fbpx
Skip to main content
Poslednje izvršenje smrtne kazne u Srbiji

POSLEDNJA SMRTNA KAZNA U SRBIJI - NE TAKO DAVNO: Zbog bicikla ciglom ubio devojčicu (6), pa je silovao - grad u Vojvodini zavio u crno

Foto: Profimedia
Počinio jezivo delo iz osvete.

Poslednja smrtna kazna u Srbiji izvršena je streljanjem u Somboru 1992. godine. u prostorijama Okružnog zatvora. 

 

 

 

Johan Drozdek, poreklom Poljak, ubio je i silovao šestogodišnju devojčicu. O Johanu se pre ovog strašnog zločina znalo samo da nema zanimanje i zaposlenje. Devojčicu je ubio kako bi se osvetio njenom ocu koji mu nije dao stari bicikl. 

Komšije iz Karavukova kod Sombora su videle Johana kako na biciklu nekuda odvozi malu Ivanu. Obećao joj je čokoladicu, ako se provoza s njim. Na osnovu tragova na cigli, nađenoj pored Ivaninog tela, utvrđeno je da je dete koje se otimalo i vrištalo, najpre usmrtio, a zatim silovao. 

Sombor
Foto: Profimedia

Osim po svom jezivom zločinu, ovaj monstrum je ušao u istoriju kao poslednji čovek nad kojim je izvršena smrtna kazna u Srbiji.

Ova vrsta kažnjavanja ima dugu tradiciju na ovim prostorima.

Zatvor
Foto: Profimedia/ilustracija

Smrtna kazna je u Srbiji primenjivana od nastanka moderne države 1804. pa sve do 2002. godine, kada je zakonom ukinuta. Narodna skupština Srbije je 26. februara 2002. izmenila Krivični zakon tako što je iz njega izbrisala smrtnu kaznu. Prema čl. 24 važećeg Ustava iz 2006. godine: “Ljudski život je neprikosnoven. U Republici Srbiji nema smrtne kazne”.

Poslednje smrtne presude su izrečene 2001. godine i kasnije zamenjene vremenskim kaznama.

Iako tačnih podataka nema, neke procene govore da je u ovom periodu u Srbiji ubijeno preko 7.000 ljudi koji su proglašeni krivim za razne zločine koji nisu uvek uključivali ubistva.

 

SD srpska istorija

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
11 Beograd