorista Islamske države. Zahvalnost građana Deir ez-Zora koje je spasio, sigurno je nemerljiva.

Treba reći i to da je cela Sirija prekjuče i juče bila u suzama zbog njegove pogibije i duboko ožalošćena, jer je kult harizmatičnog Isama Zahredina toliko snažan da je on gotovo u rangu odmah nakon samog predsednika Sirije Bašara al Asada.

Ko su Druzi čijoj zajednici je pripadao general Isam Zahredin?

Druzi su ezoterička, monoteistička religijska zajednica sa oko milion ljudi, koja se nalazi prevashodno na prostoju Sirije, Libana, Izraela i Jordana. Religija Druza je jedan oblik islama, ali sa specifičnim elementima gnostičkih i neoplatonskih filozofija. Oni koriste arapski jezik i imaju slične obrasce društvenog ponašanja kao i Arapi u regionu. Većina muslimana ih ne smatra pripadnicima islama, iako oni sebe vide kao muslimane. Najveći broj Druza sebe smatra Arapima (uz izuzetak Druza u Izraelu). 

Druzi
Druzi / Izvor: Profimedia

Druzi nazivaju sebe "Ahl el Tavhid" ili "el muvahhidun", narod monoteizma. Nazvani su po Muhamedu ad Daraziju, koji je 1017. osnovao religiju i koji je šestog fatimidskog halifa u Egiptu, el Hakima (996—1021), proglasio inkarnacijom božanstva. Iako Druzi svoju nauku čuvaju u strogoj tajnosti, njena suština poznata je samo sloju odabranih (uqqual), zna se da ta monoteistička religija predstavlja kombinaciju islamskih, jevrejskih, hrišćanskih, neoplatonističkih i iranskih elemenata.

Zastava naroda Druza
Zastava naroda Druza / Izvor: Profimedia

Druzi veruju u preseljenje duša (metempsihoza) i Poslednji sud. Žive u konzervativnom, feudalno-patrijarhalnom društvenom uređenju, pod vođstvom uglednih plemićkih porodica. Zabranjena je poligamija, uživanje alkohola i pušenje. Poznati su po patrijarhalnom moralu i ratobornosti.

OVAKO IZGLEDA SIRIJSKI LENJINGRAD: Posle dve godine i nož džihadiste je bolji od gladi

O Isamu će tek biti ispričane brojne priče i pokolenja Sirijaca će učiti o njegovoj hrabrosti i njegov lik nikada neće umreti.

Počivao u većnom miru generale!

Vesti iz Deir ez Zora pogledajte OVDE.

Vesti iz Sirije, Iraka i Jemena pogledajte OVDE.

 

Piše:
Vladan Milosavljević
20.10.2017. 07:59