fbpx
Skip to main content
Ruski vojnik

STOPROCENTNI UČINAK MOĆNOG PVO SISTEMA: NATO objavio izveštaj - Rusija ima odlično oružje protiv dronova

Foto: Profimedia
Sistem se odlično pokazao u odbrani Sirije

Ruski protivvazdušni raketni sistemi "Pancir S" su idealno sredstvo za borbu protiv vojnih bespilotnih letelica, navodi se u izveštaju NATO-a.

AMERIČKA VOJSKA DOBIJA NOVIH 400 STELT RAKETA: "Lokid Martin" sprema oružje za napad na Rusiju (VIDEO)

AMERIČKA VOJSKA DOBIJA NOVIH 400 STELT RAKETA: "Lokid Martin" sprema oružje za napad na Rusiju (VIDEO)

(VIDEO) S-400 IZAZVAO LANČANI SUDAR: Naleteo na kombi saobraćajne policije i napravio haos na putu

(VIDEO) S-400 IZAZVAO LANČANI SUDAR: Naleteo na kombi saobraćajne policije i napravio haos na putu

SRPSKI "KALAŠNJIKOV" OSTAVIO AMERE BEZ TEKSTA: Njihov AR-15 deluje kao dečja igračka u odnosu na njega (VIDEO)

SRPSKI "KALAŠNJIKOV" OSTAVIO AMERE BEZ TEKSTA: Njihov AR-15 deluje kao dečja igračka u odnosu na njega (VIDEO)

Ističe se da je "Pancir S" prvobitno bio napravljen za preciznu zaštitu od aviona i helikoptera, kao i za odbranu sistema PVO dugog dometa od napada visoko preciznog oružja, posebno sa malih i izuzetno malih visina.

- Zahvaljujući tim karakteristikama "Pancir S1" idealan je za borbu protiv čitavog niza malih i taktičkih vojnih bespilotnih letelica, a takođe omogućava da se pokrije praznina, koja postoji u redovnim jedinicama PVO između specijalnih sistema za suprotstavljanje velikim bespilotnim letelicama i sistemima za suprotstavljanje mini-dronovima - navodi se u izveštaju.

Zbog toga "Pancir" i slični sistemi za suprotstavljanje bespilotnim letelicama, koji su raspoređeni zajedno sa drugim borbenim sredstvima, "predstavljaju sve veću opasnost za prijateljske snage na bojnom polju i trebalo bi ih neutralisati pre stupanja na ratnu pozornicu", konstatuje autor izveštaja. On skreće pažnju i na to kako je Turska reagovala na uništenje samo jednog sirijskog "Pancira" tokom vojne operacije u Idlibu.

- Turski vojnici su smatrali da je uništavanje takvih visoko efikasnih ciljeva važan momenat za realizaciju ciljeva cele operacije - smatraju autori izveštaja.

Prema informacijama iz otvorenih izvora, tokom primene u Siriji i Libiji sistemi "Pancir S1" uništili su više od stotinu bespilotnih letelica i različitih raketa, a takođe su obarali turske dronove "Bajraktar TV2", izraelske "Heron2, bar jedan američki "RKU 21A Integrator" i dva "MKU 9A Predator".

Pored toga, "Pancir" je uništio na desetine raketa koje su militanti lansirali iz višecevnih bacača raketa, a takođe su bili upotrebljeni prilikom odbijanja američkog raketnog napada na Siriju u aprilu 2018. godine. Tada su, prema podacima Ministarstva odbrane Rusije, "Panciri" pogodili 23 mete za šta su potrošili 25 raketa, dakle efikasnost njihovih pogodaka je skoro stoprocentna.

Prema rečima ruskog vojno-diplomatskog izvora, ruski stručnjaci su detaljno analizirali efikasnost "Pancira S", koji štite vazduhoplovnu bazu Hmejmim u Siriji, i dali su im pozitivnu ocenu.

- Velika većina vazdušnih meta, protiv kojih je upotrebljen "Pancir" u Hmejmimu oboreni su već prvom raketom. Sudeći po izveštaju, vojni stručnjaci Alijanse se trude da prilično objektivno ocenjuju sposobnosti ruskih sistema, što se ne može reći za zapadne propagandiste - istakao je izvor.

Vesti iz Sirije, Iraka, Jemena i Libije možete pročitati OVDE.

SD sirija

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
5 Beograd