fbpx
Skip to main content
Hane Johanes Kosar

RATOVAO PROTIV TERORISTA U SIRIJI PA ZARADIO KAZNU: Švajcarac nagrabusio zbog Islamske države!

Foto: Twitter/Printscreen/@shell_blog
Bivši švajcarski vojnik Hane Johanes Kosar, koji je komandovao hrišćanskom milicijom koja se borila protiv Islamske države u Siriji, proglašen je krivim danas zbog kršenja švajcarske neutralnosti

Kosar je kažnjen sa 500 švajcarskih franaka, nakon što ga je švajcarski vojni sud proglasio krivim zato što je prekršio propis koji zabranjuje učešće u borbama u drugim zemljama bez prethodnog odobrenja vlade. Kosar je, osim kaznom od 500 franaka, uslovno kaženjen i sa 4.500 franaka.

Ovo je, inače, redak primer da jedna evropska zemlja procesuira građane zbog toga što se bore protiv Islamske države, jer je uobičajeno kažnjavanje zbog pripadnosti snagama džihadista u Iraku i Siriji.    

Kosar, čija se porodica preselila iz Sirije u Švajcarsku pre tri generacije, optužen je da se pridružio privatnoj vojsci čiji je cilj je bio da se od snaga ID odbrani sirijska, inače jedna od najstarijih hrišćanskih zajednica. 

SENZACIONALNI SAJAMSKI POPUSTI SAMO U TRAVELLAND-U UZ URAČUNATO OSIGURANJE OD OTKAZA PUTOVANJA!

SENZACIONALNI SAJAMSKI POPUSTI SAMO U TRAVELLAND-U UZ URAČUNATO OSIGURANJE OD OTKAZA PUTOVANJA!

- Kao hrišćani mi se ne borimo samo protiv Islamske države, već i protiv države koja nas mrzi - rekao je ovaj bivši narednik u švajcarskoj vojsci, u izjavi za medije.

Posle dve godine koliko se borio u Siriji on se vratio u Švajcarsku, gde je uhapšen 2015. godine. Kosaru je pretila kazna do tri godine zatvora koja se po švajcarskom zakonu izriče borcima koji su se pridružili Francuskoj Legiji stranaca bez odobrenja vlade, ali je kažnjen relativno blažom novčanom kaznom, a oslobođen je optužbi za podsticanje drugih da se bore.

Dešavanja u Siriji, Iraku i Jemenu možete pratiti OVDE.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD sirija

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Slaba kiša
16 Beograd