clear sky
6°C
26.04.2024.
Beograd
eur
117.1627
usd
109.3752
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Krvava BIOGRAFIJA UBIJENOG lidera Islamske države Al Bagdadija: Ko je on bio i šta je sve radio

16.06.2017. 11:02
Piše:
Srbija Danas
Abu Bakr Al Bagdadi
Abu Bakr Al Bagdadi / Izvor: SD/ilustracija
Istakao se u brojnim napadima

Abu Bakr Al Bagdadi

Ibrahim ibn Avad ibn Ibrahim Ali ibn Muhamed el Badri el Samarai, ranije takođe poznat kao dr Ibrahim i Abu Dua, najpoznatiji po svom ratnom nadimku Abu Bakr el Bagdadi  i u pokušaju da se prikaže kao potomak proroka Muhameda, kao Abu Bakr el Bagdadi el Huseini el Hašimi el Kuraši i kao Vođa pravovernih Halif Ibrahim vođa je terorističke organizacije, koji je imenovan za "halifa" samoproglašene terorističke države pod nazivom "Islamska država" koja okupira delove zapadnog Iraka i centralne i istočne Sirije. Bio je vođa Islamske države.

E SAD JE GOTOV STVARNO: Rusi ubili lidera Islamske države al Bagdadija!

Sirijska vojska OPASNO STISLA teroriste na jugu Sirije: Tela džihadista na sve strane u Dari (FOTO)

Nagrada za njegovo hvatanje

Dana 4. oktobra 2011, Stejt department Sjedinjenih Država je postavio Al Bagdadija na spisak globalnih terorista, objavio nagradu do 10 miliona dolara za informaciju koja bi dovela do njegovog hvatanja ili pronalaženja živog ili mrtvog. Jedino je za Ajmana el Zavahirija, vođu već od ranije poznate terorističke grupe Al Kaide obećana veća nagrada u iznosu od 25 miliona dolara.

Rodom iz Samare

Veruje se da je Al Bagdadi rođen blizu Samare u Iraku, 1971. godine. Izveštaji sugerišu da je bio imam u džamiji Imama Ahmada ibn Hanbala u Samari u vreme američke invazije na Irak. Završio je master i doktorske Islamske studije na Univerzitetu islamskih nauka u bagdadskom predgrađu Azamija.

Hvale se na sva USTA: Džihadisti tvrde da su njihovi SPECIJALCI ubili 32 kurdskih boraca

Islamska država
Islamska država / Izvor: Profimedia

Američka invazija na Irak

Nakon američke invazije na Irak 2003, Al Bagdadi je učestvovao u osnivanju militantne grupe „Vojska sunitskog naroda i zajednice“ u kojoj je služio kao vođa šerijatskog komiteta. Al-Bagdadi i njegova grupa su se pridružili Mudžahedinskom savetu šure (MSC) 2006, u kome je takođe služio kao deo šerijatskog komiteta. Nakon što je MSC preimenovan u Islamska država Iraka (ISI) 2006, Al Bagdadi je postao generalni supervizor šerijatskog komiteta i član višeg konsultativnog saveta.

Sudeći po podacima Ministarstva odbrane SAD, Al Bagdadi je držan u američkom vojnom kampu Buka kao „internirani civil“ od februara do decembra 2004, kada je pušten. Odbor koji je odlučivao o njegovom puštanju je predložio „bezuslovno oslobađanje“ Al Bagdadija i ne postoje podaci da je bio zatvaran u nekom drugom periodu. Sa druge strane, u više novina je objavljeno da je Al Bagdadi bio zatvoren od 2005 do 2009.

Islamska država osujetila SNAŽAN napad pobunjenika Slobodne sirijske vojske na jugu Sirije (FOTO)

Raka
Raka / Izvor: Profimedia

Islamska država Iraka (ISI)

Islamska država Iraka (ISI), poznata i kao Al Kaida Iraka je bila irački ogranak međunarodne islamističke organizacije Al Kaida. Dana 16. maja 2010. objavljeno je da je Al Bagdadi postao vođa ISI nakon smrti njegovog prethodnika Abu Omara el Bagdadija u napadu mesec dana ranije.

Kao vođa ISI, Al Bagdadi je bio odgovoran za organizovanje i upravljanje velikim operacijama kao što je napad na Um el Kura džamiju u Bagdadu 28. avgusta 2011, u kome je ubijen poznati sunitski pravnik Halid el Fahdavi. Između marta i aprila 2011, ISI je preuzela odgovornost za 23 napada južno od Bagdada, za koje se tvrdi da su izvršeni pod Al Bagdadijevom komandom.

Džihadisti STRAHOVITO udarili po položajima Kurda u Efrinu na severozapadu Sirije

Osama bin Laden
Osama bin Laden / Izvor: Profimedia

Poziv na odmazdu povodom ubistva Osame bin Ladena

Nakon američke akcije 2. maja 2011. u Abotabadu u Pakistanu, u kojoj je ubijen vođa Al Kaide, Osama bin Laden, Al Bagdadi je izdao saopštenje u kome je slavio Bin Ladena i zapretio nasilnom odmazdom za njegovu smrt. 5. maja 2011, Al Bagdadi je preuzeo odgovornost za napad u gradu Hili u kome je ubijeno 24 policajca i ranjeno 72 ljudi.

Napadi širom Iraka

Dana 15. avgusta 2011, talas samoubilačkih napada ISI je započet u Mosulu, koji je doveo do smrti 70 ljudi. Ubrzo potom, ISI je na svom sajtu obećala da će izvršiti 100 napada širom Iraka u znak odmazde za ubistvo Bin Ladena. Rečeno je da će ova kampanja biti sprovedena na više različitih načina koji uključuju samoubilačke napade, bombe pored puta i druge vidove napada u svim gradovima i ruralnim oblastima širom Iraka.

NA PUTU ZA DEIR EZ ZOR: Džihadisti IS beže pred naletom sirijskog 5. korpusa!

Američki vojnici u Iraku
Američki vojnici u Iraku / Izvor: Profimedia

Dana 22. decembra 2011, serija koordinisanih napada automobilima bombama i improvizovanim eksplozivnim napravama je izvršena u desetak krajeva širom Bagdada. U ovim napadima su poginule najmanje 63 osobe, a ranjeno je 180; napad je usledio samo nekoliko dana nakon što su Sjedinjene Države završile povlačenje svojih trupa iz Iraka. 26. decembra, ISI je izdala saopštenje na džihadističkim internet forumima, u kojima preuzima odgovornost za ovu operaciju i istakla da su mete bagdadskih napada „detaljno pregledane i istražene“ i da su „operacije bile distribuisane između ciljanja bezbednosnih štabova, vojnih patrola i mesta okupljanja prljavih iz El Dadžal armije“, što se odnosi na Mahdi armiju šiitskog ratnog vođe Muktade el Sadra.

Dana 2. decembra 2012, irački zvaničnici su tvrdili da su zarobili El Bagdadija u Bagdadu nakon dvomesečne operacije hvatanja. Zvaničnici su tvrdili da su takođe zaplenili i spisak sa imenima i lokacijama drugih operativaca Al Kaide.  Međutim, ISI je odbacila ove navode. U intervjuu datom Al Džaziri 7. decembra 2012, vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova Iraka je rekao da uhapšeni čovek nije Al Bagdadi već vođa odseka zadužen za oblast od severnih predgrađa Bagdada do distrikta Tadži severno od Bagdada.

Rusija ŽESTOKO iskritikovala Amerikance: Kakav je to način da unosite rakete protiv volje Sirijaca!

Borci Al Kaide u Levantu
Borci Al Kaide u Levantu / Izvor: Profimedia

Širenje ISI-ja na Siriju

Al Bagdadi je ostao vođa ISI do njegovog formalnog širenja u Siriju 2013, kada je u izjavi 8. aprila proglasio formiranje Islamske države Iraka i Levanta (ISIL) (u alternativnom prevodu sa arapskog Islamska država Iraka i Sirije). Kao vođa ISIL, Al Bagdadi je preuzeo komandu nad svim aktivnostima organizacije u Iraku i Siriji.

Raskol između Al Bagdadija (Islamska država) i Ajmana Al Zavahirija (Al Kaida)

Kada je najavio formiranje ISIL-a, Al Bagdadi je rekao da je džihadistička frakcija umešana u Građanski rat u Siriji, Al Nusra Front je bila proširenje ISI u Siriji, i tada je spojena sa ISIS-om (IS). Vođa Al Nusra fronta, Abu Muhamed el Džavlani, osporio je da će doći do spajanja dve grupe i pozvao emira Al Kaide, Ajmana el Zavahirija da se oglasi po ovom pitanju. Al Zavahiri je izdao saopštenje da ISIL treba da bude ukinuta i da Al Bagdadi treba da ograniči aktivnosti svoje grupe na Irak. Al Bagdadi je, međutim, odbacio Al Zavahirijevu odluku i preuzeo kontrolu nad navodnih 80 odsto stranih boraca fronta Al Nusre. U januaru 2014, IS je izbacio Front Al Nusra iz sirijskog grada Ar-Raka, a istog meseca su sukobi između dve grupe u Siriji dovele do smrti stotina boraca i raseljavanja desetina hiljada civila. U februaru 2014, Al Kaida se odrekla svih odnosa sa IS-om.

KRVAV put do gasnih polja Arak: ŽESTOK sukob sirijske vojske i terorista unutar naftnih polja! (VIDEO)

Al Nusra Front
Al Nusra Front / Izvor: Profimedia/ilustracija

Poreklo finansijke pomoći Al Bagdadiju i Islamskoj državi

Prema nekolicini zapadnih izvora, Al Bagdadi i IS su primali finansijsku podršku od građana Saudijske Arabije i Katara, i regrutovali su borce u okviru kampanja, naročito u Saudijskoj Arabiji.

Uspostavljanje kalifata (halifata), proglašenje kalifom i reakcija muslimanskog sveta

Dana 29. juna 2014, IS je objavio uspostavljanje kalifata, i proglašenje Al Bagdadija za halifa, koji će od sada biti poznat kao Halif Ibrahim, a Islamska država Iraka i Levanta je preimenovana u Islamsku državu. Širom muslimanskog sveta su usledile brojne debate o legitimitetu ovih poteza.

Proglašenje halifata su žestoko kritikovale bliskoistočne vlade i druge džihadističke grupe kao i sunitski teolozi i istoričari. Jusuf el Karadavi, poznati učenjak koji živi u Kataru je rekao:

- Proglašenje izdato od strane Islamske države je ništavno po šerijatu i ima opasne posledice po sunite u Iraku i po pobunu u Siriji - dodajući da zvanje halifa može „dati samo ceo muslimanski narod“, a ne pojedinačna grupa.

Sirijska armija proglasila istok Palmire SLOBODNIM i prikazala SNIMKE NAPREDOVANJA ka Deir ez Zoru! (FOTO/VIDEO)

Islamska država
Islamska država / Izvor: Profimedia/ilustracija

Audio poruka iz džamije Al Nuri u Mosulu

U audio poruci, Al Bagdadi je najavio da će IS marširati na Rim kako bi uspostavili Islamsku državu od Bliskog istoka pa širom Evrope, istakavši da će osvojiti i Rim i Španiju u ovom pohodu. Takođe je pozvao muslimane širom sveta da emigriraju u novu Islamsku državu.

Dana 5. jula 2014. objavljen je video koji izgleda da prikazuje Al Bagdadija kako drži govor u Velikoj džamiji el Nuri u Mosulu na severu Iraka. Predstavnik iračke vlade je izjavio da se na snimku ne nalazi Al Bagdadi, nazvavši ga „farsom“. Međutim, i BBC i Asošijeted pres su citirali neimenovane iračke zvaničnike koji su rekli da veruju da čovek na snimku zaista jeste Al Bagdadi. Al Bagdadi se u govoru proglasio vođom svih muslimana, i pozvao muslimane širom sveta da ga podrže.

MESEC SMRTI U SIRIJI: Ovaj jun Islamska država nikada neće zaboraviti (MAPA)

Su-35
Su-35 / Izvor: Profimedia

Ubijen nekoliko puta do sada

U više navrata je proglašavan mrtvim, nakon brojnih akcija koalicionih snaga na čelu sa SAD u Siriji i Iraku. Posebno ako se uzmu u obzir vazdušni udari za koje se pretpostavljalo da su eliminisali ovog svetskog teroristu i lidera najopasnije terorističke organizacije u svetu.

Najnovije saopštenje ruskog Ministarstva odbrane povodom njegove smrti

Poslednja takva informacija o smrti Al Bagdadija stigla je dana 16. juna 2017. godine, kada je rusko Ministarstvo odbrane objavilo vest da je on ubijen u napadu ruskih vazdušnih snaga 28. maja na jugu Rake.

- Prema informcijama koje se proveravaju iz različitih kanala, na vojnom sastanku je (po pitanju izvođenja udara vazdušno-kosmičkih snaga Rusije) prisustvovao takođe i lider IS-a Ibrahim Abu Bakr el Bagdadi koji je za vreme udara ubijen - navodi se u saopštenju. Više o tome možete pročitati OVDE.

U kombinovanom napadu aviona Su-34 i Su-35 na sedište kalifata u Raki, pored Bagdadija, stradalo je 30 vojnih lidera i preko 300 boraca Islamske države.

Vesti iz Sirije i Iraka možete pročitati OVDE.

 

Piše:
Srbija Danas
16.06.2017. 11:02