fbpx
Skip to main content
hapšenje

Kako su Ameri Srbe na Haitiju OSTAVILI NA CEDILU? Obezbeđivali predsednika, a sada im preti DOŽIVOTNA ROBIJA

Foto: Twitter/Printscreen/HaitiInfoProject
Srbima D.B. (37) i V.J. (41) preti doživotna robija na Haitiju nakon što su u nedelju uhapšeni u toj zemlji zajedno sa još pet plaćenika američke firme za obezbeđenje K17!

Kako se sumnja, predsednik Haitija Žovenel Moise najpre je angažovao ovih sedam specijalaca iz K17 da ga obezbeđuju, ali kad su oni uhapšeni sa gomilom oružja u neobeleženim džipovima u Port o Prensu, pusio ih je ''niz vodu'' kako bi izbegao skandal!

SENZACIONALNI SAJAMSKI POPUSTI SAMO U TRAVELLAND-U UZ URAČUNATO OSIGURANJE OD OTKAZA PUTOVANJA!

SENZACIONALNI SAJAMSKI POPUSTI SAMO U TRAVELLAND-U UZ URAČUNATO OSIGURANJE OD OTKAZA PUTOVANJA!

Ubrzo zatim diplomate iz SAD su izvukle iz Haitija petoricu plaćenika koji su njjihovi državljani, a dvojicu naših su ostavili na cedilu.

Kako se saznaje, predsednik Haitija je polovinom februara kontaktirao američku kompaniju K17, koja uglavnom zapošljava specijalce i ratne veterane. Moise je angažovao ove plaćenike da za veliki novac obezbeđuju njega i tamošnju Nacionalnu banku zbog velikih političkih previranja na Haitiju.

U prestonici Port o Prensu, naime, već nedeljama se održavaju demonstracije protiv predsednika, koje predvodi premijer ove zemlje Žan-Anri Sean, pa postoji veliki rizik od državnog udara.

- Firma K17 poslala je na Haiti svoje specijalce D.B. i V.J. koji žive u SAD, kao i Kristofera Mekinlija (49), Kenta Lilanda Krekera (52), Kristofera Osmana (44), Bartona Telona (52) i Danijela Dastina (42). Kao ispomoć angažovan je i Haićanin Majkl Esteru (39) - navodi izvor dobro upućen u dešavanja na Haitiju i dodaje:

- Ti plaćenici su 15. februara avionom iz Vašingtona prebačeni na Haiti. Međutim, samo dva dana kasnije uhapšeni su u Port o Prensu nakon što su obišli Centralnu banku kako bi je proučili i videli na koji način se ona najefikasnije može obezbediti u slučaju državnog udara.

Odmah po izlasku iz banke plaćenike je zaustavila specijalna jedinica haićanske policije. U dva džipa u kojima su bili specijalci iz američke firme K17 nađeni su arsenal oružja i satelitski telefoni.

- Plaćenici su razoružani, a kod njih je pronađeno šest automatskih pušaka, sedam pištolja, dronovi, satelitski telefoni, panciri, više lažnih tablica za vozila... Prilikom saslušanja oni nisu hteli da odgovaraju na pitanja, već su samo poručili da rade za haićanskog predsednika i da će se uskoro javiti njihov šef i sve razjasniti. Dok su istražitelji čekali poziv, saznali su da su većina uhapšenih ratni veterani kaže izvor.

U narednih nekoliko sati u policiji se pojavio čovek koji se predstavio kao savetnik predsednika Moisea, koji je navodno poslat kako bi objasnio da su uhapšeni zapravo angažovani kao telohranitelji.

- Međutim, policija, koja je očigledno pod kontrolom premijera, odmah je i njega uhapsila. Već je izbio skandal u medijima, koji su preneli da je Moise angažovao američke plaćenike, pa je predsednik iznenada javno izjavio da nema nikakve veze sa uhapšenima. I sam guverner Nacionalne banke je zatim izjavio da ne zna ko su ljudi koji su ulazili i proveravali zgradu te institucije - priča izvor.

Prema njegovim rečima, plaćenici su tada kontaktirali američkog konzula na Haitiju, koji je odmah pokrenuo diplomatsku inicijativu da se njihovi državljani hitno prebace u SAD. To je juče i urađeno, ali samo za petoricu američkih državljana, dok su dvojica Srba, iako su radili za američku kompaniju, ostali u Haitiju.

Venecuela zatvorila granicu s Brazilom

Venecuela zatvorila granicu s Brazilom

- Postoji mogućnost da se kompanija K17 zauzme za svoje zaposlene i da pomoću američkih diplomata izvuče i naše državljane iz Haitija, ali ostaje da se vidi da li će se to zaista desiti. Ukoliko ih Amerikanci ostave na cedilu, premijer Žan-Anri Sean, koji pretenduje na mesto predsednika, sigurno će se potruditi da uhapšeni plaćenici budu osuđeni na doživotne robije. On je čak izjavio da je meta tih plaćenika bio neko visoko pozicioniran u vladi, očigledno misleći na sebe - zaključuje sagovornik.

 

Pročitajte i:

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Mist
7 Beograd