fbpx
Skip to main content
Redžep Tajip Erdogan

Šta sledi nakon povlačenja Amerike: Može li Erdogan da ostvari svoje planove u Siriji?

Foto: Profimedia/ilustracija
Koja će biti sudbina Sirije?

Američki predsednik Donald Tramp zapretio je da će "uništiti" tursku privredu ako, prema njegovom mišljenju, Ankara ode predaleko u sukob u Siriji. Uoči predstojeće turske vojne ofanzive na severu Sirije, Tramp je na svom Tviter nalogu napisao:

- Ako Turska učini nešto što smatram tabuom u svojoj velikoj i neuporedivoj mudrosti, potpuno ću uništiti tursku privredu. 

Stanje s američke strane je, dakle, više-manje uobičajeno. Bela kuća najavila je da neće stati na put turskoj ofanzivi na severu Sirije. Tramp je na Tviteru napomenuo da je vreme da se Amerikanci izvuku iz tih "beskrajnih smešnih ratova" i "vrate njihove vojnike kući". Najavom da će povući američke trupe sa severa Sirije, on je sam utro put turskoj ofanzivi. Pre povlačenja trupe telefonom je razgovarao s turskim čelnikom Redžepom Tajip Erdoganom.

TAMNA NOĆ PRED SIRIJOM! PRVE ŽRTVE TURSKE OPERACIJE "IZVOR MIRA"! Kurdi bez vode i u mraku! (VIDEO)

TAMNA NOĆ PRED SIRIJOM! PRVE ŽRTVE TURSKE OPERACIJE "IZVOR MIRA"! Kurdi bez vode i u mraku! (VIDEO)

DRAMA NA NEBU IZNAD SIRIJE: RUSKI SUHOJI PRESRELI IZRAELSKE AVIONE! Gorelo nebo! Odmah su USTUKNULI!

DRAMA NA NEBU IZNAD SIRIJE: RUSKI SUHOJI PRESRELI IZRAELSKE AVIONE! Gorelo nebo! Odmah su USTUKNULI!

KURDI TVRDE: Turski avioni počeli da gađaju CIVILNA PODRUČJA (VIDEO)

KURDI TVRDE: Turski avioni počeli da gađaju CIVILNA PODRUČJA (VIDEO)

Turska namerava da protera kurdske milicije, povezane s američkim snagama, iz pogranične regije i da tamo smesti sirijske izbjeglice. U ponedjeljak uveče, tursko ministarstvo obrane saopštilo je da su završene pripreme za vojnu operaciju. Sirijske demokratske snage (SDF) s dominacijom Kurda potvrdile su povlačenje američkih trupa iz pogranične regije. SDF su bili saveznici Sjedinjenih Država u borbi protiv IS u Siriji. EU i nemačka vlada upozorili su na ofanzivu Turske. To bi omelo političke napore poput nedavno najavljenog Sirijskog ustavnog odbora, nanelo bi više patnje civilima i odvelo više ljudi u beg. Daljnja podrška pobunjeničkim skupinama na čelu s Kurdima bila bi preskupa, napisao je Tramp.

-Kurdi su se borili s nama, ali dobili su puno novca i opreme za to. Decenijama su se borili protiv Turske. Turska, Evropa, Sirija, Iran, Irak, Rusija i Kurdi sada se moraju upoznati sa stvarnom situacijom. Vreme je za izlazak Sjedinjenih Država iz tih smešnih, beskrajnih ratova, od kojih su mnogi bili plemenski ratovi - ovo su neki od tvitova koje je američki predsednik u svoje ime poslao u svet.

Trampa su takođe vlastiti redovi optuživali da je napustio kurdsku policiju na severu Sirije. Predsednik je rekao da razume i zagovornike i kritičare povlačenja. Ako bi trupe ostale tamo, nije jasno kada bi se mogle povući. Tramp je rekao da su povučene trupe brojale samo 50 američkih vojnika. Vladin dužnosnik dao je do znanja da će vojnici biti premešteni iz pograničnog područja između Turske i Sirije na druga vojna mjesta. Dakle, Tramp nije naredio povlačenje vojnika iz Sirije. Američki vojnici ne bi mogli biti u opasnosti da budu "ranjeni, ubijeni ili zarobljeni" ako turska vojska pređe granicu i započne borbu s Kurdima na severu Sirije. Povlačenje vojnika, međutim, ne predstavlja "zeleno svetlo" za tursku invaziju. Povrh svega, američki predsednik pozvao je Tursku da čuva zarobljene militante IS i njihove rodbine. Prema procenama američke vojske, u nekim je improviziranim zatvorima SDF-a oko 10 000 boraca Daeša. Nekoliko zatvora nalazi se u blizini granice s Turskom. Osim toga, na severoistoku Sirije postoje brojni izbeglički kampovi u kojima živi oko 70.000 ljudi. Tramp je ponovno kritizirao države poput Nemačke i Francuske, koje su odbile primiti svoje državljane koji su među zarobljenim borcima IS.

U međuvremenu, Ministarstvo odbrane Sjedinjenih Država upozorilo je na potencijalno "destabilizirajuće posledice" planirane turske operacije za region. Uticajni američki Republikanac Linzi Grem najavio je dvostranačku rezoluciju Senata o sankcijama protiv Turske u slučaju turske "invazije" na sever Sirije. Ako turske trupe napadnu kurdske snage na severu Sirije, takođe će zahtievati obustavu turskog članstva u NATO-u, napisao je Grem na Tviteru. Nada se i očekuje da će se za takvu rezoluciju postići dvotrećinska većina u Kongresu. Takva bi većina mogla poništiti Trampov mogući veto. Ranije je Graham govorio o "impulzivnoj odluci" predsednika. Brojni republikanski i demokratski kongresmi izjavila su: Najava vlade koja se odnosi na Siriju je pogrešan i katastrofalan udarac za naše nacionalne bezbednosne interese. Advokat Republikanaca u Senatu general Mič Mekonel rekao je u izjavi da će iznenadno povlačenje američkih snaga iz Sirije imati koristi za Rusiju, Iran i Asada.

- Pozivam predsjednika da zajedno drži našu multinacionalnu koaliciju radi poraza protiv Daeša i sprečavanja značajnog sukoba između NATO saveznika Turske i naših lokalnih sirijskih protuterorističkih partnera - rekao je Mekonel

U januaru je Tramp zapretio Turskoj ekonomskim razaranjem ako napadnu Kurde u Siriji. Nakon daljih pretnji Erdogana da će izvršiti invaziju na sever Sirije, Sjedinjene Države su Turskoj ponudili pomoć u uspostavljanju "sigurnosne zone" duž granice. Turska je, međutim, bila nezadovoljna napretkom. Ali, kurdska policija smatrala je da se sporazumi poštuju. Između ostalog, to je uključivalo uništavanje kurdskih vojnih objekata i povlačenje boraca. Rok koji je Erdogan postavio za dovršavanje bezbednosne zone istekao je krajem septembra. Trampove najave već su imale uticaja na tursku privredu u prošlosti. Najavom ovih sankcija cena turske lire je pala. Najnovija pretnja od ponedjeljka već je gurnula tursku liru na najniži stepenik u više od mesec dana.

Mnogi američki poslanici, kako u Kongresu tako i u Pentagonu, smatraju da će taj potez naštetiti odnosima s budućim partnerima i oduzeti jedan od retkih uspeha koje su Amerikanci imali na Bliskom Istoku u četverogodišnjoj kampanji protiv IS, odnosno da se radi o izdaji jednog od najbližih partnera u tom delu sveta. Pentagon u Siriji ima oko 1.000 američkih vojnika, uključujući garnizon uz iransku liniju u blizini Iraka i Jordana. Ankara sada naglašava da joj je potrebna ova zona uz tursku granicu sa Sirijom da bi smestio veliki dio od oko 3,6 miliona sirijskih izbeglica u Turskoj.

PUTIN ZAPRETIO ERDOGANU: Evo šta mu je rekao o napadu na Kurde!

PUTIN ZAPRETIO ERDOGANU: Evo šta mu je rekao o napadu na Kurde!

SIRIJCI SPREMAJU OSVETU TURCIMA: Odgovorićemo SVIM SREDSTVIMA! Prihvatićemo "zabludele sinove"!

SIRIJCI SPREMAJU OSVETU TURCIMA: Odgovorićemo SVIM SREDSTVIMA! Prihvatićemo "zabludele sinove"!

KROZ KRV I BARUT DO SAMOG VRHA: Kako su ruski specijalci postali PREKALJENI BORCI u Siriji (FOTO/VIDEO)

KROZ KRV I BARUT DO SAMOG VRHA: Kako su ruski specijalci postali PREKALJENI BORCI u Siriji (FOTO/VIDEO)

Dve tačke ostaju nerešene u pregovorima turskih i američkih vojnih izaslanika o sigurnoj zoni. Erdogan je prošlog vikenda tokom obraćanja Generalne skupštine UN-a izradio kartu koja je pokazala da Ankara želi "sigurnu zonu" koja se proteže 480 kilometara duž turske granice i ulazi 30 kilometara duboko na teritoriju Sirije. Ankara takođe zahteva potpunu kontrolu nad ovom regijom. Erdogan je to naglasio krajem avgusta, u obraćanju kadetima koji su diplomirali na Sveučilištu nacionalne obrane. Rekao je da Turska neće prihvatiti nikakav aranžman koji turskim snagama ne daje potpunu kontrolu nad ovom zonom. Osim što je pokrenuo ograničene zajedničke patrole s Turskom duž tursko-sirijske granice, Vashington nije prihvatio nijedan od ovih zahteva. Erdogan je to takođe naglasio u svom obraćanju na Fakultetu nacionalne obrane.

- Vidimo veliki jaz između onoga što govorimo (o sigurnoj zoni) i onoga što SAD govore o tome - rekao je. Dalje se osvrnuo na sastanak koji će imati s Trampom. 

- Sastanci koje ćemo imati za tri nedelje u Sjedinjenim Državama biće nam poslednja prilika. Ako naši vojnici ne kontrolišu područje u roku od nekoliko nedelja, tada ćemo pokrenuti naš plan - upozorio je Erdogan.

To je bilo pre mesec dana. Erdoganov neuspeh da se susretne s Trumpom u Njujorku - osim fotografisanja tokom večere koju je Trump priredio - doveo ga je u težak položaj, s obzirom na nade koje je uložio u ovaj sastanak. Prošao je i rok koji je Erdogan dao za postrojavanje turske vojske na severoistoku Sirije. Sa svoje strane, ministar obrane Hulusi Akar rekao je da je turska vojska spremna krenuti čim primi Erdoganove naredbe. Njegovi dani prolaze u grozničavim razgovorima s brojnim američkim generalima. 

IRANSKE TRUPE NA GRANICI SA TURSKOM: Situacija na IVICI USIJANJA, evo šta je GLAVNI ZADATAK

IRANSKE TRUPE NA GRANICI SA TURSKOM: Situacija na IVICI USIJANJA, evo šta je GLAVNI ZADATAK

ROHANI SE OBRATIO ERDOGANU! Diplomatski PREOKRET, otkrio PLAN AKCIJE - pa OSUO PALJBU PO AMERIMA

ROHANI SE OBRATIO ERDOGANU! Diplomatski PREOKRET, otkrio PLAN AKCIJE - pa OSUO PALJBU PO AMERIMA

PROGLAŠENA OPŠTA MOBILIZACIJA! Kurdi grupišu trupe, da li je pređena TAČKA BEZ POVRATKA?!

PROGLAŠENA OPŠTA MOBILIZACIJA! Kurdi grupišu trupe, da li je pređena TAČKA BEZ POVRATKA?!

Takođe nije jasno hoće li Rusija i Iran prihvatiti Erdoganove planove za severoistok Sirije. Moskva je u prošlosti rekla da područje koje je Turska zauzela na severozapadu Sirije tokom prethodnih operacija treba predati na upravu Damasku. Iran se uglavnom slaže s time. Drugi nepremostiv problem s kojim se Ankara suočava je traženo finansiranje infrastrukturnih projekata u predloženim sigurnim zonama u kojima će se smestiti milioni Sirijaca. Tokom svog obraćanja Generalnoj skupštini, Erdogan je naglasio da Turska ne može sama podneti predlog ovog plana. Iskoristio je mešavinu zavera i pretnji kako bi primorao evropske prestonice da finansijski podrže Tursku, dok se nosi s teretom sirijskih izbeglica. Erdogan je tvrdio da bi sigurna zona u Siriji sprečila da nova poplava izbeglica krene u Europu. Takođe je rekao da, ako ne postoji takva zona, Ankara neće imati drugog izbora osim da otvori vrata i pustiti izbeglice da odu u Evropu. Erdogan će nastojati da sve u nedoumici o njegovim sledećim potezima u Siriji, ali nije jasno ima li odgovore na mnogobrojna pitanja i on sam. 

Dešavanja u Siriji, Iraku i Jemenu možete pratiti OVDE.

USKORO POČINJE OFANZIVA: Turski zvaničnik OTKRIVA kada počinje JURIŠ NA KURDE, i ko će Turcima ČUVATI LEĐA

USKORO POČINJE OFANZIVA: Turski zvaničnik OTKRIVA kada počinje JURIŠ NA KURDE, i ko će Turcima ČUVATI LEĐA

NAPAD NA KURDE! Izveden ŽESTOKI UDAR u Raki, ponovo počinje TEROR pristalica "KALIFATA" (UZNEMIRUJUĆI FOTO)

NAPAD NA KURDE! Izveden ŽESTOKI UDAR u Raki, ponovo počinje TEROR pristalica "KALIFATA" (UZNEMIRUJUĆI FOTO)

TRAMP PORUČIO: Nismo napustili Kurde, izuzetne ljude i borce! Nastavljamo da im pomažemo i oružjem i finansijski!

TRAMP PORUČIO: Nismo napustili Kurde, izuzetne ljude i borce! Nastavljamo da im pomažemo i oružjem i finansijski!

DA LI ĆE SE REŠITI SUDBINA SIRIJE? Tramp pozvao Erdogana na razgovor

DA LI ĆE SE REŠITI SUDBINA SIRIJE? Tramp pozvao Erdogana na razgovor

URADIĆE SVE DA SPREČE TURSKI JURIŠ: Ameri krenuli u DIPLOMATSKU OFANZIVU, stižu nove PRETNJE IZ PENTAGONA

URADIĆE SVE DA SPREČE TURSKI JURIŠ: Ameri krenuli u DIPLOMATSKU OFANZIVU, stižu nove PRETNJE IZ PENTAGONA

TEMPIRANA BOMBA! Dve zemlje, ogromna mržnja i GOMILA NUKLEARNIH BOMBI: Da li će na ovom mestu izbiti Treći svetski rat? (VIDEO)

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD sirija

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Slaba kiša
16 Beograd