clear sky
23°C
29.04.2024.
Beograd
eur
117.1527
usd
109.2537
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

KOMEMORACIJA ŽRTVAMA U JASENOVCU Vučić: Mi danas ovde pevamo "Bože pravde", pa ko je onda pobedio?

19.08.2016. 18:20 14:48
Piše:
Srbija Danas
Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Foto: Tanjug/Rade Prelić

Premijer Srbije Aleksandar Vučić i članovi vlade stigli su danas oko 18 sati na aerodrom u Banjaluci, odakle će otići u Donju Gradinu, gde se obeležava 75 godina od početka genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u koncentracionom logoru Jasenovac.

21.15 - Dodik: Ovde smo da dignemo zastave mira, zastave života

Nakon govora premijera Srbije Aleksandra Vučića, pred prisutne je izašao predsednik Republike Milorad Dodik koji je rekao da su ustaše na najsvirerpiji način ubile 55% dubičke opštine koja nije uspela ni danas da dostigne tadašnji broj stanovnika.

- Nezavisna dražva Hrvatska je otvorila jednu od najmračnijih stranica novije istorije sveta, otvarajući fabriku smrti. Srbi, Jevreji i Romi ubijeni u Donjoj Gradini i Jasenovcu ubijeni su zato jer su samo pripadali naciji, rasi ili veri. Ovde smo danas na naučimo novu lekciju o genocidu, ovde smo da damo mir dušama i smirimo duhove prošlosti. Ovde nećemo spuštati zastave na pola koplja, ovde smo da dignemo zastave mira, da dignemo zastave života, da poručimo da smo ovde i da nisu ubili sve ljude i ljude u nama. Ovde gde nas nema ima nas - rekao je Dodik.

PORUKA POVAMPIRENIM USTAŠAMA - Vučić: Nikada nećemo dozvoliti novi Jasenovac, Jadovno i Oluju

Vučić i Dodik
Vučić i Dodik / Izvor: Foto: Tanjug/Rade Prelić

"Proterali su nas, ali sećanja ne mogu"

On je dodao da žrtve nisu bile kolateralna šteta, već meta, "jer smo bili na ispravnoj strani, na strani slobode čoveka, na strani istorije".

- Proterali su nas odakle su god mogli. Ali ne mogu da proteraju sećanja na nas, ne mogu učinit ništa da iz našeg nasilja nestane istina, naša žrtva je u prošlosti, ali ne tražimo u njoj kapital u budućnosti - rekao je Dodik.

On je istakao da je su Srbi, Jevreji i Romi platili veliku cenu, doživeli genocid koji nikada nije nazvan pravim imenom.

- U ime istine, koja se godinama prećutkivala, važno je istaći i posebnu težninu antifašistima iz hrvatskih redova, koji su zajedno sa Srbima, Jevrejima i Romima koji su stradali u Jasenovcu i Graidni. Republika Hrvatska danas nije NDH, mi Ssrbi i mi srpski lideri verujemo u to i sa tom verom gradimo politike mira - rekao je Dodik.

Jedino kroz istinu se može doći do pomirenja

On je dodao da se boji da nismo spremni da se suočimo sa istinom i da kroz sudske presude jasno kažemo ko su zločinci.

- Suočeni sa isitnom jedino kroz istinu možemo doći do pomirenja. Umanjenje zločina je samo uvreda za potomke žrtava. Teška srca moram da kažem da mnoge srpske žrtve iz ovog poslednjeg rata, da zločinci iz hrvatske šetaju zemljom. Neki obavljaju i najveće funkcije u vlasti, ne možemo da se mirimo sa tim. Srbi su narod kod koga su dobrodošli svi putnici namernici i slučajni prolaznici - zaključio je Dodik.

Milorad Dodik
Milorad Dodik / Izvor: Foto: Tanjug/Rade Prelić

20.50 - Vučić: Srbin ne pristaje da je kriv samo zato jer je Srbin

Posle istorijskog časa i recitala u izvođenju glumaca iz Srbije i Republike Srpske, skupu će se obratiio predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

- Teško mi je da govorim na ovom mestu, a posebno mi je teško jer moram da govorim svaku reč, tačku, znak uzvika, a o znaku pitanja da ne govorim. O ovakvom mestu najbolje govori tišina, a ta tišina bila bi sazdana od nikad izgovorenih molitva i prkosi - kazao je premijer.

DODIK U DONJOJ GRADINI: U ime mira se moramo suočiti sa posledicama rata!

- Donja Gradina je jedno od onih mesta na kojima je naš narod patio i stradao. Nikome više nećemo dozvoliti ni Jasenovac, a ni Oluju. Srbi više neće bezpogovorno u smrt. Srbin više ne pristaje da bude kriv samo zato što je Srbin i što se krsti sa tri prsta. Više nikada neće da gleda, ćuti i trpi uništenje dela svog naroda. Nikome ne pretimo, hoćemo mir, dobre i najbolje odnose sa onima koji su hteli da nas nema, ali hoćemo da živimo svoje živote pod srpskom kapom. Ne plašimo se tih ubica i onih koji bi to ponovili. Ne plašimo vas se, a vaše pretnje nas samo ujedinjuju - rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Ovde na ovom mestu su od kože i od ljudske masti pravili sapun. Naši dedovi su ovde, na tih metar i dvadeset ispod nas, ispod zemlje zakljani streljani i udareni maljem. Položeni su u temelj njihove božije države, ali mi unuci žrtava unicu zkaopanih na metar i dvadeset, mi danas samo metar i dvadeset iznad na teroitoriju koja je spadala u ustašku državu pevamo ponosno Bože pravde. Pa ko je ponda pobedio? - rekao je premijer.

Spremni smo da pamtimo bez mržnje i osvete

Vučić je istakao da je metar i dvadeset previše plitko za dubinu zločina koji je počinjen i previše je težak da bi ga bilo koja zemlja izdražala.

- Nema mirisa za taj strašni smrad, koji ostavlja smrt. Izlazi na površinu sav užas jednog naroda da ne bude zaboravljen i neće biti, jer mi čiji su dedovi umirali ovde ipak stojimo ovde. Živi i spremini da živimo, i pamtimo bez mržnje i osvete. Naša pobeda je njihova najveća kazna, i znamo da ispod nas preci to znaju, da nije bilo uzalud i da je ovaj narod preživeo i zbog njih. Da ih pamtimo i tugujemo i da ne dozovlimo da ih niko više spusti na tih metar i davadeset - kazao je Vučić.

"Sagnite glave i molite se tiho jer i na ispod tih metar i 20 su pokopane flasice i cucle", Aleksandar Vučić.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Foto: Tanjug/Rade Prelić

On je dodao da je jedini način da u našim dušama zavlada mir, da pamtimo i pričamo sve dok postojima, bez mržnje i zlih reči.

- Samo tako će u našim srcima biti ljubav, u njihovim mržnja. I da se pomolimo na ovaj vleliki praznik Preobraženja da će oni doći pameti da ne puštaju zmije u dvorište komšije, a da ne očekuju da ih ista zmija ne ujede - zaključio je premijer.

20.25 - Nakon himni, Velikom Gradinom odjeknuli su improvizovani audio snimci užasa u Jasenovcu.

- "Samo ti dijete radi svoj posao", šapnuh mu jezikom sto je odsekao i videh mu u očima svojim iskopanim strah sto mu je lice nagrdio. Kažu da ni pile više nije zaklao - stihovi su teksta izgovorenog na komemoraciji.

Donja Gradina
Donja Gradina / Izvor: Srbija Danas

20.15 - Ovacije i aplauz za Dodika i Vučića

Aleksandar Vučić, predsednik Vlade Srbije, Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova u Vladi Srbije, Milorad Dodik, predsednik RS, premijerka Željka Cvijanović, Mladen Ivanić,srpski član predsedništva BiH, te brojni ministri dve vlade prisustvuju programu na Spomen području.

Ispred "Topole užasa" koja svedoči o pogubljenjima velikog broja jasenovačkih logoraša počeo je kulturno umetnički program u kojem nastupaju glumci iz Prijedora i Banjaluke te hor “Jedinstvo”.

Nakon intoniranja himne Republike Srpske, začula se i srpska himna. 

Dodik i Vučić dočekani su uz ovacije i aplauze.

20.02 - Vučić, Dodik i Cvijanović obišli memorijalnu izložbu

Premijer Srbije Aleksandar Vučić, predsednik RS Milorad Dodik i premijerka Srpske Željka Cvijanović obišli su danas memorijalnu izložbu u spomen području Donja Gradina, povodom 75 godina od formiranja koncentracionog logora Jasenovac.

Premijeri Srbije i RS i predsednik Srpske su na izložbi mogli da vide oznake koje su Srbi u pojedinim gradovima takozvane Nezavisne države Hrvatske morali da nose oko ruke, zatim oglase za popis Srba, pozive da se svi pravoslavci, bez obzira da li su i kad prešli u drugu veru, prijave radi evidencije u ustaško redarstvo. 
Na izložbi je prikazan i oglas iz 17. jula 1941. godine na čijem zaglavlju stoji "Predmet: cigana popis", kojim ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske traži od pripadnika romske nacionalnosti koji borave na području Zagreba da se prijave Redarstvenom ravnateljstvu.

Izložba
Izložba

Izloženo je i obaveštenje po kojem Jevreji moraju da nose oznaku na levoj strani grudi, a u protivnom će biti kažnjeni od 100 do 100.000 dinara ili zatvorom od deset dana do šest meseci.

U spomen području su izložene i fotografije tela ubijenih srpskih seljaka u selu Gudovac kod Bjelovara, kao i fotografije drvenog malja i specijalno izrađenog noža "Srbosjek", kojim su ubijani logoraši koncentracionog logora Jasenovac.

Izložba
Izložba / Izvor: Srbija Danas

19.04 - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da je današnji dan važan jer su u obeležavanju 75 godina od formiranja Jasenovca ujedinjeni Srbija i Republika Srpska, odnosno čitav narod.

O tome šta je sve rekao čitajte KLIKOM OVDE!

19.00 - Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je večeras, uoči obeležavanja 75 godina od osnivanja koncentracionog logora NDH u Jasenovcu da je naša pobeda u tome što ćemo svi biti ujedinjeni i što ćemo na tom mestu pokazati da umemo da sačuvamo i svoj rod i mir.

18.46 - Premijer Aleksandar Vučić je po dolasku u RS izjavio je da će sa predstavnicima Republike Srpske razgovarati o raznim pitanjima, ali da ni on kao predsednik vlade, niti predstavnici Srbije uopšte, "nisu ovlašćeni, niti mogu da prenose bilo kakve stavove o onome što se dešava na teritoriji drugih država".

O tome šta je sve rekao čitajte KLIKOM OVDE!

18.00 - Premijera i članove vlade Srbije na aerodromu su dočekali predsednica vlade Republike Srpske Željka Cvijanović i predsednik RS Milorad Dodik, kao i članovi vlade Srpske. U Spomen području Donja Gradina u 19.30 minuta počeće državna manifestacija povodom obeležavanja 75 godina od početka genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u koncentracionom logoru Jasenovac.

TEME REZGOVORA BIĆE BEZBEDNOSNI RIZICI: Večeras sastanak Vučića, Dodika, Ivanića i Pupovca!

Nakon istorijskog časa i recitala, skupu će se obratiti Vučić i Dodik.

Vučić u Jasenovcu
Vučić u Jasenovcu / Izvor: Srbija Danas

Donja Gradina bila je deo sistema ustaških koncentracionih logora, čije je središte bilo u Jasenovcu, u Hrvatskoj, koji je osnovan 21. avgusta 1941. godine.

ĐURIĆ: Pitanje imovine na KiM mora biti tema u Briselu

Nakon više neuspešnih pokušaja proboja iz logora, preostali logoraši su 22. aprila 1945. učinili još jedan napad koji je doneo slobodu manjem broju njih. Trupe jugoslovenske Druge armije ušle su u napušteni logor Jasenovac 2. maja iste godine.

Pre nego što su napustili logor u Jasenovcu, ustaše su likvidirale sve preostale zatočenike, devastirale deo građevina i pokušale da unište tragove svojih zločina, navodi se u saopštenju Odbora. U jasenovačkom logoru nastradalo je oko milion ljudi.