fbpx
Skip to main content
Srbi

ŠTA ZNAČI IME SRBI? Jedna od NAJSTARIJIH slovenskih reči, postoji JOŠ JEDAN narod koji se zove KAO MI

Foto: Profimedia/ilustracija/Facebook/printscreen/Countries that haven't recognized Kosovo
Značenje imena Srbi potiče još iz naše prapostojbine

O istoriji Srbije pre Nemanjića pisali su samo strani istoričari.

POŠTANSKA MARKA ODGONETNULA SVE SUMNJE: Na internetu se pojavio dokaz o poreklu Nikole Tesle (FOTO)

POŠTANSKA MARKA ODGONETNULA SVE SUMNJE: Na internetu se pojavio dokaz o poreklu Nikole Tesle (FOTO)

MISTERIJE BEZ KRAJA: Predstavljamo 10 ličnosti iz srpske istorije čija smrt i dalje nije do kraja razjašnjena

MISTERIJE BEZ KRAJA: Predstavljamo 10 ličnosti iz srpske istorije čija smrt i dalje nije do kraja razjašnjena

TESLA ČOVEK ISPRED SVOG VREMENA: Poslednji patent našeg velikog naučnika zbog koga ga i danas nazivaju prorokom

TESLA ČOVEK ISPRED SVOG VREMENA: Poslednji patent našeg velikog naučnika zbog koga ga i danas nazivaju prorokom

Prvi koji je ostavio podatke o nama bio je vizantijski car Konstantin Porfirogenit u 10. veku u svojim spisima "O narodima".

Tek u "Letopisu popa Dukljanina" u drugoj polovini 12. veka, pojavljuje se prvi domaći istorijski zapis na slovenskom jeziku.

To je istorija dalmatinskih Sloven (Srba i Hrvata) od seobe do pod kraj 12. veka. U prvom delu Letopisa nalaze se sačuvane priče i legende, a u završnom delu je hronika zbivanja u Duklji u 11. i 12. veku.

U njoj se o dalmatinskim Slovenima govori kao o jednom narodu, Srbi i Hrvati kao narod uopšte se ne spominju, ali se spominju Srbija i Hrvatska.

Srbi
Foto: Profimedia

Srbi su tek počeli o sebi da pišu od vremena Svetog Save i Stefana Prvovenčanog, a oboje započinju istoriju našeg naroda od svog oca Stefana Nemanje.

O periodu pre Stefana Nemanje o našem narodu mi možemo govoriti samo iz izvora tuđih pisaca, ili na osnovu pojedinih istorijskih izvora.

SRBI I LUŽIČKI SRBI

Etimologija imena Srbi nije objašnjena. Prema pisanjima F. Konta to je jedno od najstarijih i najarhaičnijih imena u slovenskom svetu. Najverovatnije je doneto iz stare prapostojbine. Jedna zanimljivost je da Srbi nisu jedini narod koji nosi to ime. Naime, postoje još i Lužički Srbi, koji su jezički sasvim drugačiji od balkanskih Srba.  Nemci ih nazivaju Sorben, a nas Serben, dok oni sebe nazivaju isto kao što i mi nazivamo sebe- Serbi. Sa druge strane, nas nazivaju Južni Serbi.

Ako ste se nekada pitali ko su Lužički Srbi, evo odgovora: 

Srbi
Foto: Profimedia

Lužički Srbi ostatak su nekada vrlo moćnog naroda koji je živeo na području istočne Nemačke i Poljske, o čijoj veličini govori i činjenica da je granica između slovenskih i germanskih plemena u doba Karla Vvelikog (9. vek) nazivana limes sorabucus (srpska granica).

IME SRBI

Kod antičkih pisaca ime Srbi javlja se i pre pojave Slovena na istorijskoj sceni . Kod grčkog pisca Ptolomeja, Srbi se spominju kao sarmatski narod nastanjen između severoistočnog Kavkaza i reke Volge.

Ime Srbi bilo je poznato još iz Karpata u staroj slovenskoj pradomovini. Pominje se u Polablju, Velikopoljskoj i primorju. Održalo se i danas kao ime slovenskog stanovništva u istočnoj Nemačkoj (Lužički Srbi). Sama reč "Srbi" izvođena je iz lezgijskog izraza "sur" (čovek) i nastavka za množinu "bi" (ljudi, narod). U novije vreme izvodi se iz reči "paserb" (srodnik), a tumači se i kao saveznik, prijatelj, drug. Imenom Srbi obeležava se i u antičkim izvorima stanovništvo slovenskog porekla koje je zahvatalo prostor od reke Cetine na zapadu do Ibra na istoku i Boke Kotorske na jugoistoku. Teritorija koju su naseljavali Srbi nazivala se, po antičkim izvorima, "Krštena" i "Nekrštena Srbija". Romani su srpsko stanovništvo nazivali Sclavus (Slavus), Arbanasi Skje, a Mađari Rasciani, Rassiani, Raszok (po nazivu Raške).

SD srpska istorija

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
22 Beograd