fbpx
Skip to main content
zlato

CELO SELO UZELO LOPATE U RUKE: Otkrili da je zemlja izuzetno bogata zlatom pa pohrlili da kopaju (VIDEO)

Foto: Twitter/Printscreen/@AhmadAlgohbary
Vlasti morale hitno da reaguju

Vlasti Demokratske Republike Kongo morale su da zabrane rudarstvo u jednom selu nakon što je otkriveno da je planina sačenjena od zemlje bogate zlatom.

Mozzart nudi najveće kvote na svetu: RB Lajpcig 1,80, Bešiktaš 1,45, Barselona 1,60!

Mozzart nudi najveće kvote na svetu: RB Lajpcig 1,80, Bešiktaš 1,45, Barselona 1,60!

DA LI ĆE SPUTNJIK V PROMENITI PROCES VAKCINACIJE U EU? Poznato koliko cepiva stiže Evropljanima iz Rusije

DA LI ĆE SPUTNJIK V PROMENITI PROCES VAKCINACIJE U EU? Poznato koliko cepiva stiže Evropljanima iz Rusije

PUTNIK IZAZVAO HAOS U AVIONU: Trebalo je da poleti kada mu je stigao pozitivan rezultat testa na koronu

PUTNIK IZAZVAO HAOS U AVIONU: Trebalo je da poleti kada mu je stigao pozitivan rezultat testa na koronu

Na desetine ljudi "preplavilo" je planinu u Luhihiju, nakon otkrića ruda zlata krajem februara, a video snimci sa lica mesta prikazuju ljude koji kopaju lopatama i rukama, pokušavajući da izvade dragoceni materijal iz zemlje.

Ministar za rudnike pokrajine Južni Kivu Venant Burume Muhigirva rekao je da je priliv kopača izvršio pritisak na malo selo u kojem se nalazi planina, na oko 50 kilometara udaljenosti od glavnog grada pokrajine Bukavu.

Prema rečima Tonija Pesina, smatra se da je tlo planine 60 do 90 odsto sačinjeno od zlata.

Iskopavanje rude od strane onih koji za taj posao nisu ovlašćeni uključuje vađenje rude primitivnim alatima i uobičajeno je širom Demokratske Republike Kongo, prenosi Rojters.

"Zanatsko" rudarstvo zlata je posebno rašireno na istoku i severoistoku zemlje za proizvodnju zlata, ali dekret objavljen u ponedeljak, prvog marta, zahteva da svi rudari, trgovci i pripadnici oružanih snaga Konga napuste nalazišta u Luhihiju i oko njega.

Među zanatskim rudarima koji rade na severoistoku, 90 odsto radi u sektoru zlata, a 64 odsto rudnika zlata u regionu imaju naoružane snage na licu mesta.

U naredbi koju je potvrdio ministar takođe je navedeno da su sve rudarske aktivnosti obustavljene do daljeg i da je prisustvo oružanih snaga na lokacijama rudnika, što je zabranjeno rudarskim kodeksom Konga, doprinelo narušavanju reda u Luhihiju.

Suspendovanje iskopavanja zlata ima za cilj da vlastima omogući vreme tokom kog će da identifikuju rudare koji rade na planini i osiguraju da su pravilno registrovani kod zanatskih rudarskir regulatora.

zlato kongo
Foto: Profimedia

Dekretom je naznačeno da red u rudarski delatnostima u Luhihiju mora ponovo da se uspostavi "ne samo da bi se zaštitili životi, već i da bi se osigurala mogućnost praćenja količina zlata proizvedenog u skladu sa zakonom Konga".

Kongo obiluje prirodnim bogatstvima, uključujući ulje, drvo, dijamante i minetale, ali lakoća pronalaska svih ovih dragocenih materijala pokreće pohlepu i društveno nezadovoljstvo.

Zajedno sa limom, volframom i tantalom, zlato je jedan od resursa poznat kao "materijal za sukobe", a istraživanja sugerišu da oružane grupe taj materijal kopaju ili prisiljavaju druge da ga iskopaju pre oporezivanja, krijumčarenja i trgovine zlatom. Prihod od ruda potom koriste za kupovinu oružja ili isplatu plata boraca.

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
20 Beograd