Skip to main content
 • Read more RTS Info

  "Ubili su njih 16, ali ne i ISTINU O ZLOČINU": Nakon DVADESET GODINA OD BOMBARDOVANJA RTS-a progovorio HEROJ!

 • Read more Košarkaški Večiti derbi Košarka

  OVO ĆE ZANIMATI VEČITE: Poznati UČESNICI Evrolige, ali to nije sve... (FOTO)

 • Read more Miki Đuričić pobesneo Zadruga

  POMINJE SE DISKVALIFIKACIJA: Evo ŠTA se desilo sa Mikijem nakon udaranja Aleksandre U GLAVU! (VIDEO)

 • Read more Dodik i papa Franja Region

  "Papa mora da zna da je Stepinac bio ZLOGLASNIK USTAŠKOG REŽIMA": Dodik ZAUZEO JASAN STAV uoči posete Vatikanu

 • Read more Jevgenij Baranov Info

  RUSKI BRAT koji nas NIJE NAPUSTIO: Otkrio NAJPOTRESNIJU SCENU agresije, pa uputio PORUKU NATO paktu (VIDEO)

 • Read more Ljuta žena Astro

  NE ZAPOČINJITE SVAĐU S OVIM HOROSKOPSKIM ZNAKOM: Gorko ćete se kajati!

 • Read more Nebojša Čović, Filip Čović Košarka

  BEZ CENZURE: Čović se RAZGAĆIO, pa ZAPLIVAO u svlačionici! LUDNICA (VIDEO)

Aleksandar Gruško

ALBANCI PROBALI DA NADMUDRE RUSKOG ZVANIČNIKA: Tražili da se Moskva izjasni, a onda im je ON zapušio usta!

Foto: Profimedia
Specifičnosti Balkana su takve da jedan nagli, nepromišljeni korak potencijalno može, kao kuću od karata, srušiti čitavu situaciju u regionu, rekao je u intervjuu albanskim medijima zamenik šefa diplomatije Rusije Aleksandar Gruško.

Kakvi su prioriteti Ruske Federacije na Zapadnom Balkanu?

- Rusija je, pre svega, zainteresovana za stabilnost i bezbednost Zapadnog Balkana. To je kompleksan region koji ima malo nesuglasica. To je istorijska realnost. Ovde i do danas postoji značajni konfliktni potencijal. Čak i lokalna eksplozija napetosti, poput lavine može izazvati posledice od regionalnog i čak evropskog značaja. Zato se mi zalažemo za razvoj višestranog dijalog po svim oštrim pitanjima koja se tiču bezbednosti regiona, kako bi se etapno, uzimajući u obzir interese svih država, ojačala stabilnost na Zapadnom Balkanu.

SUSRET DVE SILE U ATLANTIKU: Amerikanci provocirali sa špijunskim avionom, RUSKA FLOTA NIJE OSTALA DUŽNA! (VIDEO)

SUSRET DVE SILE U ATLANTIKU: Amerikanci provocirali sa špijunskim avionom, RUSKA FLOTA NIJE OSTALA DUŽNA! (VIDEO)

Rusija želi da razvija partnerske odnose sa svim državama regiona. Zainteresovani smo za jačanje uzajamno korisne saradnje u svim oblastima za zajednički interes. Poštujemo težnju zemalja regiona da se integrišu u EU, ali kategorički smo protiv veštačkog bezalternativnog izbora, tim pre ako se on nameće spolja - ili Rusija ili Brisel i Vašington. Vidimo na nizu primera uzajamno korisnih ekonomskih projekata, kako se objektivni nacionalni interesi zapadnobalkanskih država često zamenjuju blokovskim evroatlantskim platformama. Umesto pune saradnje, mi se suočavamo sa politikom sankcija. Na kraju, to protivreči interesima samih regionalnih država. Naravno, takvo stanje stvari nam ne odgovara.

Želeli bismo da vidimo Zapadni Balkan kao teritoriju bezbednosti, stabilnosti razvoja i ravnopravnih mogućnosti uzajamno korisnog partnerstva za sve države.

Ruski poslanik pri NATO, Aleksandar Gruško
Foto: Profimedia

U Nišu se nalazi Rusko-srpski humanitarni centar. Zapad tvrdi da Rusija traži diplomatski status za tamošnji personal. Kako to komentarišete? Da li taj centar predstavlja pretnju za regionalnu bezbednost?

- Rusko-srpski humanitarni centar u Nišu je osnovan na osnovu rusko-srpskog međuvladinog sporazuma od 25. Aprila 2012. Godine. Želeo bih da naglasim da je Rusija od samog početka naglašavala punu transparentnost projekta o stvaranju Centra koji je smišljen i realizovan kao zajednička humanitarna misija sa Srbijom, orijentisana na rad na Balkanu i saradnju sa svim zainteresovanim državama. Centar je registrovan kao međunarodna organizacija. On je učestvovao u sprečavanju posledica vanrednih situacija u Srbiji, Grčkoj, Makedoniji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini. Iz tog centra je 2015. godine u Albaniju poslata humanitarna pomoć za nastradale od poplava. U njemu su se obučavali stručnjaci različitih država, u njemu su radili predstavnici niza država, kao i UN, OEBS-a i drugih višestranih struktura. Rezultate tog rada su videle svojim očima hiljade ljudi u jugoistočnoj Evropi.

Mi smo se više puta suočavali sa spekulacijama o navodnom vojnoj komponenti Ruskog centra, ali nema potvrde takve delatnosti niti je može biti.

POČINJE OPKOLJAVANJE RUSIJE! Spremne američke MILIJARDE, smeta im VELIKI UTICAJ Putina i Kremlja

POČINJE OPKOLJAVANJE RUSIJE! Spremne američke MILIJARDE, smeta im VELIKI UTICAJ Putina i Kremlja

U kontekstu Prespanskog sporazuma o promeni imena Makedonije Grčka je optužila Rusiju za mešanje sa ciljem da se ne dozvoli implementacija sporazuma. Šta mislite o tome?

- Rusija je uvek podržavala proces traganja za trajnim i održivim rešenjem problema imena balkanske republike na prihvatljivoj osnovi za Skoplje i Atinu, bez mešanja spolja i nametanja veštačkih rokova i uslova. Ipak, mi nismo mogli da ne vidimo kako je za vreme procesa potpisivanja i odobravanja Prespanskog sporazuma bilo ozbiljnih kršenja unutrašnjeg zakonodavstva Makedonije i međunarodnopravnih normi sa velikim pritiskom spolja i ignorisanjem mišljenja većine stanovništva. Ubeđeni smo da je brzina kojom je zaključen ovaj dokument uslovljena pre svega željom da se što pre uvuče Skoplje u NATO, a ne da se pomogne rešenje bilateralnog spora.

Mi se držimo politike konstruktivne saradnje sa zemljama regiona. Kao i pre, smatramo da je važan faktor koji može da ojača mir i bezbednost na Balkanu politička i ekonomska stabilnost u Grčkoj i Makedoniji. Mi nikad nismo vodili "zakulisne igre" protiv Atine i Skoplja, niti to nameravamo.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije
Foto: Profimedia

Da li će Rusija priznati nezavisno Kosovo?

- Kako što je poznato iz rezolucije 1244 UN od 9. septembra 2010. godine, dijalog između Beograda i Prištine se vrši uz posredništvo EU. Stav Ruske Federacije je da ovaj proces treba da se zasniva na međunarodnom pravu i okvirnom dokumentu kosovskog rešavanja krize — rezolucije SB UN 1244, po kojoj je autonomna pokrajina Kosovo sastavni deo Srbije.

Smatramo da je pitanje normalizacije odnosa Beograda i Prištine čisto unutrašnja stvar Srbije. Ne vidim smisla u predviđanju mogućeg sporazuma zainteresovanih strana. U svakom slučaju, treba da bude u skladu sa međunarodnim pravom i da bude odobren u SB UN.

VIDEO OD KOG PODILAZI JEZA: Preskočila je u kavez, želeći selfi sa jaguarom,a onda je KRV ŠIKLJALA na sve strane

VIDEO OD KOG PODILAZI JEZA: Preskočila je u kavez, želeći selfi sa jaguarom,a onda je KRV ŠIKLJALA na sve strane

Da li smatrate da širenje NATO-a na Balkanu predstavljaju pretnju za ruske interese?

- Naš odnos prema politici "otvorenih vrata" NATO-a je dobro poznat: mi smo ubeđeni da uvlačenje iznova novih država u taj blok nije u skladu sa realnim evropskim interesima, ne pomaže jačanju bezbednosti ni država koje ulaze u NATO niti same te organizacije, niti, naravno, Rusije.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
12 Beograd