clear sky
18°C
28.04.2024.
Beograd
eur
117.1527
usd
109.2537
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

OVAKO JE SVE POČELO: Sa ovih žarišta su krenuli svi udari na NAŠU zemlju!

01.09.2016. 12:32
Piše:
Srbija Danas
Napad na Srbiju
Napad na Srbiju / Izvor: Foto: SD/ilustracija

Situacija u Srbiji i regionu je napeta.

Napad na srpskog premijera u Srebrenici u julu prošle godine uticao je na podizanje tenzija u regionu koje se nisu smirivale već su se raplamsale pritiscima na Srbe. Pritisci na Srbiju su se povećavali rehabilitacijom Alojzija Stepinca, nastavili ukidanjem presude Branimiru Glavašu, zatim dizanjem spomenika Miru Barešiću, govorom mržnje bivšeg hrvatskog premijera Zorana Milanovića, ukidanjem zabrane kretanja Naseru Oriću, preko nenajavljene posete Bakira Izetbegovića, sukoba navijača Novog Pazara i Crvene Zvezde, pa sve do zabrane vraćanje Srba na Kosovo, napada na raseljene Srbe na putu ka Mušutištu i diskriminacije Srba od strane Euleksa.

 

BOSNA I HERCEGOVINA

govor mrznje
govor mrznje

Konflikt sa Bosnom i Hercegovinom zahuktao se kada je premijer Srbije Aleksandar Vučić napadnut 11. jula 2015. godine u Srebrenici. Posle više od godinu dana istraga se nije pomerila dalje od početka, a da stvar bude još gora, vraćena je na mesto od pre samog napada, tačnije kao da se ništa nije dogodilo.

Konkretno, Tužilaštvo BiH obustavilo je istragu protiv Almira Merdića (41) iz Jelaha, jednog od glavnih osumnjičenih za napad na premijera Srbije Aleksandra Vučića nakon komemoracije žrtvama u Srebrenici prošle godine.

Provokacija, nemar ili neozbiljnost jedne države u odnosu na drugu ovde je očigledan. Kako se i dalo očekivati, reakcije obe strane su bile burne. Srpska strana je bila nezadovoljna očiglednom nepravdom, dok je poslanik BiH Sadik Ahmetović izjavio da je Aleksandar Vučić u Potočarima napao samog sebe i time još više usijao situaciju i verbalno napao Srbiju. Gradonačelnik Srebrenice Ćamil Duraković je ove godine poručio premijeru Vučiću da nije dobrodošao u Potočarima, zaboravivši da je premijer tamo napadnut i da ništa nije urađeno na rasvetljavanju tog napada, ali i zaboravivši donaciju Srbije pomenutoj opštini od 5 miliona evra.

 

govor mrznje
govor mrznje

Pre obustave istrage protiv Almira Merdića, kao zatišje pred buru, bosanski vrh iskazao je još jednom nepoštovanje Srbiji i srpskim žrtvama.

Postupak protiv Nasera Orića

Orić je tokom rata u BiH bio zapovednik 28. divizije Armije BiH, koja je delovala na širem srebreničkom području.

Protiv njega je zbog ratnih zločina vođen i postupak po optužnici koja je podignuta pred Haškim tribunalom, koji ga je oslobodio krivice.

Zločini u selima Zalazje, Lolići i Kunjerac tom optužnicom nisu bili obuhvaćeni, a istragu protiv Orića zbog toga je odvojeno otvorilo Tužilaštvo za ratne zločine Srbije.

Naime, odlukom Suda BiH od 28. jula ove godine, Oriću su ukinute mere koje su podrazumevala ograničeno kretanje na teroritoriji FBiH i obavezno javljanje nadležnim policijskim organima jednom mesečno.

Orić je, podsećamo, uhapšen 10. juna prošle godune prilikom ulaska u Švajcarsku, po poternici iz Srbije, a zatim mu je određen ekstradicijski pritvor u trajanju od 14 dana. Ali, na zahtev pravosudnih institucija izručen je BiH 26. juna prošle godine, a samo nekoliko dana kasnije i optužen za ratni zločin. Suđenje Naseru Oriću počelo krajem januara ove godine, ali kako je počelo tako je i ostalo, kao i u prethodnom slučaju, nije se maklo dalje od početka.

 

HRVATSKA

govor mrznje
govor mrznje

Županijski sud u Zagrebu poništio je 22. jula 2016. godine presudu kojom je hrvatski nadbiskup iz vremena NDH Alojzije Stepinac 1946. godine proglašen za ratnog zločinca i osuđen na 16 godina zatvora. Zahtev za poništenje presude podneo je njegov rođak Boris Stepinac. Odlukom sudije Ivana Turudića kontroverzni katolički sveštenik posle 70 godina oslobođen je optužbi za saradnju sa okupatorom, nasilno katoličenje pravoslavaca i pomaganje ustaškom režimu. Ovo je prvi korak rehabilitovanja ustaštva, usledile su protestne note Srbije, ali i Hrvatske. Ipak, tu se niz ne zaršava.

 

govor mrznje
govor mrznje

Nastavak rehabilitacije ustaštva se dogodio samo 6 dana kasnije, tačnije 28. jula 2016. godine, Vrhovni sud Hrvatske prihvatio je žalbu Branimira Glavaša i drugih optuženika i u celosti ukinuo prvostepenu presudu kojom je bio osuđen na zatvorsku kaznu zbog ratnog zločina u slučajevima "garaža" i "selotejp"'.

Ukidanje ćirilice

Na zgradi vukovarske policijske stanice po ko zna koji put razbijena je dvojezična tabla sa nazivom ustanove na latiničnom i ćiriličnom pismu, potvrdila je vukovarsko-sremska policija.

Dvojezična tabla na zgradi Policijske stanice u Vukovaru je razbijana već nekoliko puta

Predmet je upućen prvostepenom sudu na ponovno suđenje, navedeno je u odluci koja je napisana još 7. juna na 11 stranica.

Hrvatski ratni zločinac Branimir Glavaš, posle sedam godina obratio se javnosti u Osijeku i oštro napao Srbiju.

Kako je naveo, osetio je potrebu da se konačno obrati javnosti i pre svega da odgovori na diplomatske note Srbije. Glavaš ne samo da je uputio provokacije Srbiji, već je u tom obraćanju pozvao hrvatske vlasti da reaguju na "bezobrazluk" Srbije.

Ratni zločinac je tom prilikom dao sebi za pravo da se zgrozi na protestnu notu koju je Srbija uputila Hrvatskoj zbog ukidanja presude za ratne zločine Alojziju Stepincu. Po njegovim rečima, zbog takvih stvari Hrvatska definitivno mora raditi na tome da spreči ulazak ''četničke'' Srbije u EU.

Branimir Glavaš na kraju konferencije za novinare čestitao je svim hrvatskim borcima i njihovom narodu tzv. Dan pobede, 21. godišnjicu proterivanja Srba sa njihovih ognjišta.

 

govor mrznje
govor mrznje

Hrvatske vlasti kao da sede i smišljaju novu provokaciju namenjenu Srbiji. Pa su tako došli do toga da su smo 2 dana nakon ukidanja presude Glavašu otkrili spomenik Miru Barešiću, atentatoru na jugoslovenskog ambasadora u Švedskoj Vladimira Rolovića. Spomenik nosi ime „Pogled na Domovinu“.

 

govor mrznje
govor mrznje

U poslednje vreme posebno je aktuelan govor mržnje bivšeg premijera Hrvatske Zorana Milanovića upućen Srbiji. Milanović je u tajno snimljen kako naziva Srbiju „šakom jada“.

- Oni su šaka jada koja već 150 godina ne zna da gube teritorije. Mešaju se oko Makedonije, mešaju se oko Vojvodine, kod nas se mešaju… To je mali narod. Šta hoće oni, nema ih ni 10 miliona, a hoće da vladaju Balkanom. – rekao je lider SDP-a.

Ipak i pored osude javnosti i odluke Vlade Srbije da neće odgovarati ni na kakve provokacije koje dolaze od suseda, Milanović se nije zaustavio već je nastavio sa vređanjem predsednika i premijera Republike Srbije rekavši da sa njima ne može razgovarati, pritom Tomislava Nikolića naziva „Toma Grobar“.

Za kraj, pomenuti bivši premijer je čitavu situaciju začinio izjavom:

- Kad sam rekao "šaka jada" i "čaršija", nisam vređao Srbe, ja sam im se rugao.

Milanović je, rekao da nekome ko nema "mentaltitet silnika ili pokušaja silnika" nikada neće reći da je "šaka jada". U jednom trenutku je čak zapretio i ratom ukoliko Beograd ne ukine Zakon o univerzalnoj jurisdikciji.

Napad na Srbiju
Napad na Srbiju / Izvor: Foto: SD/ilustracija

NOVI PAZAR

govor mrznje
govor mrznje

Predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović došao je u Novi Pazar, a da pre toga nije ni obavestio Vladu Srbije o svom dolasku. Pritom, napravio je diplomatski skandal izjavom u kojoj je izjednačio Republiku Srpsku, koja je entitet u BiH, sa Sandžakom, koji je samo region u Srbiji, što je izazvalo žestoke reakcije srpskih zvaničnika.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović osudio je izjave Bakira Izetbegovića rekavši da je takvim tvrdnjama on na najbrutalniji način pogazio Ustav Bosne i Hercegovine i Ustav Republike Srbije. Stefanović je istovremeno rekao da Izetbegović pokušava da ukine pravo Republike Srpske, i to je potpuno suprotno Ustavu BiH, i međunarodnom sporazumu kakav je Dejtonski sporazum.

 

govor mrznje
govor mrznje

Na fudbalskoj utakmici koja se odigrala u nedelju 28. jula između Novog Pazara i Crvene Zvezde došlo je do nemilih događaja kada su se navijači dva tima potukli.

Sulejman Ugljanin, bivši ministar u Vladi Srbije, optužio je MUP da je na novopazarski stadion doveo navijače Crvene Zvezde koje je nazvao "naoružanim četnicima" i za koje tvrdi da su sa sobom nosili "fašističku ikonografiju" i transparente sa likom Draže Mihajlovića, Ratka Mladića i drugih, kako kaže, zločinaca koji su "sprovodili genocid nad Bošnjacima".

Nakon tuče na stadionu FK Novi Pazar, premijer Republike Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će posetiti Novi Pazar kako bi pružio podršku i da kao predsednik Vlade neće dozvoliti da bilo koji građanin Srbije bude napadnut, bilo da je Bošnjak, Srbin.

Lider SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin otišao je korak dalje i najavio je da će, nakon, kako kaže, učestalih "šovinističkih i nacionalističkih" ispada i pretnji navijača Crvene zvezde na fudbalskom stadionu u Novom Pazaru, tražiti da se utakmice dva tima ubuduće igraju izvan opština u kojima žive pretežno Bošnjaci.

Nakon najave premijera Aleksandra Vučića da će otići u Novi Pazar i da "neće dozvoliti da Bošnjaci budu napadnuti", na portalima u Sandžaku pojavili su se komentari u kojima se "šalju opasne poruke" predsedniku Vlade Srbije.

 

KOSOVO

govor mrznje
govor mrznje

Albanskih ekstremista uputili su 19. avgusta nove pretnje srpskom narodu na Kosovu i Metohiji. Zločinačka OVK zapretila je novim terorističkim napadom! Ekstremisti su pretnju objavili na Fejsbuk stranici po imenu jednog od osnivača ove grupe Muje Krasnićija, ubijenog 1998.godine.

 

govor mrznje
govor mrznje

U Mušutištu kod Suve Reke, postavljen je bilbord kojim se na najdirektniji način raspiruje međunacionalna mržnja i obeshrabruju Srbi koji su izrazili spremnost da se vrate u to selo. Ono što je najinteresantnije jeste da se u selu u kojem je sve što je srpsko praktično sravnjeno sa zemljom, uključujući crkvu s početka 14. veka, bilbordima se ukazuje na navodna zlodela srpskog naroda. U Metohiji koja je najbrutalnije etnički očišćena od Srba ovakve poruke lokalnih albanskih ekstremista poprimaju nadrealan karakter, ocenila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju koja je ujedno i zatražila od privremenih institucija samouprave u Prištini da hitno uklone bilbord.

Azem Sulja, nekadašnji poslanik u Skupštini Kosova, komandant OVK i ujak tzv. kosovskog predsednika Hašima Tačija, pušten je na slobodu 26. avgusta. On je u pritvoru proveo četiri meseca, nakon što je priveden zbog sumnje da je predvodio grupu koja je nezakonito prisvojila zemljište srpskih porodica sa Kosova, u vrednosti od 30 miliona evra. 

 

govor mrznje
govor mrznje

Tri puna autobusa Srba, u kojima su i žene sa decom, policija je zaustavila kod Suve Reke i nije im dozvoljavala put u selo Mušutište kako bi na temeljima porušene Crkve Bogorodice Odigitreje obeležili praznik Uspenje Presvete Bogorodice - Velike Gospojine, jer su Albanci blokirali put. U tom sukobu između policije i Albanaca povređeno je nekoliko policajaca i albanskih ekstremista, dok je njih dvadesetak privedeno.

 

govor mrznje
govor mrznje

Nijedan kosovski Srbin od novembra više neće raditi u sedištu operacije Euleksa u Prištini zbog nepoznavanja albanskog jezika, saopštila je u ponedeljak pravna zastupnica Srba Aksel Rajter. Na ovaj način Srbi su diskriminisani i otpušteni iz Euleksa jer, kako tvrdi Rajter, iako znaju srpski i engleski jezik, ne razumeju ili ne govore tečno albanski. 

 

govor mrznje
govor mrznje

Na sastanku su dogovorene mere za očuvanje bezbednosti i stabilnosti u Srbiji u slučaju širenja krize u regionu. Teme sastanka bile se odnosi u regionu, pre svega sa Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom, ali i upadi albanskih zvaničnika na sever Kosova. Naime, ministarka u samoprozvanoj Vladi Kosova zadužena za dijalog s Beogradom Edita Tahiri, juče je iznenada posetila severni deo Kosovske Mitrovice, i popila je kafu u jednom kafiću nedaleko od mosta na Ibru. Međutim, tu nije bio kraj provokacijama, te je tzv. kosovski predsednik Hašim Tači danas obišao policijski kontejner na Jarinju, a sutra se u Prištini spremaju masovne demonstracije, sto je takođe provokacija po mir u regionu.