Skip to main content
izbori u Francuskoj

BUDUĆNOST FRANCUSKE BIĆE REŠENA ZA DVE NEDELJE: Da li će Evropska unija ojačati ili izgubiti NAJBITNIJU KARIKU?!

Foto: Reuters
Veliki pritisak i neizvesnost u Evropi

Prvi krug najneizvesnijih izbora u Francuskoj istoriji je gotov, a u drugi krug su ušli Marin le Pen sa 21,9 odsto i Emanuel Makron sa 23,7 odsto glasova.

REZULTATI IZBORA U FRANCUSKOJ: Makron i Le Pen idu u DRUGI KRUG! (FOTO)

To znači da će se Makron i le Pen, kao dva kandidata koji su dobili najviše glasova, za mesto predsednika međusobno nadmetati u drugom i odlučujućem krugu, koji će biti održan 7. maja.

Svetski mediji izveštavaju o podeli u Francuskoj i prizivaju pobedu Makrona u drugom krugu

Analitičar Tomislav Kresović, u vezi sa daljim tokom dešavanja u Francuskoj i o tome ko bi mogao da odnese finalnu pobedu, za SrbijuDanas.com kaže da je vrlo jasno da čitava EU igra na varijantu zaštite svojih interesa preko centrističkih, odnosno proevropskih političkih kandidata, nasuprot opciji Marin le Pen.

Tomislav Kresović
Foto: Youtube/TV Most Novi Sad

- EU strepi od mogućnosti da bi pobedom partije Marin le Pen mogla da bude ugrožena Evropska unija i status Francuske u Evropskoj uniji po principu Bregzita. Tako da se očekuje u drugom krugu jedna velika politička borba potpuno neizvesna, koja će biti praćena visokim pritiskom i uticajem EU i evropskih medija protiv desničarske partije Marin le Pen – kaže Kresović.

MOGERINI: Makronov rezultat nada i budućnost naše generacije

Ovde se radi o tome da je priča oko Emanuela Makronija, u suština, sada priča opstanka Francuske u EU i opstanka EU kao takve jer, podsećanja radi, Evropska unija je i nastala na političkom sporazumu uglja i čelika 1957. godine između Francuske i Nemačke.

HAOS NA ULICAMA PARIZA: Sukobi na protestu i na Trgu Republike u centru Pariza (FOTO)

- Drugi krug će biti ispunjen teškim igrama, smicalicama, velikom propagandom koja će ići pre svega iz EU prema evropskom kandidatu Makroniju, tako da je izvesno da će bitka biti vrlo neizvesna i vrlo teška i nije lako prognozirati ishod u s obzirom na to da su Francuzi veliki nacionalisti, štite svoje interese, a znajući da su u velikom ekonomskom dugu o preko 2 hiljade milijardi evra – objašnjava naš sgovornik.

Sa druge strane Francuzi znaju da njihova zemlja bez Evropske unije teško može da stabilizuje i svoju ekonomiju i svoje međunarodno političke uticaje.

- Tako da je nezahvalno dati procenu kako će biti u drugom krugu, ali je izvesno da će EU voditi jednu žestoku borbu za proevropskog kandidata na tim izborima, u ovom slučaju Emanuela Makonija koji je iz te centrističke partije, a koja ima tu strukturu političkog centra između Evrope i Francuske - kaže Kresović za naš sajt.

Za kraj ponavlja da će drugi krug biti vrlo neizvesna utakmica koja sada, na neki način, utiče i na berze u Evropi i u odnosima u samoj EU.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD svet

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
25 Beograd