Skip to main content
Sirija

Počinje NAPAD na poslednje uporište Islamske države! Preostala ŠAKA JADA džihadista koristi civile kao ŽIVI ŠTIT

Foto: Tanjug/AP
Mustafa Bali, portparol Sirijskih demokratskih snaga (SDF), na čijem su čelu kurdske jedinice i koje imaju podršku SAD, objavio je da su u toku sporadični sukobi s pripadnicima Islamske države u selu Baguzu, njihovom poslednjem deliću teritorije na istoku Sirije.

Više od 300 ekstremista, zajedno sa civilima za koje se veruje da su mahom članovi njihovih porodica, već više od nedelju dana nalazi pod opsadom u šatorskom naselju u Baguzu.

Komandanti SDF tvrde da islamisti sprečavaju civile da napuste selo. Bali je kazao da je cilj sporadične vatre sa položaja SDF to da se izvrši pritisak na islamiste kako bi dozvolili poslednjim civilima da napuste Baguz. 

SAMO U TRAVELLAND-U URAČUNATO OSIGURANJE OD OTKAZA PUTOVANJA!

SAMO U TRAVELLAND-U URAČUNATO OSIGURANJE OD OTKAZA PUTOVANJA!

Njegovim padom bila bi okončana teritorijalna vlast ID u vidu samoproglašenog "kalifata" koji se u jednom trenutku prostirao na trećini površine i Sirije i Iraka. 

Bali je ranije najavio da će SDF pokušati da evakuišu preostale civile iz poslednje enklave ID na istoku Sirije što je neophodni korak pre konačnog napada na džihadiste. Snage SDF pokušaće da evakuišu više od 3.000 civila koliko se procenjuje da se i dalje nalazi u enklavi Baguz. 

Evakuacija je trebalo da bude okončana juče, ali niko od civila nije tada izašao.

- Ako uspemo da evakuišemo sve civile, odmah ćemo doneti odluku o upadu u Baguz ili prisiljavanju terorista na predaju - kazao je Bali.

Sirija
Foto: Tanjug/AP

AP prenosi tvrdnje neimenovanih iračkih obaveštajnih agenata i američkog vojnog zvaničnika da borci ID koji se suočavaju s porazom u Siriji prelaze preko granice u Irak gde destabilizuju ionako krhku bezbednost u toj zemlji.

Navodi se da je na stotine, a verovatnije i više od 1.000 islamista u poslednjih šest meseci prešlo neobezbeđenu pustinjsku granicu u pokušavaju da utvrde prisustvo u četiri pokrajine na severu Iraka, gde već ubijaju ljude, kidnapuju ih, postavljaju zasede na putevima i reketiraju stanovništvo kao što su to činili i pri prvom usponu ID pre šest godina.

Dešavanja u Siriji, Iraku i Jemenu možete pratiti OVDE.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD sirija

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
26 Beograd