fbpx
Skip to main content
Džozef Bajden

DOLAZI NAM DŽO: Bajden je već bio u Srbiji 2009. godine i evo šta je tada REKAO

Foto: Profimedia
Nakon sedam godina, američki potpredsednik Džozef Bejden boraviće u Beogradu. To je njegova druga zvanična poseta Srbiji prilikom koje će se susresti sa državnim vrhom Srbije, a evo šta je poručio Srbiji prilikom prvog dolaska.

Džozef Bajden je prvi put u Beogradu bio 2009. godine kada se sastao sa tadašnjim predsednikom Srbije Borisem Tadićem.

Susret sa predsednikom Nikolićem

Bajden se u novembru prošle godine, na marginama regionalnog samita Brdo-Brioni u Zagrebu, susreo i sa predsednikom Tomislavom Nikolićem, i tom prilikom istakao da SAD podržavaju doprinos Srbije u prevazilaženju bezbednosnih izazova, pozitivan odnos prema migrantskoj krizi, kao i doprinos miru i stabilnosti u regionu. Više o tome čitajte KLIKOM OVDE!

PROCURELO IZ BELE KUĆE: Snimak Baraka Obame koji je Ameriku digao na noge! (VIDEO)

Prilikom te posete Bajden je istakao da SAD podržava Srbiju na putu ka Evropskoj uniji, ali i to da ne očekuje da priznamo nezavisnost Kosova.

- SAD ne očekuju, naglašavam, ne očekuju, da Srbija prizna nezavisnost Kosova, to nije nikakav preduslov za bolje odnose i našu podršku niti da Srbija postane članica EU. Nastavićemo da insistiramo na tome da Srbi dobiju najveću moguću zaštitu na Kosovu, da njihove svetinje dobiju zaštitu, da oni učestvuju u odlučivanju na Kosovu. Očekujemo i da Srbija sarađuje sa EU u tom procesu - poručio je tada Bajden.

Džozef Bajden
Foto: Profimedia

BAJDEN PORUČIO VUČIĆU: Žao mi je zbog civilnih žrtava tokom NATO akcije 1999. godine

Bajden je 2009. posetio Dečane

Ondašnja poseta potpredsednika SAD izazvala je i potrese u Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Naime, vladika raško-prizrenski Artemije saopštio je da ne daje blagoslov za to da Bajden poseti manastir Visoki Dečani na Kosovu, ali je Sabor SPC tu odluku kasnije poništio.

Tada je naglasio važnost saradnje Srbije sa Haškim tribunalom i obavezu rešavanja tog pitanja.

- SAD podržavaju buduće članstvo u EU i zalažemo se za dalje jačanje odnosa između Srbije i SAD. Uložićemo svu energiju i resurse da pomognemo Srbiji u tim naporima - rekao je 2009. Bajden.

BAJDEN: Spremni smo i za vojno rešenje u Siriji

- SAD žele da unaprede odnose sa Srbijom, vojne veze već jačaju. Ekonomska saradnja ima velike mogućnosti. Amerika je vodeći investitor u Srbiji, velike kompanije ulažu i sve više naših velikih kompanija želi direktne investicije u Srbiji. Naš uspeh je vaš uspeh - ocenio je tom prilikom američki potpredsednik.

On je poručio tada, kako je njegov dolazak na početku mandata Obamine administracije pokazao privrženost Srbiji i regionu. 

VELIKO SRCE OBAME! Ponudio Bajdenu novac za lečenje teško bolesnog sina

03.12.2014
Foto: Profimedia

Sa potpredsednikom SAD Džozefom Bajdenom sastao se i tadašnji premijer Srbije Mirko Cvetković. Sastanku su prisustvovali i nekadašnji ministri ekonomije, finansija i trgovine, Mlađan Dinkić, Diana Dragutinović i Slobodan Milosavljević, kao i guverner NBS Radovan Jelašić. Potpredsednik SAD Džozef Bajden i nekadašnji ministar odbrane Dragan Šutanovac tada su se saglasili da saradnja Vojske Srbije sa SAD i njihovim saveznicima može biti "ključni faktor stabilnosti na Balkanu".

Oni su tada, takođe, razgovarali i o značaju budućeg angažovanja Vojske Srbije u održanju mira u svetu. 

BAJDEN: Članstvo Crne Gore u NATO važno za stabilnost Balkana

Bajden i supruga
Foto: Reuters

Međutim, tema razgovora sada mogu biti mnogo složenije stvari poput eventualnog određivanja Srbije u odnosu Istok-Zapad, pitanje Kosova i Metohije i tako dalje. Poseta američkog potpredsednika proteći će svakako uz velike mere bezbednosti. Od Srbije će se očekivati da i dalje prati put "normalizacije" odnosa sa Prištinom. Svakako je kontekst prve i druge posete umnogome različit i odvija se u dva veoma različita vremenska konteksta.

Pročitajte i:

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
3 Beograd