fbpx
Skip to main content
apokalipsa

ČOVEČANSTVU PRETI UNIŠTENJE: Svetski naučnici upozoravaju na veliku nadolazeću opasnost

Foto: Shutterstock
Situacija nije ni malo naivna

Neusklađeni prioriteti vlada širom sveta i "rašireno neznanje" šire javnosti nisu uspeli da se pozabave pogoršanjem života na Zemlji, kaže se u izveštaju grupe ekoloških naučnika.

NAVALJNI SE OGLASIO BITNOM PORUKOM: Otkrio je datum povratka u Rusiju, iznenadio je sve (FOTO/VIDEO)

NAVALJNI SE OGLASIO BITNOM PORUKOM: Otkrio je datum povratka u Rusiju, iznenadio je sve (FOTO/VIDEO)

CIA OBJAVILA DOKUMENTE O VANZEMALJCIMA: NLO više nije tajna, istina je isplivala na videlo (FOTO)

CIA OBJAVILA DOKUMENTE O VANZEMALJCIMA: NLO više nije tajna, istina je isplivala na videlo (FOTO)

ČAK NORIS JE JURIŠAO NA KONGRES? Oglasio se njegov menadžer i dao odgovor (FOTO)

ČAK NORIS JE JURIŠAO NA KONGRES? Oglasio se njegov menadžer i dao odgovor (FOTO)

- Razmere pretnji biosferi i svim njenim životnim oblicima - uključujući čovečanstvo - u stvari su toliko velike da je teško shvatiti čak i dobro obaveštene stručnjake - izjavila je grupa od 17 naučnika iz Amerike, Australije i Meksika, u članku objavljenom u ekološkom časopisu Frontirs in Konzervejšn Sajens.

Istraživači su rezimirali niz nedavnih radova koji predviđaju "groznu budućnost masovnog izumiranja, opadanja zdravlja i klimatskih poremećaja". Opisali su različite globalne izazove, poput brzog gubitka biodiverziteta i podjednako brzog rasta ljudske populacije, što, "u kombinaciji sa nesavršenom raspodelom resursa, dovodi do velike nesigurnosti u hrani".

- Pojava dugo predviđene pandemije, verovatno povezane sa gubitkom biodiverziteta, dirljivo ilustruje kako ta neravnoteža ponižava i ljudsko zdravlje i bogatstvo - rekli su autori, tvrdeći da vlade širom sveta ne obraćaju dovoljno pažnje na ova pitanja.

- Rašireno neznanje o ljudskom ponašanju i postepena priroda društveno-političkih procesa koji planiraju i sprovode rešenja dodatno odlažu efikasnu akciju - rekli su istraživači.

Pol Erlih, šef Centra za konzervacionu biologiju na Univerzitetu Stanford i jedan od autora članka, rekao je za Gardijan da "pogoršanje životne sredine beskrajno više ugrožava civilizaciju od trampizma ili kovida-19".

Erlihova primarna knjiga "Populaciona bomba" iz 1968. godine pokrenula je rasprave o strahu od prenaseljenosti i njenim efektima na planetu. Iako je priznao da je pogrešio u pogledu vremena nekih od svojih predviđanja, istraživač ostaje pri poruci da rast stanovništva i visoki nivoi potrošnje bogatih zemalja rizikuju da dovedu do "kolapsa civilizacije".

- Masa rasta je fatalna civilizacijska bolest - ona ​​mora biti zamenjena kampanjama koje čine ciljeve pravičnosti i blagostanja društva - ne trošeći više smeća - rekao je Erlih.

U svom članku autori su pozvali naučnu zajednicu da "izbegava premazivanje istine ogromnim izazovima koji su pred nama" i„"kažite mu kako jeste ".

- Sve drugo je u najboljem slučaju obmanjujuće, ili u najgorem nemarno i potencijalno smrtonosno za ljudski poduhvat - tvrde oni..

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
2 Beograd