Skip to main content
Tajlandski dečaci

Dečaci sa Tajlanda započinju DRUGI ŽIVOT: Izašli iz hrama, vratili se svojim porodicama kao novi ljudi!

Foto: Tanjug/AP Photo/Sakćai Lalit
Dečaci su bili zarobljeni u pećini i nakon velikih napora spašeni su svi do jednog

Jedanaest dečaka, članova fudbalskog tima, koji su spaseni iz poplavljene pećine na severu Tajlanda, završili su svoj boravak u budističkom hramu, gde su zaređeni 25. jula zajedno sa svojim trenerom u znak zahvalnosti što su spaseni.

Oko 300 ljudi okupilo se jutros na ceremoniji tim povodom, po kiši, dočekavši dečake koji su, obrijanih glava i u narandžastim odorama, izašli iz hrama kako bi se vratili svojim porodicama. Ispred hrama u blizini granice Tajlanda sa Mjanmarom, prisutni su ih darivali cvećem, hranom i novcem.

Pognutih glava, dečaci su se prethodno molili dok su monasi pevali svete stihove, a potom su odložili monaške odore i obukli bele košulje i plave pantalone, dok je njihov trener ostao u budističkoj odori, jer će duže vreme provesti zamonašen.

Iako su odložili budističke odore, dečaci će i dalje donekle živeti usamljeničkim životom kao u hramu, dok vlada za sada zabranjuje bilo kakve intervjue sa njima, preteći pravnom akcijom u skladu sa zakonom i dečijoj zaštiti.

Tajlandski dečaci
Tajlandski dečaci
Foto: Tanjug/AP Photo/Sakćai Lalit

Dečaci su se, inače, zaredili - kako su i njihove porodice i obećale - da bi na taj način zahvalili za bezbedan povratak i uspomenu na spasioca koji je preminuo dok ih je spasavao. Dvanaesti dečak je hrišćanin i on nije bio zaređen.

Budizam je glavna religija na Tajlandu, a po tradiciji, mnogi Tajlanđani se zarede jednom u životu kao budistički sveštenici, kako bi dobili blagoslov i stekli poštovanje u budističkim porodicama.

Dečaci uzrasta od 12 do 16 godina privukli su svetsku pažnju kada su se zaglavili u popljavljenoj pećini na severu Tajlanda, u kojoj su proveli više od dve nedelje. U akciji spasavanja učestvovao je međunarodni tim spasilaca.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
22 Beograd