Utorak 19. mar 2024.
vakcine, vakcinacija

AUSTRIJA I DANSKA "DIŽU RUKE" OD EU? Rešenje za nabavku vakcina traže u Izraelu!

Foto: Profimedia/ilustracija
Austrijski kancelar i danska premijerka u četvrtak će u Izraelu razgovarati sa Netanjahuom o zajedničkoj proizvodnji vakcina

Austrija i Danska su odlučile udružiti snage i sa Izraelom raditi na proizvodnji vlastite vakcine druge generacije koja bi bila efikasna protiv sojeva koronavirusa te da se neće oslanjati više samo na EU u koju kasne isporuke.

UKINULI MASKE NAKON MASOVNE VAKCINACIJE: Procepili više od pet miliona stanovnika i završili lokdaun! (VIDEO)

UKINULI MASKE NAKON MASOVNE VAKCINACIJE: Procepili više od pet miliona stanovnika i završili lokdaun! (VIDEO)

KRIZA U MAĐARSKOJ: Lekari odbijaju da rade, zdravstveni sistem pred kolapsom

KRIZA U MAĐARSKOJ: Lekari odbijaju da rade, zdravstveni sistem pred kolapsom

DOSAD NEPOZNATI DETALJI IZ ŽIVOTA ADOLFA HITLERA: Šok otkriće iz biografije njegovog oca i majke (VIDEO)

DOSAD NEPOZNATI DETALJI IZ ŽIVOTA ADOLFA HITLERA: Šok otkriće iz biografije njegovog oca i majke (VIDEO)

Ova odluka Austrije i Danske da baš sa Izraelom proizvode vakcine, usledila je nakon što je ova država pokazala da je prvak u vakcinisanju protiv koronavirusa.

Austrijski kancelar Sebastian KurC kazao je da je sasvim uredu što EU nabavlja vakcine za svoje države članice, ali Evropska agencija za lekove (EMA) je bila prespora u njihovom odobravanju, te da je bilo i problema vezanih uz nabavku vakcinama i isporuku.

- Mi se moramo pravovremeno pripremiti za nove sojeve koronavirusa. Pandemija će nas sa svojim mutacijama pratiti još neko vreme - napisao je Kurz na Tviteru.

Premijerka Danske, Mete Frederiksen je takođe bila kritična prema programu koje je EU razvila za dobijanje vakcina.

- Mislim da se ne možemo oslanjati samo na taj put dobijanja vakcina već da moramo povećavati kapacitete. Zbog toga možemo biti srećni što smo počeli saradnju s Izraelom - navela je Frederiksen.

Naglasila je i to da je sasvim uredu da Danska i Austrija rade na razvoju vakcine te da je to dozvoljeno jer je Evropska komisija u odluci navela da države članice zasebno mogu praviti sporazume ukoliko to žele, piše Rojters.

Austrijski kancelar i danska premijerka u četvrtak u Izraelu na pregovorima o proizvodnji vakcina

Kurc će se u četvrtak u Izraelu susresti s danskom premijerkom Mete Frederiksen i izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom kako bi se pripremili koraci ka većoj nezavisnosti ovih zemalja u proizvodnji vakcine.

- Izrael će ispitati mogućnost jednog kovid-19 saveza sa Danskom i Izraelom + rekao je izraelski premijer Benjamin Netanjahu, čija zemlja prednjači po broju vakcinisanih.

Kurc je u utorak pozvao farmaceutske kompanije, uključujući Fajzer, Valnevu, Novartis, Polimun i Beringer Ingelajm, kako bi razgovarali o saradnji na proizvodnji vakcine.

Austrijski kancelar bi upravo pre puta u Izrael trebalo da se nađe s predstavnicima farmaceutskih kompanija te naučnicima i predstavnicima zdravstvenog sistema.

Vremenska prognoza
Clear sky
2 Beograd