fbpx
Skip to main content
Bojko Borisov

BUGARSKI PREMIJER PROTIV RUSKE VAKCINE? Čeka dozvolu EU, ugroženo zdravlje miliona ljudi

Foto: Profimedia/ ilustracija
U svetlu dalekovidih odluka evropskih lidera, bugarski premijer Bojko Borisov protivi se kupovini ruske vakcine protiv virusa korona

U svetlu dalekovidih odluka evropskih lidera, bugarski premijer Bojko Borisov protivi se kupovini ruske vakcine protiv virusa korona i direktno priznaje da ne želi da preuzme odgovornost po tom pitanju, komentariše Bugarska slobodna televizija, koja je u vlasništvu opozicione Bugarske socijalističke stranke.

NOVI RAZORNI ZEMLJOTRES NA NOVOM ZELANDU: Izdato upozorenje na cunami i naređena hitna evakuacija građana (FOTO)

NOVI RAZORNI ZEMLJOTRES NA NOVOM ZELANDU: Izdato upozorenje na cunami i naređena hitna evakuacija građana (FOTO)

SNAŽAN ZEMLJOTRES POGODIO GRČKU: Larisa ponovo na udaru

SNAŽAN ZEMLJOTRES POGODIO GRČKU: Larisa ponovo na udaru

U EVROPU STIŽE "IDEALNA VAKCINA": Daje se u jednoj dozi, stručnjaci oduševljeni njenom efikasnošću (VIDEO)

U EVROPU STIŽE "IDEALNA VAKCINA": Daje se u jednoj dozi, stručnjaci oduševljeni njenom efikasnošću (VIDEO)

Borisov je na današnjem sastanku vlade izjavio da će se Bugarskoj isporučivati samo one vakcine koje dobiju odobrenje od Evropske unije.

- Samo vakcine koje odobri Evropska agencija za lekove, za sve ostalo ja ne želim da snosim odgovornost. Jer, proći će vreme i oni će shvatiti da nisu urađena sva testiranja. I sami vidite koliko je stroga Evropska agencija za lekove - rekao je Borisov.

U Narodnoj skupštini Bugarske danas je održana i sednica Zdravstvene komisije, čiji su članovi razgovarali o predlogu opozicije da Bugarska započne pregovore o nabavci ruske vakcine "Sputnjik Ve" (Sputnik V) ili kineske vakcine.

Prema rečima člana komisije Georgija Mihajlova, vladajuća stranka GERB potpuno je izmenila tekst predloga – umesto direktnih pregovora sa proizvođačima, predlaže se da se prvo dobije odobrenje EU. Poslanik je podsetio da zemlje EU mogu kupovati i druge vakcine.

- Ali, nažalost, vladajuća kolacija, a posebno GERB, predložila je nekakvu nemoguću verziju celog projekta. To nam ne daje mogućnost da zaštitimo ono što smo predložili. To je učinilo nemogućim efikasne pregovore koje je vlada mogla voditi. Postaje nemoguće da se operativno donese odluka koja bi nam omogućila više vakcina. A Bugarskoj je potrebno više vakcina - rekao je Mihajlov.

Prema podacima statističkog centra "Statista", Bugarska je 3. marta bila na poslednjem mestu u Evropi po broju vakcinisanih protiv korone na 100 stanovnika.

Podsetimo, nakon što je britanska kompanija "AstraZeneka" odgodila isporuke vakcine u Bugarsku, prošle sedmice je bugarska opozicija predložila vladi da započne pregovore o nabavci ruske ili kineske vakcine.

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
17 Beograd