fbpx
Skip to main content
Knez Mihajlo

IMENA ŠEST SRPSKIH GRADOVA STOJE NA SPOMENIKU KNEZU MIHAILU: Znate li koji su gradovi u pitanju?

Foto: Profimedia
Uz čuvenog "Pobednika" na Kalemegdanu, spomenik knezu Mihailu koji se nalazi na Trgu republike, sigurno je jedan od simbola srpske prestonice

Iako je nedavno očišćen i restauriran, te se sada mnogo jasnije vide svi detalji, nije isključeno da ste toliko puta prošli pored njega, a niste primetili da su na postolju ispisana imena šest srpskih gradova.

KARDIOLOG OTKRIVA: Da li je moguće sprečiti bolesti srca i krvnih sudova

KARDIOLOG OTKRIVA: Da li je moguće sprečiti bolesti srca i krvnih sudova

Ko je beba sa Balkana koja je svojim rođenjem ušla u istoriju čitave planete? Matej je dete koje su svi željno iščekivali!

Ko je beba sa Balkana koja je svojim rođenjem ušla u istoriju čitave planete? Matej je dete koje su svi željno iščekivali!

SMRT IVE LOLE RIBARA JE I DANAS MISTERIJA: Partizani su ga voleli više od Tita, a to ga je možda koštalo glave

SMRT IVE LOLE RIBARA JE I DANAS MISTERIJA: Partizani su ga voleli više od Tita, a to ga je možda koštalo glave

Na postamentu su zlatnim slovima ispisana imena Beograd, Smederevo, Kladovo, Soko, Užice i Šabac. Ali, zbog čega su se baš ovi gradovi našli na najpoznatijem beogradskom spomeniku?

Naime, u pitanju su mesta koje je Srbija za vreme vladavine kneza Mihaila i, pre svega, njegovom zaslugom, zadobila od Osmanskog carstva.

Nakon događaja na Čukur česmi 1862. godine i bombardovanja Beograda, sve više je jačala ideja da Turci konačno treba da napuste Beograd, kao i druge gradove u Srbiji. Knez Mihailo bio je zaslužan za pokretanje intenzivne diplomatske inicijative u tom smeru.

On je najpre zadobio Soko i Užice 1862. godine i to po odlukama konferencije u Kalindži. U jesen 1866. godine pismeno je zahtevao da Porta povuče posade koje ima u ostalim srpskim gradovima.

Veliki turski vezir Ali Riza je 19. februara 1867. godine javio da sultan ustupa Srbiji sve gradove u kojima se nalazi turska posada. Međutim, uslov je bio da se u tim gradovima osim srpske i dalje vijori i turska zastava.

trg-republike
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Knez Mihailo je brotom otputovao u Carigrad 18. marta 1867. godine i tada mu je sultan Abdul Aziz predao uredbu kojom mu je poverio gradove u Srbiji.

Ta uredba, odnosno ferman, pročitana je 6. aprila iste godine. Na tom mestu, sa desne strane ulazne kapije u današnji kalemegdanski park, nalazi se spomenik, kao obeležje predaje gradova.

Ali Riza paša, koji je bio poslednji beogradski zapovednik, predao je knezu Mihailu ključeve Beograda, a nakon toga se na Beogradskoj tvrđavi zavijorila i srpska zastava,

Na taj način su se Beograd, Smederevo, Kladovo, Užice, Soko i Šabac ponovo našli pod faktičkom srpskom upravom. Ovaj događaj, zajedno sa celokupnom blistavom diplomatskom taktikom knez Mihaila Obrenovića bili su inspiracija vajaru Paciju da u svoju kompoziciju uvrsti i imena ovih gradova.

SD srpska istorija

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
8 Beograd