light rain
11°C
27.04.2024.
Beograd
eur
117.1527
usd
109.2537
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

POČINJE VOJNA INTERVENCIJA U VENECUELI?! Kako Amerika na steroidima hoće da sruši Madura

25.02.2019. 12:06
Piše:
Srbija Danas/advance.hr
Venecuela
Venecuela / Izvor: Reuters

Kada se govori o aktuelnoj venecuelanskoj krizi američka administracija već danima ističe da su "sve opcije na stolu"!

Jasno je šta to znači. Ova pretnja je prvi put iznesena u vreme kada se Huan Gvaido samoproglasio za predsednika države i odmah bio priznat od strane SAD. Međutim, ova pretnja, tada izrečena, sada se intenzivno ponavlja od strane čitavog američkog vojnog vrha.

Trampu je bilo potrebno vreme da ljude oko sebe dovede u red. Bilo je tu rokada, otkaza, izdaja, ali, sada se čini da je Tramp zadovoljan ljudima koji ga okružuju, a okružen je najvećim ratnim huškačima i neo-konzervativnim militaristima. Ova administracija, čija je forma bila fluidna nekoliko godina, sada predstavlja najopasniju Ameriku na steroidima.

Ironično je to da čak Tramp ni ne izgleda kao najopasniji igrač u ovom timu. Međutim, to je postalo nevažno jer on istovremeno počinje da izgleda kao najslabija karika, kao predsednik koji se više ne pita mnogo, ako se išta i pita.

Donald Tramp
Donald Tramp / Izvor: Profimedia

Njegov poslednji pokušaj pozitivnog poteza bio je najava povlačenja vojske iz Sirije. Neko vreme se hvalio na Tviteru uveravajući javnost da neće odustati od toga, da će on biti taj koji će okončati "večne ratove", da bi se samo dva meseca nakon toga sve iskristalizovalo - tim kojim se okružio ga je nadjačao i stavio u sramno inferioran položaj.

Od povlačenja iz Sirije je odustao i sada je ta priča konačno potpuno izvan njegovih ruku, a tako je i bilo od početka. Kao da mu je na inauguraciji rečeno da se ne meša u poslove koji su mnogo veći od njega, a kada je pokušao nešto po tom pitanju, bio je brzo zaustavljen.

Sada se Tramp šalje u Majami da s "idiota" čita da bi trebalo dovesti demokratiju u Venecuelu, a "brutalni režim" srušiti. Čita Tramp, pomalo žmirka, a izgleda kao ni da ne zna da izgovori ime zemlje koju je upravo odredio kao najnoviju žrtvu američkog imperijalizma.

Sve što sada može da učini je da se vrati u Belu kuću i prati šta će se sledeće događati dok glavnu reč preuzimaju radikalni militaristi - Džon Bolton, Majk Pens, Majk Pompeo i Eliot Ambrams. Ovaj poslednji je stručnjak za prljave poslove po Južnoj Americi, svoj zanat je ispekao još tokom administracije Ronalda Regana. Ako neko zna kako da se sruše režimi, kamionima humanitarne pomoći šalje oružje, podržavaju radikalni desničarski militanti, diriguje operacijama pod lažnom zastavom, onda to definitivno zna Eliot Ambrams koji je povučen iz penzije da bi postao specijalni izaslanik američke administracije za Venecuelu. 

SNIMAK OTKRIO ISTINU! Opozicija u Venecueli zapalila konvoj humanitarne pomoći (VIDEO)

SNIMAK OTKRIO ISTINU! Opozicija u Venecueli zapalila konvoj humanitarne pomoći (VIDEO)

Tramp sme samo da gleda sa strane, mada daleko od toga da bi se on ičemu protivio u ovom slučaju. Izolovan je samo zato da nešto svojom brzopletošću ne uprska, ali on sam nema ništa protiv da se Maduro sruši bilo kakvim merama. Kada dođe trenutak da bude potreban potpis za pokretanje američke vojne intervencije, u vezi sa tim Tramp neće oklevati ni sekunde.

Za njega je ovo istorijski zadatak, izvanredna prilika da ostane zapamćen kao "vitez" kapitalizma koji je izvojevao konačnu pobedu, u jednom već dosadnom post-ideološkom svetu. Venecuela i Kuba poslednja su socijalistička uporišta koje su rušili njegovi prethodnici, a on sada želi da zada smrtonosni udarac ideologiji koje se Amerika boji više od svega.

Tramp je već sve lukavo povezao sa svojom novom izbornom kampanjom koja je očigledno već počela. Izbore 2020. godine želi da osvoji pod sloganom, izgleda, kako Amerika "nikada neće biti socijalistička". Već neko vreme priča o toj pretnji, koju će učiniti velikom, egzistencijalnom, a lako bi protiv iste mogao da upregne i američku vojsku.

Naime, Tramp već intenzivno razmišlja o tome ko bi mogao da mu bude protivkandidat na idućim izborima, odnosno ko će biti zvanični kandidat Demokratske stranke. Ako Tramp išta zna onda je to da dobro proceni političke kandidate, za to ima poseban talent te je zato s takvom lakoćom i eliminisao sve republikanske pretendente na njegovu poziciju 2016. godine. S demokratske strane vidi hrpu korporativnih praznih odela i zna da isti ne mogu zadobiti poverenje američke javnosti, pošto je već porazio i najsnažniju iz te ekipe - Hilari Klinton. Zbog toga Tramp sluti, možda i ispravno, da bi se iduće godine pred njim mogao pojaviti Berni Sanders.

Berni Sanders
Berni Sanders / Izvor: Profimedia

Za njega je već pripremio smrtonosnu taktiku - proglasiće ga ludim socijalistom i deklasirati ga maksimalno na taj način, a ako u vreme izbora SAD budu aktivno u ratu protiv socijalističke pretnje s juga, Sandersa će proglasiti veleizdajnikom koji radi za neprijatelja.

Sanders nije ludi socijalista, ali je perfidni kvazi-socijalista, što je možda još i gora kategorija. Njegovo dodvoravanje javnosti već je snažno krenulo, a to je potvrdio i juče stajući na stranu Trampove administracije i zahtevajući da "Maduro pusti humanitarnu pomoć u zemlju".

USAID? Humanitarna pomoć? Ta dva pojma ne bi smela ići zajedno nakon što je u toliko navrata pokazano, dokazano i potvrđeno kako i na koji način i s kojim ciljevima, operiše "dobrotvorni" USAID.

Lukavi Sanders misli da je sve shvatio i da će američkom narodu uspešno podvaliti bezobzirni koktel socijal-demokratskih fraza u kombinaciji s dodvoravanjem popularnim stavovima. Njegov "socijalizam" lažan je kao i tzv. osetljivost prema manjinama koju promoviše njegova nova kampanja (koju je popunio s manjinama jer su mu rekli da mu je kampanja 2016. bila "previše bela").

Taj Sanders niti jednom rečju nije osudio "sve opcije su na stolu" pretnje koje Trampova administracija upućuje protiv Venecuele, čak se stavio na stranu tih pretnji pa sada i on poziva Madura da otvori granice i održi nove izbore. Neka po Saudijskoj Arabiji promoviše "nove izbore" ako je toliko zabrinut za demokratski proces.

BOLESNA PRETNJA američkog senatora Maduru, postavio sliku ubistva Gadafija, ali nije uspeo u svojoj BOLESNOJ NAMERI (FOTO)

BOLESNA PRETNJA američkog senatora Maduru, postavio sliku ubistva Gadafija, ali nije uspeo u svojoj BOLESNOJ NAMERI (FOTO)

Na kraju to znači da bi taj Sanders učinio isto što i Tramp da je kojim slučajem na vlasti - a sledeće godine bi teoretski mogao i biti. Ako je tako onda je bolje da Tramp porazi i njega kao što je porazio i njegovu prethodnicu Hilari Klinton. Zašto? Zato jer ovakvoj nasilničkoj, ksenofobičnoj i agresivnoj administraciji kao što je ova Trampova mnogo lakše može da se odupre nego podvalama i retorici kakvom barataju podjednako opasne Demokrate.

Stotine hiljada ljudi marširalo je gradovima Amerike i Evrope kada je Džordž Buš pripremao svoju zločinačku invaziju na Irak - nikoga na ulici nije bilo kada je isto tako zločinačku agresiju na Libiju pripremao Barak Obama osam godina kasnije. Zato jer su više voleli Huseina od Gadafija? Naravno da ne - izašli su na ulice jer su daleko više mrzeli Buša nego Obamu.

Trampova administracija se toliko agresivno postavila prema Venecueli da im se očnjaci već sjaje, a takvim militaristima javnost će se lakše suprotstaviti nego "humanitarnim intervencionistima" kao što su bili Obama i njegova državna sekretarka Klinton.

Američki narod je protiv rata, ali u isto vreme nije adekvatno naoružan sposobnošću da dešifruje sve oblike pro-ratne propagande. Obama je prevario ceo svet kada je prodao priču o "zoni zabrane leta" u Libiji koja se odmah po odobrenju UN SB bezbednosti rezolucijom 1973 pretvorila u otvorenu agresiju i bombardovanje zemlje.

Tramp ne bi išao tako suptilno, on će izneti sulude pretnje kao što je pred UN Generalnom skupštinom poručio da će "u potpunosti uništiti Severnu Koreju". Čak i najveći mrzitelji severnokorejskog režima su se pitali - zar Tramp predlaže masovno ubistvo civila, severnokorejske dece?

Pjongjang
Pjongjang / Izvor: Profimedia

Ako krene u napad na Venecuelu krenuće na takav način, gotovo genocidnom retorikom, nešto u stilu "vojnog zatiranja socijalizma". Tome ne samo da će se suprotstaviti brojni obični građani širom Zapadnog sveta, suprotstaviće se i sami Venecuelanci, uključujući i dobar deo onih koji su danas protiv Madura i žele njegov odlazak, ali definitivno ne žele Trampove bombe.

Ipak, šansa za otvoreni napad na Venecuelu je još mala, ali napadi ne moraju ni da budu tako direktnog tipa. Kada Tramp i njegovi spominju "sve opcije na stolu" među njima je tzv. "sirijski scenario", odnosno intenzivno naoružavanje anti-vladinih militanata koje će se, u sada već bizarno dugačkom nizu, ponovno nazivati "pro-demokratskim aktivistima", a onda kreće sve iz početka... P

riznavanje istih kao "jedinog legitimnog predstavnika venecuelanskog naroda", izbacivanje venecuelanskih diplomata iz ambasada, detaljno učenje geografskih karakteristika Venecuele...

(UŽIVO) VAŠINGTON UPORAN DA SRUŠI MADURA Pojavio se snimak koji otkriva PRAVU ISTINU o paljenju humanitarne pomoći (VIDEO)

(UŽIVO) VAŠINGTON UPORAN DA SRUŠI MADURA Pojavio se snimak koji otkriva PRAVU ISTINU o paljenju humanitarne pomoći (VIDEO)

Ta opcija sada postaje vrlo verovatna. Čini se da su propali pokušaji da se "milom" sruši Maduro (pobunom vojske protiv njega), pa će se sada pokušati "silom". U isto vreme pokušaće se da se Venecuela dodatno ekonomski slomi, nametanjem još većih sankcija, a možda se pokuša i sa fizičkim embargom zemlje.

Danas se u Bogoti, glavnom gradu Kolumbije, sastaju američki izabranik Huan Gvaido i američki potpredsednik Majk Pens. Gvaido će pritom, kako piše Volstrit Džurnal, otvoreno pozvati SAD na vojnu intervenciju u Venecueli. Ovi možda i pristanu, a to bi onda bio presedan nad presedanima - naime, SAD bi tvrdile kako je njihova intervencija u Venecueli "legitimna" jer su stigli na poziv samoproglašenog "predsednika" - kojeg su oni sami odabrali!

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.