Utorak 19. mar 2024.
Džejms Bond

NAJPOZNATIJI TAJNI AGENT NA SVETU JE BIO SRBIN! Inspiracija za popularni lik Džejms Bonda je bio Duško iz Titela

Foto: Youtube/Printscreen/Patryk Lewandowski
Duško Popov je rođen u Titelu 1912. godine

Ovog Srbina iz Titela Britanci smatraju jednim od svojih najvećih tajnih agenata, a inspirisao je i pisca Jana Fleminga za kreiranje lika Džejmsa Bonda.

 

 

 

Duško Popov je rođen u Titelu 1912. godine, odrastao je u Dubrovniku, a školovao se u Engleskoj, Francuskoj i Nemačkoj.

Trostruki agent

Postao je britanski agent u Londonu 1940. Britanci su ga vratili u Beograd, gde je, uz njihovu saglasnost, pristao da ga jedan prijatelj Nemac vrbuje za rad u nemačkoj vojnoj obaveštajnoj službi Abver.

Popov za Nemce organizuje izmišljenu mrežu špijuna i sve do Hitlerovog napada na Francusku nemačkom Generalštabu prosleđuje lažne podatke koje su za njih Britanci lukavo smišljali.

Posle sloma Jugoslavije Popov se 1941. prijavljuje jugoslovenskoj izbegličkoj vladi u Londonu i radi kao njen službenik za specijalne zadatke. Tako je postao trostruki agent: šifrovano ime za Abver mu je bilo "Ivan", za britansku tajnu službu "Tricikl", a za jugoslovensku vladu u izbeglištvu "Duško". Bio je komunikativan, šarmantan i obrazovan. Govorio je nemački, francuski, engleski i srpski.

Srpski Džejms Bond
Srpski Džejms Bond
Foto: Le Figaro

Kao "Tricikl", preko Londona je prvi obavestio Amerikance da će Japanci napasti njihovu vojnu ratnu luku Perl Harbor, ali je FBI 1941. godine tu informaciju zanemario.

Kao "Ivan" je tokom Drugog svetskog rata znatno doprineo uspehu brojnih akcija čiji je cilj bio da obmanu Nemce. Svakako je najvažnija bila ona vezana za invaziju u Normandiji. Preko Abvera je plasirao Nemcima "pouzdanu vest" da će se saveznici, da bi oslobodili Evropu, iskrcati u Pa de Kaleu, a da je iskrcavanje u Normandiji samo američki i engleski mamac.

Jedan nemački pukovnik posle rata javno je priznao "da je Duško lično zaslužan za zadržavanje sedam nemačkih divizija u Pa de Kaleu, tri nedelje nakon iskrcavanja u Normandiji". Bitka za Normandiju je odlučila Drugi svetski rat. Popov i Britanci su prevarom sačuvali veliki broj ljudskih života.

Srpski Džejms Bond
Srpski Džejms Bond
Foto: Le Figaro

Odlikovan je Ordenom Britanske imperije, jednim od najvećih odlikovanja u Engleskoj, ali i nemačkim Gvozdenim krstom! Preminuo je 1981. na Azurnoj obali u Francuskoj.

Duško Popov je legenda Drugog svetskog rata i svetske špijunaže. Britanci tvrde da je on jedan od deset najvećih britanskih špijuna.

Poslužio je engleskom piscu Janu Flemingu kao osnova za kreiranje lika Džejmsa Bonda. Fleming je i sam bio britanski agent i izvesno vreme zadatak mu je bio da "vodi" Duška Popova, to jest da prati i proverava njegov rad. Tada se upoznao s njegovim sposobnostima i saznao za poduhvate na terenu

Vremenska prognoza
Clear sky
3 Beograd