fbpx
Skip to main content
Asma i Bašar al Asad

POGLEDAJTE RETKE FOTOGRAFIJE BAŠARA AL-ASADA: Sirijski predsednik u vreme kada je bio student medicine (FOTO)

Foto: Profimedia
Zajedno sa kolegama čeka na dodelu diploma

Na fejsbuk stranici "Syria Insider" objavljene su retke fotografije predsednika Sirije Bašara al-Asada kao studenta sa svojim kolegama na medicinskom fakultetu u Damasku. Sirijski predsednik stoji zajedno sa svojim kolegama tokom ceremonije dodele diploma svršenim studentima medicine.

DRAMATIČAN SUSRET SAUDIJSKOG LOVCA I DRONA HUTA: Koalicija poslala bespilotnu letelicu na smetlište istorije (VIDEO)

DRAMATIČAN SUSRET SAUDIJSKOG LOVCA I DRONA HUTA: Koalicija poslala bespilotnu letelicu na smetlište istorije (VIDEO)

UHVAĆEN OZLOGLAŠENI "EMIR TIGRA": Munjevita akcija iračkih snaga

UHVAĆEN OZLOGLAŠENI "EMIR TIGRA": Munjevita akcija iračkih snaga

SPREMAJU SE ZA VELIKU BORBU: Proiranske snage rasturile ISIS i ranije, a nedavna vežba govori samo jedno (FOTO)

SPREMAJU SE ZA VELIKU BORBU: Proiranske snage rasturile ISIS i ranije, a nedavna vežba govori samo jedno (FOTO)

Svi su obučeni jednostavno kao i Asad koji će tek 2000. godine posle smrti oca Hafeza postati novi predsednik zemlje. Nigde se ne može videti klasna razlika među njima. Asad se ni po čemu ne izdvaja od ostalih, na sebi je imao crnu kožnu jaknu.

U amfiteatru fakulteta svuda po zidovima stoje posteri tada aktuelnog predsednika Sirijske Arapske Republike - Hafeza al Asada, njegovog oca.

Podsetimo, Bašar al-Asad je rođen 11. septembra 1965. godine. On je diplomirao medicinu na Univerzitetu u Damasku 1988. godine, nakon čega počinje da radi kao vojni lekar.  Post-diplomske studije pohađao je u "Western Eye Hospital" u Londonu, gde je specijalizirao oftalmologiju.

Godine 1994. upisuje se na vojnu akademiju, a 1998. godine postao je komandant sirijske kontrole nad Libanom. U decembru 2000. godine oženio je Asmu al-Asad (rođ. Akras). Dva puta je biran za predsednika Sirije, prvi put 2000. i drugi put 2007. godine.

Godine 2011. izbili su protesti gde je deo demonstranata zahtevao reforme, pojedini su tražili, a mnogi nisu tražili njegovu ostavku.

Većina demonstranata odazvala se Asadovom pozivu da učestvuje na parlamentarnim izborima u maju 2012. godine, dok je drugi deo, vođen Sirijskim nacionalnim većem pokrenulo oružanu borbu protiv njega koja je eskalirala u građanski rat.

Sirijsko nacionalno veće (SNC) zajedno s najsnažnijom militantnom frakcijom, tzv. Slobodnom sirijskom vojskom (FSA) i mnogim drugim sličnim militantnim, odnosno terorističkim, organizacijama dobijaju široku političku, finansijsku i vojnu podršku NATO saveza - posebno SAD, Ujedinjenog Kraljevstva, Turske, Francuske, Saudijske Arabije, Izraela, Katara, UAE-a i Kuvajta u nasilnim pokušajima svrgavanja demokratski izabranog predsednika Asada.

Asma Asad, Bašar Al Asad
Asma Asad, Bašar Al Asad
Foto: Profimedia

Asad je dobio snažnu podršku Irana, Kine i Rusije i žestoku kritiku od država članica NATO-a, posebno od SAD, Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva, posebno zbog navodne upotrebe hemijskog oružja što je dokazima i činjenicama opovrgnuto.

Velika većina sirijskog naroda u potpunosti podržava predsednika Asada, ali NATO savez i zapadni mediji stalno poriču ove važne činjenice i nastavljaju da osuđuju Asada.

Tokom 2012. godine, osnovane su Nacionalne obrambene snage (National Defense Forces) koje prema procenama broje oko 100.000 dobrovoljaca žena i muškaraca koji se bore za Siriju pod vođstvom predsednika Bašara al-Asada.

Bašar al Asad
Bašar al Asad
Foto: Profimedia

Asad danas obavlja dve funkcije, on je predsednik Sirije i predsednik Basističke stranke, sklone socijalističkim idejama o jedinstvenoj i ravnopravnoj Siriji.

Bašar i njegova supruga Asma imaju troje dece, nedavno su bili zaraženi virusom korona, ali su se brzo oporavili. Predsednik Asad se vratio u svoj kabinet posle dve nedelje provedene u izolaciji sa suprugom i sada se oseća dobro.

Asma je imala velikih zdravstvenih problema kada joj je konstatovan rak dojke. Dana 8. avgusta 2018. objavila je da je na hemioterapiji zbog raka dojke, koji je bio u ranoj fazi. Uprkos terapijama kojima je bila podvrgnuta, ona je obilazila porodice stradalih boraca sirijske vojske, sa maramom oko glave.

Vesti iz Sirije, Iraka, Jemena i Libije možete pročitati OVDE.

SD sirija

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd