Utorak 19. mar 2024.
marš fašista predvođenih Musolinijem

Šta se preokrenulo u oktobru 1922. godine: Marš na Rim bio je Musolinijev blef, ali je prošao kod kralja!

FOTO: Facebook/Fondazione Fossoli
Krajem 1921. razne manje desničarske stranke u Italiji ujedinile su se u jednu Fašističku stranku na čijem čelu je bio budući italijanski diktator Benito Musolini.

Reč je o periodu izuzetne krize u Italiji nakon Prvog svetskog rata, periodu koji se često naziva "Bienjo Roso" (iliti Crveno bijenale).

Neki su smatrali kako će već 1918. u Italiji buknuti revolucija (godinu ranije buknula je u Rusiji). Došlo je do velikih sukoba i oštre polarizacije između levičarskih i desničarskih snaga. Konačno su prevladali radikalni desničari, a kulminacija je bio fašistički marš na Rim kojeg je početkom oktobra 1922. najavio Benito Musolini u svom govoru - pritom ističući: Ili će nam vlast biti predata ili ćemo je sami preuzeti marširajući na Rim.

PAPA FRANJA SE OBRATIO NARODU BEZ MASKE: "Korona virus je žilava dama koja se mora poštovati"

PAPA FRANJA SE OBRATIO NARODU BEZ MASKE: "Korona virus je žilava dama koja se mora poštovati"

RUMUNIJA BROJI MRTVE: Više od 100 preminulih u jednom danu

RUMUNIJA BROJI MRTVE: Više od 100 preminulih u jednom danu

ŠVEDSKA ZABELEŽILA REKORD: Najveći broj zaraženih do sada, broj preminulih dostigao skoro 6.000

ŠVEDSKA ZABELEŽILA REKORD: Najveći broj zaraženih do sada, broj preminulih dostigao skoro 6.000

Dakle, postalo je jasno da Fašistička stranka nema nameru da dođe na vlast demokratskim putem, ako im to odmah ne pođe za rukom (izbori su održani 1919. godine, pobedila je Socijalistička stranka).

Musolini je osmislio plan u četiri tačke:

1) Fašisti iz cele Italije doći će u Rim.
2) Sve ključne javne zgrade u Rimu biće zauzete, uključujući i one u važnim gradovima van Rima (naročito na severu Italije).
3) Nakon toga tražiće od aktuelne vlasti da odstupi i da svu vlast predaju njemu i Fašističkoj stranci.
4) Naoružane fašističke snage biće u blizini Rima - ako se vlasti ne predaju, biće srušene silom.

Bio je to grandiozan, ali i naivan plan. Italijanska vojska u Rimu bila je daleko brojnija od fašista, a fašisti koji su iz raznih delova Italije 28. oktobra krenuli u marš na Rim gotovo da i nisu imali oružje (mnogi su došli s poljoprivrednim alatkama). No, Musolini je računao na jedno - da vlasti i kralj Vitorio Emanuele III (Italija je tada još uvek formalno bila kraljevina) nipošto ne žele novi sukob neposredno nakon završetka Prvog svetskog rata. Vlast možda i nije tako razmišljala, ali kralj Vitorio Emanuele III definitivno jeste - on je verovao da bi se svaki sukob u tako napetoj situaciji vrlo lako mogao pretvoriti u građanski rat, a to je nešto što je želeo da spreči po svaku cenu.

Nadalje, kralj Emanuele III je znao da je njegov rođak po muškoj liniji, Vojvoda od Aoste (grad na severozapadu Italije), princ Aimone, pristalica fašista te da bi ga mogao srušiti, odnosno smeniti ukoliko bi se usprotivio Musoliniju.

Zanimljivost - taj isti Aimone će kasnije za vreme Drugog svetskog rata biti proglašen hrvatskim kraljem (!) za vreme NDH (od 1941. do 1943. godine) pod imenom Tomislav II. Titulu mu je dodelio upravo italijanski kralj Vitorio Emanuele III.

I tako je Musolini već dan nakon marša na Rim (fašisti, njih oko 30.000, su došli pred grad, ali većina nije odmah ušla unutra) primljen kod kralja da bi ga ovaj već idućeg dana, 30. oktobra, proglasio novim italijanskim premijerom. Nakon tog čina, koji će - kako i znamo - imati ogromne istorijske konsekvence, fašisti ulaze u sam Rim.

Italijanski poslovni i finansijski lideri inicijalno su se obradovali dolasku Musolinija jer je ovaj u svojim ranim govorima često govorio pozitivno o slobodnom tržištu. No, kasnije se ispostavilo da neće biti baš tako - Musolini je uveo totalni "korporativni" režim nad biznisom i pojedincima putem vladajućih industrijskih tela (korporacija) gde su vodeći ljudi bili, očekivano, fašisti. Kako je i sam rekao, do 1934. nacionalizovano je 3/4 kompletne italijanske ekonomije, industrije i poljoprivrede.

Je li diktatura fašizma u Italiji započela odmah nakon što je Musoliniju data vlast od strane kralja? U neku ruku jeste, no u konkretnom smislu "prava" fašistička diktatura u Italiji započinje u kasno proleće 1924. - naime, tada je istaknuti italijanski političar socijalističke orijentacije Đakomo Mateoti u parlamentu otvoreno kritikovo fašiste ističući kako su na nedavnim izborima "osvojili" glasove nasiljem i zastrašivanjem. Upravo je bio završio i svoju knjigu pod naslovom: "Razotkriveni fašisti: Godina dana fašističke dominacije". Govor je održao 30. maja, a već 11 dana kasnije, 10. juna 1924., Mateoti je otet i pogubljen od strane fašista. Kao što znamo, Musolini će kasnije postati glavni Hitlerov saveznik za vreme Drugog svetskog.

A šta je bilo sa italijanskim kraljem koji je, bojeći se građanskog rata (ili gubitka trona), predao vlast Musoliniju 1922. godine? Kraj Drugog svetskog rata Vitorio Emanuele III je dočekao kao formalni italijanski kralj, ali je monarhija tada ukinuta na referendumu 9. maja 1946. te Italija postaje Republika (s 52 odsto glasova za Republiku). Kralju i celoj kraljevskoj lozi naređeno je da napuste Italiju. Emanuele III je tako otišao u egzil u Egipat (gde ga je svečano dočekao egipatski kralj Faruk). Preminuo je 1948. godine u Aleksandriji od upale pluća, imao je 78 godina.

A šta se desilo sa "hrvatskim kraljem Tomislavom II", odnosno fašistom Aimoneom, Vojvodom od Aoste? On je iz Italije otišao u Argentinu (popularno odredište poraženih fašista) gde je iznenada preminuo 29. januara 1948. u luksuznom hotelu „Alvear Palace“ u Buenos Airesu. Imao je 47 godina, uzrok smrti nije poznat.

Vremenska prognoza
Clear sky
5 Beograd