Utorak 19. mar 2024.
Muhamed bin Salman i Bašar al Asad

SVIĆE NOVA ZORA NA BLISKOM ISTOKU! Saudijac tajno doputovao u Damask, Turska treba da se zabrine!

Foto: Profimedia
Na pomolu preokret

Deset godina nakon što su diplomatski odnosi između Saudijske Arabije i Sirije u potpunosti prekinuti ima nagoveštaja da bi to moglo da se promeni. U prilog tome idu i informacije da je u Damasku boravio, tajno, šef obaveštajne službe Saudijske Arabije Halid bin Ali al-Humajdan.

(UZNEMIRUJUĆI VIDEO) NASTAVLJA SE TURSKA INVAZIJA NA IRAK: U toku je nemilosrdno čišćenje uporišta PKK, otpor je žestok!

(UZNEMIRUJUĆI VIDEO) NASTAVLJA SE TURSKA INVAZIJA NA IRAK: U toku je nemilosrdno čišćenje uporišta PKK, otpor je žestok!

PUTIN I ERDOGAN RAZGOVARALI: Situacija se mora hitno rešavati, dve zemlje spremne da deluju zajedničkim snagama!

PUTIN I ERDOGAN RAZGOVARALI: Situacija se mora hitno rešavati, dve zemlje spremne da deluju zajedničkim snagama!

RUSKO PRISUSTVO U SIRIJI JE TRN U OKU AMERIMA: Pentagon osuo paljbu po Moskvi, ređaju optužbe kao na traci

RUSKO PRISUSTVO U SIRIJI JE TRN U OKU AMERIMA: Pentagon osuo paljbu po Moskvi, ređaju optužbe kao na traci

Glavni podsticaj za razgovore bila je, kako navodi saudijska strana, izmenjena situacija na regionalnom nivou. Nove tendencije u regionu najviše bi mogle da zabrinu – Tursku.

U Damasku se ponovo otvara saudijska ambasada?

O saudijsko-sirijskim kontaktima piše arapski list "Raj el Jum" pozivajući se na dobro upućene izvore.

Prema navodima lista, kraljevstvo koje je prekinulo sve diplomatske odnose sa zvaničnim Damaskom kada su počele antivladine demonstracije pre 10 godina, preduzima pokušaje da normalizuje kontakte.

Humajdan je imao sastanak sa predsednikom Sirije Bašarom Al-Asadom i rukovodiocem sirijskog Biroa za nacionalnu bezbednost general-majorom Ali Mamljukom.

Razgovaralo se, između ostalog, o obnavljanju rada saudijske ambasade u Damasku. Diplomatske veze između dve bliskoistočne zemlje bile su uništene kada su sirijske vlasti ugušile antivladine proteste pre 10 godina, prenosi "Nezavisima gazeta".

Zvanični Rijad je tada nastupio kao jedan od pokrovitelja sirijske opozicije. Sada saudijski zvaničnici govore da je normalizacija odnosa sasvim moguća. Razgovori sa Sirijcima će biti nastavljeni posle muslimanskog praznika Ramazana, navodi se u članku.

"Rehabilitacija Asada"

O tome da saudijski prestolonaslednik Muhamed bin Salman razmišlja o opciji "rehabilitacije" Asada još 2019. godine je pisao sirijski list "Vatan", blizak vladi i vladajućoj stranci BAAS.

Tada je ovaj dnevnik citirao jedan neimenovani izvor koji je potvrdio da su iza zatvorenih vrata Sirijci i Saudijci počeli da razmatraju postepeno obnavljanje rada saudijskog diplomatskog predstavništva u Damasku.

Ipak, ostalo je nejasno da li je saudijska strana bila spremna da svoje namere i obelodani.

Bašar al Asad, sirijska vojska
Bašar al Asad, sirijska vojska
Foto: Profimedia
Kako su Emirati zapanjili zapadne političare

Ujedinjeni Arapski Emirati, saudijski sused, poslednjih godina nisu se ustručavali od pomirljivih gestova prema Damasku.

Emirati su 2018. godine odlučili da zvanično obnove rad svoje ambasade, a otpravnik poslova u sirijskoj prestonici Abdul Hakim Ibrahim an-Naimi je u govoru povodom ponovnog otvaranja misije izrazio uverenje da je neophodan spoljnopolitički pragmatizam kao protivteža turskoj i iranskoj ekspanziji po pitanju Sirije.

Godinu dana kasnije, u govoru na prijemu povodom nacionalnog praznika UAE, Naimi je otišao i korak dalje izjavom o privrženosti jačanju odnosa između Abu Dabija i Damaska.

- Molimo Alaha da se bezbednost i stabilnost uspostave u Siriji uz mudru vladavinu Bašara al-Asada - rekao je tada on, a izjava je izazvala zapanjenost među zapadnim ekspertima i političarima.

Muhamed bin Salman
Foto: Profimedia
Zbog čega Turska treba da bude zabrinuta

Zanimljivo je i to da je Humajdan uključen direktno i u pregovore između Saudijske Arabije i Irana. Održano je nekoliko rundi razgovora, a da je do toga došlo potvrdila je i iranska strana. Jedna od tema iransko-saudijskih kontakata bila je deeskalacija u Jemenu.

Nije bilo izveštaja da je na sastancima bilo reči o Siriji. Ipak, vrlo je verovatno da će moguća normalizacija odnosa između Teherana i Rijada otvoriti put i za pragmatičnu saradnju ne samo kada je reč o situaciji na jugu Arabijskog poluostrva.

Redžep Tajip Erdogan
Redžep Tajip Erdogan
Foto: Profimedia

U tom slučaju, rukovodstvo Turske imaće razloga za zabrinutost.

Vesti iz Sirije, Iraka, Jemena i Libije možete pročitati OVDE.

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd