Skip to main content
Jo Song Gil

Ambasador Severne Koreje sa ženom pobegao iz Italije: Ostavili ćerku i potpuno promenili profesije

Foto: YoutubePrintscreen/ARIRANG NEWS
Jo Song Gil i njegova supruga nestali su u novembru 2018. godine nakon što su otišli iz severnokorejske ambasade u Rimu gde je Jo bio vršilac dužnosti ambasadora.

Važan severnokorejski diplomata koji je pre dve godine nestao u Italiji sada živi u Južnoj Koreji i jedan je od najviših zvaničnika Severne Koreje koji je prebegao na jug u poslednjih nekoliko decenija.

Doktorka (28) preminula od korone: Više od dva meseca bila u bolnici, porodica otkrila tajnu njene maske (VIDEO) 

Doktorka (28) preminula od korone: Više od dva meseca bila u bolnici, porodica otkrila tajnu njene maske (VIDEO) 

ŠOK ZA CEO SVET! Tramp najavio povlačenje, cela Amerika slavi

ŠOK ZA CEO SVET! Tramp najavio povlačenje, cela Amerika slavi

PRONAĐEN PACOV VELIČINE AUTOMOBILA! Ceo svet u šoku (VIDEO)

PRONAĐEN PACOV VELIČINE AUTOMOBILA! Ceo svet u šoku (VIDEO)

Jo Song Gil i njegova supruga nestali su u novembru 2018. godine nakon što su otišli iz severnokorejske ambasade u Rimu gde je Jo bio vršilac dužnosti ambasadora, piše CNN.

Skoro sve godine o njemu nije bilo nikakvih novosti, ali je ove nedelje južnokorejski poslanik Ha Tae Keung potvrdio navode da je Jo otišao u Južnu Koreju 2019. godine.

- Postoji mnogo zahteva za informaciju, pa evo je. Potvrđeno je da je bivši ambasador Jo Song Gil ušao u Južnu Koreju u julu prošle godine i da je pod vladinom zaštitom - napisao je on na Fejsbuku.

Jo je najviši zvaničnik koji je prebegao iz totalitarnog režima od Tae Jong Hoa, bivšeg zamenika ambasadora u Ujedinjenom Kraljevstvu koji je u Južnu Koreju otišao 2016. godine.

Pjongjang još nije zvanično komentarisao ove vesti.

Jo je nestao u novembru 2018, nešto pre nego što mu je istekao mandat u Italiji. Italija je bila bez ambasadora od kada je bivši diplomatski tim proteran 2017, nakon šestog nuklearnog testa. Jo je došao u ambasadu u maju 2015. godine, kao treći sekretar.

U saopštenju nakon što je Jo otišao, italijansko Ministarstvo spoljnih poslova navelo da je da je dobilo obaveštenje da su Jo i njegova supruga napustili ambasadu 10. novembra. Četiri dana kasnije, njegova ćerka vratila se u Severnu Koreju, a ispratilo ju je osoblje ambasade nakon što je zatraženo da se ona nađe sa babom i dedom.

Portparol južnokorejskog Obaveštajnog komiteta rekao je da Seul nije više od govinu dana potvrdio informacije iz straha za bezbednost njegove porodice. Jo je sam izrazio želju da dođe u Južnu Koreju.

- Za diplomate koji imaju članove porodice u Severnoj Koreji, otkrivanje je osetljiva stvar. To je razlog zašto druge severnokorejske diplomate žive u Severnoj Koreji bez otkrivanja identita, a to ne otkriva ni južnokorejska ambasada - rekao je portparol Jeon Hae Čeol.

Pročitajte i:

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd