fbpx
Skip to main content
Fabiana

"NAJGORI SLUČAJ KOD DETETA OD POČETKA PANDEMIJE" Devojčica (12) počela da kašljuca, šest dana kasnije je UMRLA (FOTO)

Foto: Twitter printscreen/sakriosamime
Devojčica je stavljena na aparat za kiseonik po dolasku u bolnicu 3. juna, ali kako se njeno stanje pogoršavalo stavili su je na respirator

Dvanaestogodišnja devojčica umrla je od komplikacija povezanih sa kovidom svega nekoliko dana nakon što ju je zahvatio “blagi kašalj”.

GLAVAMA RAZBIJAJU BETON, VRATOVIMA SAVIJAJU ČELIČLNE ŠIPKE: Isplivali snimci obuke severnokorejskih vojnika (VIDEO)

GLAVAMA RAZBIJAJU BETON, VRATOVIMA SAVIJAJU ČELIČLNE ŠIPKE: Isplivali snimci obuke severnokorejskih vojnika (VIDEO)

KRATER PUN VRELE VODE PROGUTAO AUTOMOBILE: Jedan za dlaku izbegao tragediju - rupe "jele" i autobuse i kamione (VIDEO)

KRATER PUN VRELE VODE PROGUTAO AUTOMOBILE: Jedan za dlaku izbegao tragediju - rupe "jele" i autobuse i kamione (VIDEO)

PRETI NAM NOVA PANDEMIJA? Pojavio se virus koji UBIJA polovinu zaraženih - simptomi su stravični (VIDEO)

PRETI NAM NOVA PANDEMIJA? Pojavio se virus koji UBIJA polovinu zaraženih - simptomi su stravični (VIDEO)

Fabijana Zopeli imala je redak sindrom niskog rasta, Peletijer-Lejsti sindrom, koji se smatra posledicom genetske mutacije, ali je uprkos tome bila “generalno zdravo” dete, a njeni učitelji su rekli da je bila “sjajna i popularna” u školi.

Ali, za manje od nedelju dana devojčica je umrla, nakon što je ispoljila simptome “blagog kašlja” početkom juna prošle godine, preneo je “Miror”. Jedan lekar opisao je njeno stanje kao najgori slučaj koji je video kod deteta tokom čitave pandemije.

Dvodnevno saslušanje na sudu u Ročdejlu u vezi smrti devojčice počelo je u ponedeljak.

Fabijana, iz Oldama u širem području Mančestera u Engleskoj, zadobila je blaži kašalj 1. juna, a njena majka je dva dana kasnije pozvala lekare, nakon što je devojčica razvila osip i počela da povraća. Odvezli su je u bolnicu isto veče, a njeno disanje se brzo pogoršalo. Lekari su smatrali da pati od infekcije u grudima, ali njihovi najgori strahovi ostvarili su se kad je učenica testirana pozitivno na korona virus 5. juna.

Fabijana je stavljena na aparat za kiseonik po dolasku u bolnicu 3. juna, ali kako se njeno stanje pogoršavalo stavili su je na respirator. Kad je postalo očigledno da to ne funkcioniše, odlučeno je da je prebace u Dečju bolnicu u Mančesteru nakon pozitivnog rezultata na kovid.

Ponovo su je stavili na respirator na intenzivnom odeljenju 6. juna. Lekari su rekli da joj je temperature bila 40 stepeni i da je njen nivo kiseonika postajao “sve teži za održavanje”. Medicinska sestra je rekla sudu da je Fabijana izgledala “bledo i umorno”. Do 6.00 sati uveče Fabijanino disanje je bilo ubrzano – 90 puta u minuti. Lekari su se složili da je prebace u Dečju bolnicu u Liverpulu i smeste na mašinu ECMO (Ekstrakorporalna membranska oksigenacija).

Tretman bi joj pružio podršku radu srca i respiratornom sistemu, ali dok su je prevozili iz bolnice na mobilnom respiratoru 7. juna, došlo je do zastoja srca. Uprkos pokušajima lekara da je spasu, Fabijana je umrla.

Njena majka rekla je da je Fabijana uživala u muzici i da je uvek pomagala drugima, posebno mlađoj deci. “Miror” navodi da je Fabijana došla u Britaniju sa porodicom iz Italije u martu 2015. Tokom pandemije je bila kući. Njena majka je rekla da niko u porodici nije oboleo od kovida niti su imali bilo kakve simptome.

Na saslušanju je rečeno da je bilo odlaganja u primanju rezultata njenog PCR testa, koji je poslat tek u 9.30 uveče 5. juna, dva dana nakon uzimanja brisa. Majka je saznala za rezultate 12 sati kasnije, međutim sud je zaključio da to odlaganje nije uticalo kobno na njen tretman.

Majka je pitala zašto je nisu ranije prebacili u Dečju bolnicu u Liverpulu, dok su lekari istakli da je dete tada bilo u veoma nestabilnom stanju.

- Ovo je veoma neobičan slučaj kod deteta. Možemo samo da pretpostavimo da je dobila kovid negde u zajednici – istakao je pedijatrijski konsultant Prakaš Kamat.

- Tada se malo znalo o kovidu i što se tiče odraslih, a još više dece. Nikad nismo videli da dete pati od komplikacija izazvanih kovidom kao Fabijana… Verovali smo da će se oporaviti. Nisam video da je ijedno dete prebačeno na intenzivnu negu u poslednjih 18 meseci – istakao je.

Sumirajući istragu, sud je zaključio da je Fabijana umrla od prirodnih uzroka, usled multisistemskog upalnog sindroma i teškog akutnog respiratornog sindroma (SARS) uzrokovanog korona virusom. Njeno prethodno stanje, redak sindrom niskog rasta, možda je doprinelo smrti, ali nije bilo njen uzrok, pišu britanski mediji.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd