clear sky
21°C
29.04.2024.
Beograd
eur
117.1527
usd
109.2537
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

(UŽIVO) Parlamentarni izbori u Austriji: Sebastijan Kurc proglasio POBEDU, oglasio se sada već bivši kancelar

15.10.2017. 07:23 22:30
Piše:
Tanjug
Austrija
Austrija / Izvor: Reuters

Pravo glasa ima 6,4 miliona građana

Oko 6,4 miliona Austrijanaca danas odlučuje o budućem političkom kursu zemlje, pošto na parlamentarnim izborima bira stranke koje će upravljati zemljom u narednih pet godina, a po svemu sudeći Austrija će dobiti vladu desnog centra, koju bi činili Narodna partija (OVP) i Slobodarska stranka (FPO).

21.25 - OVP jasno prva, ostali čekaju glasove predate putem pošte

Na osnovu zvaničnog preliminarnog rezultata, Narodna partija Austrije (OVP) Sebastijana Kurca sa 31,36 odsto glasova izborila je pobedu na današnjim parlamentarnim izborima.

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Volfgang Sobotka saopštio je, na konferenciji za štampu, da će prebrojavanje glasačkih listića predatih putem pošte početi sutra, a da će konačni rezultat glasanja saopštiti u četvrtak posle podne.

Prema preliminarnim rezultatima, u koje nisu uračunati glasački listići poslati putem pošte, a bilo je izdato oko 890.000, Slobodarska partija Austrije (FPO) zauzela je drugu poziciju sa 27,35 odsto glasova. Na trećem mestu je Socijaldemokratska partija (SPO) sa 26,75 odsto glasova.

U parlament ulaze još Neos sa 4,96 odsto, i Liste Pilc sa 4,14 odsto glasova.

Stranka Zelenih Ulrike Lunaček nije prešla cenzus pošto je osvojila svega 3,32 odsto glasova.

Izlaznost na izborima, kako je preneo Sobotka, iznosila je 67,6 odsto.

Od glasačkih listića predati putem pošte zavisiće ko je prešao cenzus, a ko ne, ali i koja je stranka na drugom mestu, odmah iza pobedničke OVP.

- Austrija je izabarala, dopustite da stavimo u prvi plan ono što nas ujedinjuje, ispred onog što nas deli, kako bi zajedno radili za našu zemlju - zaključio je Sobotka.

21.00 - Kern i pored poraza: Ne povlačim se iz politike

Odlazeći austrijski kancelar Kristijan Kern ne planira da se povuče sa mesta predsednika Socijaldemokratske stranke, uprkos činjenici da je ta partija izgubila na parlamentarnim izborima održanim danas u Austriji.

Upitan da li će to uticati na njegovu dalju političku karijeru, Kern je kazao da neće odstati od nje.

- Rekao sam da ću ostati u politici 10 godina i imam još devet godina - rekao je Kern za ORF televiziju.

20.30 - Van der Belen najavio mandat lideru Narodne partije

Predsednik Austrije Aleksander van der Belen najavio je večeras da she, ako rezultati parlamentarnih izbora ostanu kakvi su u ovom trenutku, mandat za formiranje vlade dati Narodnoj partiji (OVP) i njenom lideru Sebastijanu Kurcu.

Na pitanje da li Kurc treba da uđe u koaliciju sa drugom političkom snagom u zemlji, Van der Belen je kazao da će o tome razgovarati sa liderom OVP.

Austrijski predsednik je za agenciju APA kazao da ga je ishod delimično iznenadio, navodeći da mu je posebno bolno kako je prošla njegova bivša stranka - Zeleni.

Vlada Austrije će u utorak formalno podneti ostavku, nakon čega će joj predsendik naložiti da nastavi rad do formiranja nove vlade. U međuvremenu će biti započeti koalicioni pregovori.

Aleksander Van der Belen
Aleksander Van der Belen / Izvor: Reuters

Zbog poznatih stavova Van der Belena u vezi sa desničarskom Slobodarskom partijom (FPO), ne isključuje se mogućnost da predsednik odbije pojedine kandidate za ministre.

- To je pravo predsednika, ako iz nekog razloga nema poverenje u neke osobe - poručuje on.

Van der Belen kaže da je uloga kancelara da predloži ljude za funkcije.

19.55 -  Sebastijan Kurc, lider OVP proglasio izbornu pobedu 

19.40 - Penzioner umro na biračkom mestu

Na današnjim parlamentarnim izborima u Austriji, zabeležen je i jedan smrtni slučaj na biračkom mestu.

Prema pisanju lista "NoeN", jedan penzioner preminuo je u holu škole, u kojoj su bila smeštena biračka mesta u mestu Hajndenrajhštajn.

Radi se o 82-godišnjem muškarcu koji je umro ma boračkom mestu pre nego što je glasao.

17:25 - OVP Sebastijana Kurca pobedila na izborima

Narodna partija Austrije (OVP) Sebastijana Kurca pobedila je na današnjim prevremenim parlamentarnim izborima, pokazuju prvi rezultati sa birališta.

OVP je, prema 42,4 odsto prebrojanih birališta osvojio 30,2 odsto glasova, što je, u odnosu na prošle izbore održanih 2013.godine, plus od 6,3 odsto.

Time je OVP, nakon dugo godina, ponovo dospela na prvo mesto političke scene Austrije.

Na drugoj poziciji je Slobodarska partija (FPO) Hajnc-Kristijana Štrahea koja je osvojila 26,8 odsto glasova, što je dobitak od +6,3 procenata.

Tek na trećoj poziciji nalazi se Socijaldemokratska partija (SPO) kancelara Kristijana Kerna koja je osvojila 26,3 odsto, za 0,6 odsto manje nego pre četiri godine.

U parlament ulazi još Neos koji je osvojio 5,3 odsto (+0,3 procenata), a očekuje se da će u poslaničkim klupama ostati i Zeleni,koji su osvojili 4,9 odsto, ali koji su pretrpeli najveći gubitak sa -7,5 odsto.

Takođe bi i Lista Pilc mogla ući u skupštinu, pošto je za sada osvojila 4,3 odsto.

Za sada su prebrojani glasovi pre svega u ruralnim delovima Austrije, tako da se još očekuju glasovi iz velikih gradova, koji mogu promeniti redosled, izuzev na samom vrhu.

Na ovim izborima o drugoj poziciji, ali i partijama koje će preći cenzus odlučiće glasački listići predati putem pošte.

Naime, više od 800.000 glasačkih listića za glasanje putem pošte naručeno je za ove izbore, što je 14 odsto glasačkog tela.

Glasovi predati putem psoste, koji će se prebrojati tek od sutra, mogu uticati na konačan rezultat, posebno o pitanju ko prelazi, a ko ne prelazi cenzus od četiri odsto.

17:10 - Izlazna anketa: OVP pobedila na izborima

Narodna partija Austrije (OVP) pobedila je na današnjim parlamentarnim izborima, proizilazi na osnovu izlaznih anketa koje su objavljene odmah po zatvaranju birališta u 17 sati.

Prema izlaznim anketama, koje je objavila televizija „Oe24“, a koja treba da pokaže kakav je trend na izborima, OVP je osvojila 31 odsto glasova.

Motiv glasača bio je, kako se ističe, da biraju OVP zbog promena Austrije. 

Na drugoj poziciji se nalazi Slobodarska partija (FPO) koja je osvojila 29 odsto.

Socijaldemokratska partija (SPO) je osvojila treće mesto sa osvojenih 25 odsto glasova.

U parlament bi još ušao Neos koji je osvojio 6 odsto glasova, dok za mesto u parlamentu moraju da strahuju Zeleni i Lista Pilc, koji, prema anketi imaju svega 4 odsto glasova.

Pošto se radi o izlaznoj anketi moguća su odstupanja od + ili – 4 odsto.

Birališta bila su otvorena od 7 do 17 časova, a prvi preliminarni rezultati biće saopšteni do 17:30 sati.

Na parlamentarnim izborima kandidovalo se ukupno 10 stranaka na nivou cele Austrije, od kojih svega šest imaju šanse da uđu u parlament, a to su OVP Sebastijana Kurca, SPO Kristijana Kerna, FPO Hajnc-Kristijana Štrahea, Zeleni koje je predvodila u izbornoj trci Ulrike Lunaček, Neos na čijem čelu je Matijas Štrolc, kao i "Lista Pilc" koju je neposredno pred izbore osnovao nekadašnji visoki funkcioner i poslanik Zelenih Peter Pilc.

16.32 - Kurc na putu da postane najmlađi lider države članice EU

Favorit na austrijskim izborima u nedelju i lider Narodne stranke Sebastijan Kurc, promenio je boju i politiku stranke i zauzeo čvrst stav prema migracijama, a njegova mladost i način ponašanja mu daju prednost, piše danas Dojče vele.

Sebastijan Kurc (31) u nesvakidašnjem izdanju. Preko obaveznog odela tirkizna jakna sa natpisom „Team Kurz“, na glavi naočare za sunce. Ne upada odmah u oči među volonterima koji pomažu u predizbornoj kampanji i dele letke, bombone i hemijske olovke u centru Beča.

Njegova jednostavna poruka, navodi se, pogodila je nerv: vreme je za nešto novo.

- Ljudi su zasićeni etabliranom politikom - kaže politikolog Peter Filcmajer sa Podunavskog univerziteta u Kremsu.

Na predsedničkim izborima 2016. godine u prvom krugu neuspeh su doživeli kandidati velikih stranaka, kažnjen je bio i socijaldemokratski kancelar Verner Fajman.

15.25 - Prvi incident: Penzioner (77) pokušao da zapali izborno mesto! 

Na današnjim parlamentarnim izborima u Austriji zabeležen je i prvi incident, tokom kojeg je jedan penzioner došao na biračko mesto sa namerom da ga zapali.

Kako je saopštila policija pokrajine Štajerske, psihički poremećeni muškarac starosti 77 godina, došao je u mestu Hartberg do glasačkog mesta noseći kanister sa gorivom.

On je gorivo istočio ispred birališta, ali su ga prolaznici sprečili u njegovoj nameri, a kako je saopšteno, pretio je predsedniku lokalne izborne komisije.

Policija je uhapsila penzionera, a pozvan je i lekar da ga pregleda, kako bi se ustanovilo da li je bio uračunljiv.

Njegov motiv, ističe policija, bilo je nezadovoljstvo političkom situacijom u Austriji. 

15.08 - Turski hakeri privremeno oborili sajt OVP

Sajt Narodne partije Austrije (OVP) Sebastijana Kurca danas je, nešto posle podneva, bio privremeno oboren, a kako je prenela televizija Oe24, sajt su napali turski hakeri.

Ta televizija se poziva na navodnog predstavnika turske hakerske grupe "Aslan Neferler Tim" (ANT/Vojnici lava) koji je uputio poruku redakciji i najavio dalje napade, a cilj će im biti, kako kažu, Slobodarska partija Austrije (FPO).

Turski hakeri time reaguju na zahtev zvanicnog Beča, predvođenog Kurcom, da se obustave pristupni pregovori Evropske unije sa Turskom.

15.04 - Hajnc Kristijan Štrahe, lider FPO, glasao u pratnji majke 

Hajnc Kristijan Štrahe, lider Slobodarske partije Austrije (FPO), kojoj se prognozira da će na današnjim parlamentarnim izborima postati druga politička snaga u zemlji, izrazio je nadu da će ta desničarska stranka ostvariti istorijski rezultat.

On je, na glasačko mesto, došao u pratnji svoje majke, kao poslednji lider parlamentarnih partija da glasa.

Štrahe je, u izjavi brojnim novinarima, rekao da se nada dobrom rezultatu.

- Smatram mogućim ostvarenje istorijskog rezultata. Promene su moguće samo sa nama, plavima - ukazao je on.

Štrahe je upozorio da Narodna partija (OVP) i Socijaldemorkatska stranka (SPO) i dalje žele da nastave koaliciju zbog čega je bitno da FPO dobije snažan rezultat.

Inače, pred izbornim mestom, na kojem je glasao Štrahe, u 3. bečkom okrugu, našao se i jedan muškarac, koji je čekao na lidera FPO, i pozdravio ga rečima "Hajl Hitler, Hajnc Štrahe", uz podizanje desne ruke.

On je ubrzo izolovan od strane obezbeđenja. Kako je navedeno, radi o licu koje se čini da je "zbunjeno".

12.45 - Kurc: Nadam se dobrom rezultatu koji omogućava prave promene

Lider Narodne partije Austrije (OVP) Sebastijan Kurc, koji bi nakon današnjih parlamentarnih izbora, sa svega 31 godine života, mogao biti najmlađi kancelar u istoriji Austrije, ali i najmlađi šef vlade jedne zapadne zemlje,  izrazio je nadu da će ishod parlamentarnih izbora omogućiti prave promene.

Sebastijan Kurc
Sebastijan Kurc / Izvor: Reuters

On je, nakon što je predao svoj glas, u pratnji devojke Suzane, rekao da se nada da će veliki broj Austrijanaca iskoristiti svoje pravo glasa. Dolazak Kurca na glasanje propraćeno je uz ogromnu pažnju domaćih i stranih medija. Inače Kurc je glasao u školi, gimnaziji, koju je nekada i pohađao kao đak.

Najviše medija prisustvovalo je dolasku Kurca na biralište, što je izazvalo i delimično haotične scene oko njega, sa novinarima i kamermanima koji su se gurali da dođu do njegove izjave. Kurc, koji je najpopularniji političar u Austriji, imao je teškoće na startu svog političkog puta. Kada je, još kao đak, pokušao da pristupi omladini OVP, njemu je savetovano da to ne čini jer navodno nije za politiku.

Sebastijan Kurc
Sebastijan Kurc / Izvor: Reuters

Međutim, uporan, kakav jeste, ušao je u politiku i veoma brzo preuzeo mesto šefa omladine OVP, a sa svega 25 godina života, u vladine strukture uveo tadašnji vicekancelar i šef OVP Mihael Špindeleger, postavivši ga na mesto državnog sekretara za integracije. U maju ove godine on je preuzeo OVP i nametnuo joj svoj stil, uslovivši svoj dolazak na čelo stranke, potpunom reformom.

Tako je u predizbornu trku ušao, ne samo sa novom bojom stranke, koja je do sada bila crna, a promenjena u ovoj trci u tirkiznu, nego i sa dalekosežnim ovlašćenjima. Naime, Kurc je dobio, izmenom statuta, odrešene ruke da odlučuje kako o personalnim pitanjima, tako i svim drugim stvarima oko stranke.

Sebastijan Kurc
Sebastijan Kurc / Izvor: Reuters

Na svoju listu on je uveo mnoge nestranačke ličnosti, čime je stranku otvorio u potpunosti prema građanima. Istraživanja javnog mnjenja ukazuju da će Kurc sasvim sigurno pobediti na današnjim prevremenim, parlamentarnim izborima sa svojom „novom“ OVP.

Sebastijan Kurc
Sebastijan Kurc / Izvor: Reuters

11.25 - Van der Belen: Glasanje nije luksuz, nego obaveza

Predsednik Austrije Aleksandar van der Belen pozvao je danas građane Austrije da izađu na glasanje na parlamentarnim izborima, istakavši da pravo glasa nije luksuz, nego obaveza.

- Nadam se da će mnogo ljudi investirati pola sata vremena u glasanje. Za mene glasanje nije luksuz već obaveza. Nadam se velikoj izlaznosti - podvukao je on nakon što je predao svoj glas.

Predsednik Austrije na galsačko mesto došao je pešice, a novinarima je poručio da ne veruje u istraživanja, već da će se tek videti koji će biti ishod glasanja. Najavio je da će u utorak aktuelna vlada podneti ostavku, kako to nalaže zakon, i da će joj on naložiti da nastavi da radi do formiranja buduće vlade.

Aleksandar van der Belen
Aleksandar van der Belen / Izvor: Reuters

Rekao je da je zatražen veliki broj glasačkih listića za glasanje putem pošte, tako da se konačan rezultat može očekivati tek nakon par dana. Istakao je da je uveren da nije jedini koji smatra da je Austriji bolje da bude deo EU, nego izolovana i izvan njen.

- Odluka o Bregzitu valjda je bila povod za razmišljanje šta sve može da se desi. Uveren sam da će Austrija dobiti proevrospku vladu - naglasio je on.

Van der Belen je odbacio da je predizorna kampanja, koja je prethodila današnje glasanje, bila najprljavija do sada, rekavši da treba pogledati kako su izgledale poruke predizbornih kampanja tokom 50-tih i 60-tih godina. Takođe je kazao da će zasigurno trajati malo duže dok se „sav razvijeni porcelan zalepi“.

Austrija izbori
Austrija izbori / Izvor: Reuters

11.20 - Kern optimista, pozvao građane da glasaju 

Austrijski kancelar i lider Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) Kristijan Kern glasao je danas nešto posle 10:30, a u izjavi novinarima bio je veoma kratak i vidno napetiji od ostalih lidera stranaka koji su danas već glasali. Kern je na biralište izašao sa suprugom Eveline, uz veliko interesovanje medija koji su pokušali da dobiju izjavu. U izjavi je rekao da je veoma optimističan.

Kristijan Kern
Kristijan Kern / Izvor: Reuters

- Planirali smo dugo da slavimo - poručio je on.

Pokušao je da prenese da je opušten rekavši da je upravo džogirao, i da planira da do kraja glasanja provede vreme sa svojom porodicom. Posle podne, kako je rekao, želi da poseti i utakmicu bečke Austrije, za koju navija, protiv Šturma iz Graca.

- Nadam se da će ta utakmica biti završena uspešno, kao i ovi izbori - kazao je on.

Kern sa suprugom
Kern sa suprugom / Izvor: Reuters

U video poruci, koju je naknadno postavio na fejsbuku, Kern je pozvao birače da izađu na izbore, dodavši da je danas važan dan, tokom kojeg se odlučuje kojim pravcem će se kretati Austrija u budcuhnosti.

- Veoma je važno da izađete i odlučite šta će biti sa zemljom, jer u suprotnom će to neko drugi učiniti za vas - kazao je Kern.

On je ukazao da se građani danas odlučuju između dva potpuno suprostavljena pravca, jedan potpuno otvorene i socijalne Austrije, a drugi pravac koji zstupaju narodna partija (OVP) i Slobodarska stranka (FPO) koji je suprotan ovome, jer te stranke imaju sasvim drugačije poglede.

Kristijan Kern
Kristijan Kern / Izvor: Reuters

10:00 - U novoj vladi moraju biti nove snage

U novoj vladi Austrije treba da bude više novih snaga, poželeo je danas šef Neos-a Matijas Štrolc, koji je prvi od lidera parlamentarnih stranaka jutros glasao u Beču. On je, nakon što je glasao u 9.40 sati, novinarima kazao da je Neos spreman, ako se za to ukaže potreba, preuzme odgovornost, odnosno pregovara o ulasku u vladu.

Štrolc-Neos
Štrolc-Neos / Izvor: Reuters

Štrolc, čijoj stranci se prognozira svakako prelazak cenzusa od četiri odsto, veruje da bi njegova stranka mogla ići ka dvocifrenom rezultatu.

- Uveren sam da ćemo iz ovih izbora izaći snažniji. Verujem da ćemo se kretati ka dvocifrenom rezultatu, iako možda ne uspemo da do njega dođemo - objasnio je on.

Izrazio je uverenje da će nakon današnjih izbora biti izneđenja. Neos, kako je naglasio, spreman je da uđe u vladu, jer su strukture problem u Austriji.

Štrolc-Neos
Štrolc-Neos / Izvor: Reuters

- Dokazali smo da smo odlučni i spremni da budemo snažan glas u opoziciji. To ćemo i ostati, ali ako postoji potreba pregovaraćemo i o ulasku u vladu. Ako ne uspeju tri opcije – crveno-crna, crveno-plava ili crno-plava, za koje smatram da su sve loše, mi smo spremni da preuzmemo ozbiljnu ulogu, na osnovu poverenja koje dobijemo od građana - istakao je on.

Štrolc je naglasio da bi progresivna tročlana vlada bila pravi put, dodajući da je neophodno imati više novih snaga. Inače, u Austriji nisu do sada bile vlade sastavljene od koalicije tri stranaka, što se ovde smatra veoma teško održivim.

Štrolc-Neos
Štrolc-Neos / Izvor: Reuters

09.30 - Švarceneger podržao Kurca

Poznati holivudski glumac poreklom iz Austrije, Arnold Švarceneger, javno je podržao Narodnu partiju Austrije (OVP) i njenog lidera Sebastijana Kurca na današnjim parlamentarnim izborima.

"Terminator", kako ga nazivaju po jednoj od njegovih najznačajnijih uloga, podršku Kurcu dao je preko video poruke, koju je uputio Hermanu Šicenhoferu povodom njegovog 70-og rođendana.
U toj poruci on je poželeo da OVP i Kurc pobede na današnjim izborima.

- Nadam se da će sve dobro proći za OVP. Puno seće Kurcu, mnogo uspeha - naglasio je on. 

Arnold Švarceneger na promociji filma
Arnold Švarceneger na promociji filma / Izvor: Profimedia

09.00 - I Iran tema izbora u Austriji - Kern i Kurc: Sporazum sa Iranom važan za stabilnost

Austrijski kancelar Kristijan Kern i ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc ocenjuju, nakon pretnji američkog predsednika Donalda Trampa da će SAD istupiti iz sporazuma o nuklearnom materijalu sa Iranom, da je taj dokument važan za stabilnost na Bliskom istoku.

Kristijan Kern
Kristijan Kern / Izvor: Reuters

- Smatram da je sada važno da se na miru, na osnovu sporazuma, nastavi rad. Pridržavanje dokumenta je do sada u suštini funkcionisalo - rekao je Kern u izjavi austrijskoj televiziji ORF.

Sebastijan Kurc
Sebastijan Kurc / Izvor: Reuters

Kurc je podsetio da je sporazum dogovoren u Beču i da je dobar.

- Ako ga sada neko dovodi u pitanje onda destabilizuje odnose sa Iranom i celim regionom. To ne smatram dobrim - kazao je on.

08.30 - Ankete i prognoze

Ankete uoči izbora za Nacionalno veće (Nationalrat) pokazale su da Austrijska narodna stranka (ÖVP), na čelu s ministrom spoljnih poslova Sebastijanom Kurcom (31), vodi u svim ispitivanjima javnog mnjenja s oko 33 posto. Za drugo mesto se bore Socijaldemokratska stranka Austrije (SPÖ) i desničarska Slobodarska stranka Austrije (FPÖ) koje, zavisno od ispitivanja, mogu računati s podrškom između 23 i 27 posto birača.

Sebastijan Kurc
Sebastijan Kurc / Izvor: Profimedia

Za ulazak u parlament i prelazak izbornog praga bore se i stranke Zeleni, Neos (Liberali) i Lista Petera Pilza, bivšeg čelnika stranke Zeleni.

07.00 - U Austriji su počeli parlamentarni izbori na kojima će oko 6,4 miliona Austrijanaca odlučivati o budućem političkom kursu zemlje

Ruski parlament sprema odgovor na američke sankcije: Zakon od kog će SAD drhtati

NEBESKA PALATA pada na Zemlju, niko ne zna gde i kad će udariti

Pravo glasa imaju svi austrijski državljani koji su na dan izbora napunili 16 godina, a prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova to je ukupno njih 6.401.304.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Na ovim prevremenim parlamentarnim izborima, koji se održavaju godinu dana pre regularnog isteka mandata vlade koju su činili Socijaldemokratska partija Austrije (SPO) i OVP, izdat je rekordan broj glasačkih listića za glasanje putem pošte - čak 889.193, tako da će večeras, prilikom saopštavanja preliminarnih, konačnih rezultata izostati oko 780.000 glasova, koji će biti prebrojani, kako zakon nalaže, u ponedeljak.

Pošto se, prema istraživanjima javnog mnjenja, očekuje jasan rezulat oko prvog mesta, ali zato možda "borba" za drugu poziciju, i cenzus, tih 14 odsto glasačkog tela moći će da utiče na ko će ući u skupštinu od malih stranaka, ali i ko bi mogao biti drugi.

Zeleni
Zeleni / Izvor: Reuters

Kada je reč o glasačkim listićima za glasanje putem pošte zanimljivo je da će svi birači, osim jednog moći da glasaju.

Naime, jedan Austrijanac iz pokrajine Burgenland neće moći da glasa u nedelju, pošto mu je neko ukrao glasački listić za glasanje putem pošte.

SVET je čekao na ovo: Skida se oznaka "POVERLJIVO" - Kenedi, CIA i sve ostale TAJNE izlaze na videlo

Austrija izbori
Austrija izbori / Izvor: Reuters

Pošto zakon ne predviđa izdavanje duplikata, on neće imati pravo glasa.

Na parlamentarnim izborima kandiduje se ukupno 10 stranaka na nivou cele Austrije, od kojih svega šest ima šanse da uđe u parlament, a to su Narodna partija (OVP) Sebastijana Kurca, SPO Kristijana Kerna, FPO Hajnc-Kristijana Štrahea, Zeleni koje predvodi u izbornoj trci Ulrike Lunaček, Neos na čijem čelu je Matijas Štrolc, kao i "Lista Pilc" koju koju je neposredno pred izbore osnovao nekadašnji visoki funkcioner i poslanik Zelenih Peter Pilc.

Izborna mesta otvaraju se, u Beču u 7 časova i otvorena su do 17 sati, dok će se u pojedinim pokrajinama glasati kraće - od 8 do 16, ili čak samo do 14 sati, u zavisnosti od broja birača.
Očekuje se da će prve procene austrijski mediji objaviti u 17:30, a preliminarne konačne rezultat će saopštiti Ministarstvo unutrašnjih poslova posle 19:30 časova.

Štrahe
Štrahe / Izvor: Reuters

Prevremeni parlamentarni izbori raspisani su nakon što SPO i OVP nisu više, nakon dugogodišnjeg vladanja uz stalne svađe, mogle da se dogovore o nastavku vođenja zemlje. Odmah nakon odluke o raspisivanju izbora u OVP je došlo do potpune reforme stranke, pošto ju je preuzeo najmlađi član u vladi Sebastijan Kurc. Kurc je uslovio predvođenje stranke kompletnom reformom, koja je predviđala da se sve odluke stave u nadležnosti lidera. Inače Kurc je, dolaskom na čelu stranke, doneo i ogroman skok podrške OVP. Pre promene na čelu stranke OVP je mogla da računa da će se boriti za drugu poziciju na političkoj sceni, i to uz prednost FPO.

Nakon što je Kurc preuzeo stranku, čak i promenio njene boje iz crne u tirkiznu, OVP je u svim istraživanjima uživala podršku od 33 odsto birača. Tako da se očekuje, a i prema kladionicama je to najizvesnije, da će OVP ubedljivo pobediti, i da će osvojiti više od 30 odsto glasova.

Sebastijan Kurc
Sebastijan Kurc / Izvor: Reuters

Na drugoj poziciji, prema istraživanjima je trenutno FPO sa oko 25 odsto podrške. Do skoro se vodila borba između SPO i FPO oko drugog mesta, ali su socijaldemokrate "pale" zbog afere oko vođenja prljave kampanje protiv Kurca. Naime, savetnik stranke za ove izbore, Izraelac Tal Zilberštajn, koji je u svojoj zemlji uhapšen zbog korupcije i pranja novca, organizovao je fejsbuk profile preko kojih je širio neistine o protivničkom kandidatu i to novcem stranke. Ta afera dovela je do pada SPO u istraživanjima, što će se odraziti na izborni rezultat, jer se prognozira da će socijaldemokrate biti treća snaga.

Policijska akcija se nastavlja: Uhapšeno još 4 SPAVAČA Islamske države, sami pravili ORUŽJE

U takvoj konstelaciji, a iz zbog stalnih sporova OVP i SPO, najizvesnija vlada je koalicija OVP i FPO. Nakon 2000., kada je tadašnji kancelar Volfgang Šisel formirao vladu sa FPO i zbog toga Austrija bila izložena bilateralnim sankcijama članica EU, 17 godina kasnije Austrija bi ponovo mogla dobiti vladu sa slobodarcima, koji se u zapadnim medijima prikazuju kao antievropska stranka i radikalno desničarska partija.

Od prošlih predsedničkih izbora, međutim, FPO je promenio politički kurs po pitanju EU, te je i tokom predizborne kampanje Štrahe jasno poručio da stranka nije protiv EU, već protiv njene centralizacije i da želi da se očuva Unija, kao federalna konstrukcija sa većim nacionalnim ovlašćenjima. Što se optužbi vezanih za koketiranjem sa nacističkom prošlošću tiče FPO nije uspela da se oslobodi članova koji i dalje maštaju o neslavnoj prošlosti.

Inače Kurc je od početka izbegličke krize preuzeo mnoštvo zahteva koje je imala FPO, pre svega u vezi migracije, to jest oštrog kursa u zaustavljanju migracionog talasa.

Za prelazak cenzusa ovaj put boriće se stranka Zelenih, koja se našla, pred izbore, suočena sa odlaskom ključnih ljudi, a tako i Pilca, pa je značajno opala podrška, te se ne očekuje da će zadržati dvocifreni rezultat. Cenzus bi trebalo da pređe i Neos, stranka koja zastupa liberalnu politiku, kao i Pilc, koji je poznat u Austriji kao poslanik koji otkriva afere.