fbpx
Skip to main content
Sirija

MILITANTI ZAPOČELI VELIKU OFANZIVU U IDLIBU: Ruske i sirijske snage zbijaju redove, Kurdi vrebaju šansu

Foto: SD/Ilustracija
Teroristi organizuju napade i provociraju širom Sirije, i uglavnom u južnim regionima

Hajat Tahrir al-Šam sve više učvršćuje kontrolu u Idlibu, a poslednjih dana ni Sirijska arapska vojska ni njena ruska podrška nisu postigli značajan napredak. Ovaj nedostatak napretka svodi se na činjenicu da oni i dalje podržavaju postojeći režim prekida vatre, dok je Turska odbila da ispoštuje svoju odgovornost i ukloni radikalne elemente iz regiona.

ČOVEK KOJI JE STVORIO ISLAMSKU DRŽAVU: Ime "Princ Tame" i danas uteruje strah u kosti (FOTO/VIDEO)

ČOVEK KOJI JE STVORIO ISLAMSKU DRŽAVU: Ime "Princ Tame" i danas uteruje strah u kosti (FOTO/VIDEO)

SVATOVI ISPRAŠILI KURDE: Komandosi SDF-a upali na arapsku svadbu naoružani do zuba, nisu ni slutili s kim imaju posla

SVATOVI ISPRAŠILI KURDE: Komandosi SDF-a upali na arapsku svadbu naoružani do zuba, nisu ni slutili s kim imaju posla

MILITANTI U STAVU MIRNO DOK RUSI PROLAZE: Turska nemoćno posmatra, Hasaka je pod kontrolom "baćuški" (FOTO)

MILITANTI U STAVU MIRNO DOK RUSI PROLAZE: Turska nemoćno posmatra, Hasaka je pod kontrolom "baćuški" (FOTO)

Hajat Tahrir al-Šam (HTS) posluje sa sve većom nekažnjivošću, jer ih pre svega američka administracija ne smatra za terorističku organizaciju. U isto vreme, rusko-turske patrole duž linije razdvajanja u Idlibu odvijaju se, uglavnom bez problema, sa militantima koji uživaju tursku zaštitu koji izvode male, ali redovne napade na sirijsku vojsku, pa čak i na ruske ciljeve.

U Kafr Nabiju (Južni Idlib) je 7. februara, Ansar al-Tavhid, saveznik HTS-a i organizacija bliska Al Kaidi, gađao sirijski i ruski položaj tvrdeći da je kao rezultat toga ubio 11 osoba. Čini se da se militanti u Idlibu šire teren svog uticaja, a napadi izbijaju daleko od njihovih početnih položaja.

Linija kontakta i demilitarizovana zona navodno su obezbeđeni već neko vreme, ali očigledno je da se vidi da je neefikasno uklanjanje terorističke pretnje. Moskva nastavlja da ulaže napore u sprovođenju sporazuma o prekidu vatre, dokumentuje svako kršenje i odgovara na većinu njih.

turska vojska
Foto: Profimedia

Ponovo, 7. februara, na meti su bile i ruske snage, pri čemu su dve bespilotne letelice oborene u roku od 24 sata. Jednu su oborili militanti povezani sa HTS-om u blizini Idliba, dok je drugu oborio SDF (Sirijske demokratske snage), verovatno po američkom naređenju.

SDF
Foto: Profimedia/ilustracija

Drugo područje koje postaje sve nestabilnije je severoistočna Sirija, pri čemu SDF postaje sve agresivniji u svojim operacijama.

SDF je počeo da ostvaruje svoju osvetu protiv terorista u Deir ez-Zoru, zbog ubistva dvojice zvaničnika. U isto vreme, SDF se bori sa turskim snagama i militantima koje podržavaju Turci u tom području. Sa obaranjem ruskog drona, izgleda da signaliziraju da neće biti saradnje ni sa kim, osim sa Amerikancima, koji poslednjih dana nisu preduzeli nikakve pokrete.

Teroristi organizuju napade i provociraju širom Sirije, i uglavnom u južnim regionima. Oni iskaču iz Idliba ili iz područja koje kontrolišu SAD na severoistoku Sirije.

Izrael je ostao statičan tokom poslednjih nekoliko dana, nakon velikog vazdušnog napada na prijavljene iranske položaje. Američki saveznici pred SDF-om, međutim, stvaraju više nego dovoljno problema za SAA i Rusiju.

Više vesti o Siriji, Libiji, Jemenu i Iraku, pročitajte OVDE.

SD sirija

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Slaba kiša
6 Beograd