fbpx
Skip to main content
Tigraj, Etiopija, zarobljeni etiopski vojnici u Mekeleu

7.000 ZAROBLJENIH ETIOPSKIH VOJNIKA ŠETALO KROZ MEKELE: Tigrajci slave pobedu i oslobođenje prestonice (VIDEO)

Foto: Shutterstock/Youtube/Printscreen/africanews
Vlada je proglasila prekid vatre

Narodnooslobodilački front Tigraja (TPLF) održao je paradu u glavnom gradu Tigraja, Mekeleu. Prikazali su više od 7.000 zarobljenih etiopskih vojnika u borbama.

Doktor specijalista savetuje: SIGURAN NAČIN da izbegnete stomačne tegobe na putovanjima!

Doktor specijalista savetuje: SIGURAN NAČIN da izbegnete stomačne tegobe na putovanjima!

PUTIN SPREMAN DA POMOGNE! Tadžikistan šalje vojsku na granicu, proglašena mobilizacija, kreće 20.000 rezervista!

PUTIN SPREMAN DA POMOGNE! Tadžikistan šalje vojsku na granicu, proglašena mobilizacija, kreće 20.000 rezervista!

INCIDENT JE BIO "MUČAN", NOVE AKCIJE NA POMOLU: Amerika se sprema da zada snažan udarac Belorusiji

INCIDENT JE BIO "MUČAN", NOVE AKCIJE NA POMOLU: Amerika se sprema da zada snažan udarac Belorusiji

Postoje, međutim, tvrdnje da je broj zarobljenih vojnika možda bio preuveličan i da u stvari mogu uključivati neke eritrejske i somalijske vojnike za koje se navodi da su se borili na strani etiopske nacionalne vojske.

TPLF je upao u grad ove nedelje nakon što su se lokalni zvaničnici i trupe savezne vlade povukli, a vlada premijera Abija Ahmeda od tada je proglasila jednostrani prekid vatre.

Tigraj, Etiopija
Tigraj, Etiopija
Foto: Shutterstock

Proslave su svuda na ulicama Mekelea ove nedelje kada su pobunjenički borci zauzeli grad, ključni trenutak u brutalnom osmomesečnom sukobu. Mnoštvo likova koji su likovali mašući crveno-žutom tigrajanskom zastavom navijali su, pljeskali i igrali u Mekeleu dočekujući povratak TPLF-a.

Postoje izveštaji da su vlada i pobunjenici TPLF-a postigli neku vrstu sporazuma o prekidu vatre. Zarobljeni vojnici biće vraćeni kućama posredovanjem Crvenog krsta, dok će oficiri ostati u rukama pobunjenika.

Tigraj je poprište borbi otkako je premijer Abi Ahmed početkom novembra poslao vojsku da svrgne disidentske regionalne vlasti, proistekle iz  Narodnooslobodilačkog fronta Tigraja (TPLF). Dobitnik Nobelove nagrade za mir 2019. godine optužio ih je za organizovanje napada na etiopske vojne baze.

Nakon ranih uspeha i preranog proglašenja pobede, vladine snage su zaglibile u opakoj i višemesečnoj borbi sa borcima TPLF-a. Etiopsku vojsku podržavale su trupe iz susedne regije Amhara i vojska Eritreje, koja se graniči sa Tigrajem.

Ujedinjene nacije i brojne vlade zatražile su poštovanje prekida vatre, posebno kako bi se omogućilo da humanitarna pomoć dopre do civilnog stanovništva.

U izjavi od 4. jula kaže se da će TPLF u principu prihvatiti prekid vatre ako postoje gvozdene garancije da neće biti dalje invazije, ali treba da bude ispunjen niz drugih uslova pre nego što bilo koji sporazum bude formalizovan.

- Invazivne snage iz Amhare i Eritreje moraju se povući iz Tigraja i vratiti na svoje predratne teritorije - kaže se u saopštenju TPLF-a.

- Sve dok imamo sigurnu garanciju da drugi krug invazija neće ugroziti sigurnost naših ljudi, u principu prihvatamo prekid vatre - navodi se u izjavi koju je potpisala "vlada Tigraja".

- Međutim, pre nego što se sporazum o prekidu vatre formalizuje, sledeća trnovita pitanja moraju biti rešena - nastavlja se u tekstu pre navođenja uslova.

Pobunjeničke vlasti takođe pozivaju na "procedure kojima će etiopski premijer Abi Ahmed i predsednik Isaijas Afervorki odgovarati za štetu koju su prouzrokovali", kao i na to da su UN stvorile nezavisno istražno telo za istragu "stravičnih zločina" sprovedenih tokom sukoba.

Ostali uslovi su humanitarni, uključujući raspodelu pomoći i bezbedan povratak raseljenih ljudi u Tigraj. Vlada u Adis Abebi uvek je odbijala da otvori bilo kakav dijalog sa liderima TPLF-a, klasifikujući tu grupu parlamentarnom uredbom kao terorističku organizaciju.

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd