Utorak 19. mar 2024.
Pariz

BEZUMLJE ŽUTIH PRSLUKA! Izazivaju TOTALNI HAOS, a sada su povukli RADIKALAN KORAK - UDAR NA SVE

Foto: Profimedia
Francuski demonstranti "žuti prsluci" izazvali su danas haos u saobraćaju nakon što su okupirali naplatne rampe na autoputevima i neke zapalili.

Najveći francuski operater Vansi Autorut saopštio je da su demonstracije bile održane na 40 mesta na putnoj mreži koju pokrivaju i da je nekoliko delova autoputa teško oštećeno, najviše na jugu Francuske.

OVO SIGURNO NISTE ZNALI! Putin otkrio DVA GLAVNA zadatka ruske armije

Bandol naplatna rampa, istočno od Marselja na jugu Francuske, oštećena je u požaru tokom noći, a autoput A50 je zatvoren, saopštio je Vansi Autorut, čija se mreža nalazi uglavnom na jugu i zapadu Francuske.

Nekoliko ljudi je nastaradalo u nesrećma na putu tokom proteklih sedmica, uglavnom na mestima gde su demonstranti blokirali puteve.

"Žuti prsluci" su dobili takav naziv zbog fluorescentnih prsluka koje nose na protestima koji su počeli sredinom novembra.

Demonstracije su počele kao protest protiv povećanih taksi za gorivo, ali su kasnije prerasle u protest protiv politike francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Tokom protekle četiri subote demonstranti su palili automobile, pljačkali radnje i sukobljavali se sa policijom u Parizu i drugim gradovima, dok su proteklog vikenda demonstracije bile manje i mirnije nego prethodnih vikenda.

Demonstranti, ljuti zbog novih ograničenja brzine, takođe su oštetili ili uništili na stotine radara širom Francuske.

Radars-auto.kom procenjuje da je do sredine protekle sedmice oštećeno najmanje 1.600 radara, oko polovine svih radra u Francuskoj, dok je 250 u potpunosti uništeno.

Francuska država će izgubiti nekoliko desetina miliona evra u prihodima zbog toga jer su 2017. radari donsili prihod od oko 84 miliona evra mesečno.

Vansi Autorut predviđa da će njihovo ponovno postavljanje koštati nekoliko desetina miliona evra, a tu su i izgubljene putarine jer su demonstranti puštali na hiljade vozača na autoputeve bez plaćanja putarina.

KINESKI PREDSEDNIK POSLAO OŠTRU PORUKU: Kinezima NIKO neće govoriti šta da rade!

Vansi planira da pošalje račune vozačima koji nisu platili putarinu, a čije su tablice snimile kamere za nadzor protekle četiri sedmice.

BONUS VIDEO: Ko je vozač "hamera" koji je divljao Beogradom

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd