fbpx
Skip to main content
Josip Broz Tito

KOJE SU BILE ZADNJE REČI JOSIPA BROZA? Doktor otkrio kako je Tito provodio poslednje dane života

Foto: Profimedia
Poslednje dane proveo je u komi iz koje se zapravo nije ni probudio.

Bila je nedelja, 4. maj. Uobičajeni televizijski program prekinuo je crni ekran. Trajao je 30 sekundi, a onda je Miodrag Zdravković, unapred određen glavni spiker Televizije Beograd, izrekao do tada nezamislivu rečenicu: "Umro je drug Tito".

"UMRO JE DRUG TITO" Pre 41 godinu Jugosloveni su bili uplakani - vest o smrti maršala Broza odjeknula je svetom (FOTO/VIDEO)

"UMRO JE DRUG TITO" Pre 41 godinu Jugosloveni su bili uplakani - vest o smrti maršala Broza odjeknula je svetom (FOTO/VIDEO)

SAHRANJENI SU POD OKRILJEM NOĆI: Crkva u kojoj su položeni ostaci poslednjih Obrenovića

SAHRANJENI SU POD OKRILJEM NOĆI: Crkva u kojoj su položeni ostaci poslednjih Obrenovića

Njihovim snagama dopušteno da se bez borbi i žrtava povuku preko granice: Kako je pokojni Tito sačuvao ustaše?

Njihovim snagama dopušteno da se bez borbi i žrtava povuku preko granice: Kako je pokojni Tito sačuvao ustaše?

- Umro je drug Tito. To su večeras saopštili Centralni komitet Saveza komunista Jugoslavije i Predsedništvo Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, radničkoj klasi, radnim ljudima i građanima, narodima i narodnostima Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

Ovim rečima je Miodrag Zdravković, spiker Televizije Beograd, tačno u 18:50, višemilionskom auditorijumu "od Triglava do Đevđelije" potvrdio najcrnje slutnje - doživotni predsednik SFRJ i Saveza komunista, vrhovni komandant oružanih snaga zemlje, čelnik Pokreta nesvrstanih i čovek koji je upravljao Jugoslavijom punih 35 godina, Josip Broz Tito, preminuo je u Ljubljani, samo nekoliko dana pre svog 88. rođendana.

Ovom šokantnom, ali kratkom saopštenju prethodnila je višemesečna borba lekara u Ljubljani da predsednika SFRJ održe u životu. Tokom nje Titu je amputirana noga, a poslednje dane proveo je u komi iz koje se zapravo nikada ni nije probudio.

Doktor Milomir Stanković
Foto: Youtube/Printscreen/RTS Mira Adanja Polak Ekskluzivno - Zvanični kanal

Doktor Milomir Stanković u to vreme bio je mlad doktor smešten na dužnost dežurnog lekara pored Titove postelje. Zadatak mu je bio da zapisuje - dijagnoze, prognoze lekara, terapije koje predsednik uzima. Preminuo je u decembru 2019. godine kao jedan od poslednjih svedoka poslednjih dana jugoslovenskog maršala.

O događajima kojima je svedočio prvi put je progovorio u knjizi "Tito između života i smrti" objavljenoj tek 2016. a o svojim sećanjima pričao je i u emisiji Mire Adanje Polak na RTS-u.

Upravo sedeći pored Titovog bolničkog kreveta doktor Stanković je čuo i poslednje reči Josipa Broza.

- Kad je video da je sve propalo njegove poslednje reči su bile: "Šta sve ovo treba da znači!" E sad, da li se to odnosilo na neke odluke koje je donosio ili na lekare koji su mu obećavali da će terapija uspeti, ne znam... Sredinom februara 1980. Tito već nije mogao da govori i do kraja života je bio u veštačkoj komi - ispričao je doktor Stanković.

Ravna linija se pojavila 4. maja u 15.05.

plavi voz
Foto: Youtube/Printscreen/Jugoslavija SFRJ

Sledećeg dana, 5. maja, Plavim vozom iz Ljubljane u Beograd je, u poslepodnevnim časovima, stigao kovčeg sa posmrtnim ostacima Josipa Broza. Tog i narednih dana, građani su u mimohodu odavali počast jugoslovenskom šefu države prolazeći pored njegovog kovčega u sali Skupštine Jugoslavije.

Tito je sahranjen 8. maja u Kući cveća na Dedinju. Sahrani je prisustvovalo više od 200 istaknutih ličnosti iz celog sveta, a na poslednji počinak doživotnog predsednika Jugoslavije ispratile su i stotine hiljada građana.

SD srpska istorija

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
14 Beograd