fbpx
Skip to main content
Posada britanskog broda tokom incidenta

ČEKALI KO ZAPETE PUŠKE, SVI NA GOTOVS: Evo kako je bilo na britanskom brodu kada je suhoj zapucao (VIDEO)

Foto: Youtube/Printscreen/BBC
Brod je posle incidenta napustio vode oko Krima i otišao u Poti u Gruziju

Priča o britanskom razaraču HMS "Defender 056" koji je juče imao bliski susret prve vrste sa ruskom Obalskom stražom, a kasnije i sa mornaričkom avijacijom Crnomorske flote, pre svega sa nadaleko čuvenim Su-24M je i dalje predmet spekulacija i TOP tema o kojoj svi pričaju.

Besplatan vodič korak po korak: Kako trgovati cenom akcija

Besplatan vodič korak po korak: Kako trgovati cenom akcija

STRAVIČNA TUČA IZMEĐU BRITANSKIH VOJNIKA: Sukobili se Škoti i Englezi, sve vreme svirale GAJDE! (VIDEO)

STRAVIČNA TUČA IZMEĐU BRITANSKIH VOJNIKA: Sukobili se Škoti i Englezi, sve vreme svirale GAJDE! (VIDEO)

IZREKA "BEZ STARCA NEMA UDARCA" DOBILA NOVO ZNAČENJE: Uhapšen stogodišnjak zbog ubistva u staračkom domu

IZREKA "BEZ STARCA NEMA UDARCA" DOBILA NOVO ZNAČENJE: Uhapšen stogodišnjak zbog ubistva u staračkom domu

Ispostavilo se tokom jučerašnjeg dana da je britanski razarač plovio na oko 10 nautičkih milja od južnih obala polusotrva Krim iako prema konvenciji UN tertitorijalno more je 12NM s tim što Velika Britanija ne priznaje aneksiju Krima i vode oko tog fiksonog nosača aviona u Crnom moru smatra ukrajinskim, a ne međunarodnim.

Dobili su prvo audio snimak dešavanja na britanskom razaraču, a onda su Rusi kad je krenulo medijsko natezanje koje je nastavljeno i danas objavili snimak iz drona jurnjave za razaračem korišćenjem patrolnih plovila.

Ubrzo je i BBC čiji je novinar ukrcan bio na brod i koji je imao priliku IN VIVO da vidi epizodu jurnjave, nadletanja suhoja, koji osim podvesnih nosača goriva nisu bili naoružani kao što se mislilo, imao je videti i priliku kako izgleda rad posade u borbenim uslovima, sa maskama za zaštitu od mogućeg požara u slučaju pogotka razarača.

Inače suma sumarum ukupno brojno stanje na britanskom razraču je sledeće: 191 mornar, podoficir i oficir, četiri kamermana, dva novinara tabloida i jedan javnog servisa, poštar i oficir za odnose sa javnošću.

Osim preletanja suhoja i to se bogami video i jedan Su-30 kao i patrolni avion u daljini su se čule i detonacije, a to je ono što je u početku bilo navedeno da je pucano na brod.

Koliko se vidi na sam brod iako procedura po međunarodnom pomorskom pravu nalaže upotrebu artiljerijskog naoružanja da ispali granate upozorenja preko palube u ovom slučaju to se nije desilo.

U svakom slučaju brod je napustio vode oko Krima i otišao u Poti u Gruziju koja je njegova sledeća stanica posle Odese gde je na njemu potpisan sporazum o izgradnji nove pomorske luke i obnovi ukrajinske flote pod budnim okom Velike Britanije.

Snimak sa razarača oko same borbene porcedure, ponašanja i komunikacije sa Rusima su svakako zanimljivi, ali ipak najvizuelniji utisak ostavili su jurišnici koji su grmeli uz sam razarač u niskom letu, za opomenu, kao i u slučaju bliskog susreta amrričkog razarača.

U besupućima Tvitera pojavila se bila i neproverena informacija da je iz luke Sevastopolj isplovila i jedna dizel-električna podmornica klase Kilo. Međutim, ta informacija ostala je nagađanje.

Premijer Boris Džonson se konačno oglasio sa parolom "Ne priznajemo rusku aneksiju Krima. To su ukrajinske vode i bilo je potpuno ispravno da se njima koristi za prelazak sa tačke A na B", dodajući da je HMS Defender "postupio na način koji je očekivaan prilikom prolaska kroz međunarodne vode i u skladu sa zakonom".

Na pitanje da li su britansko-ruski odnosi sada na "istorijskom minimumu", Džonson je odgovorio: "Ne, u svom životu mogu da se setim kada su stvari bile mnogo gore". Razarač HMS Defender jedan je od najnaprednijih ratnih brodova ikada konstruisanih, a nalzi se u Kraljevskoj mornarici.

Vremenska prognoza
Clear sky
28 Beograd